Δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα

Ο καβγάς στο τέλος των ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ έχει αρχίσει να μοιάζει με τυπικό τελετουργικό. Το κυριακάτικο ματς των Δικεφάλων τελείωσε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να κάνει χειρονομίες στην εξέδρα και ένα τσούρμο από κόσμο που ένας Θεός ξέρει πώς και γιατί βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο να είναι έτοιμο να δώσει μάχες χαρακωμάτων. Ακολούθησαν δηλώσεις του προπονητή του ΠΑΟΚ εναντίον της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα που του έκλεψαν το 2018, διαρροές του ΠΑΟΚ που δεν δέχτηκε την κατηγορία πως ο Λουτσέσκου προκαλούσε τον κόσμο, τοποθετήσεις των ιδιοκτητών των ομάδων και άλλα πολλά. Οτι ο Λουτσέσκου ήταν αυτός που αυτή τη φορά άναψε το φυτίλι (για αδιευκρίνιστους λόγους…) μοιάζει βέβαιο. Πλην, όμως, δεν είναι πάντοτε ο Ρουμάνος αυτός που προκαλεί τις εντάσεις στο τέλος του συγκεκριμένου ματς. Πέρυσι στην Τούμπα ένα αντίστοιχο παιχνίδι ολοκληρώθηκε πάλι με γενική σύρραξη, με πρωταγωνιστές τότε τον κόουτς της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα και τον Μάκη Γκαγκάτση που τον καιρό εκείνο ήταν αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ και σήμερα είναι πρόεδρος της ΕΠΟ. Μάλιστα εκείνο τον καβγά είχε χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα η διοίκηση της ΑΕΚ για να μην ψηφίσει τον Μάκη Γκαγκάτση στις εκλογές της ομοσπονδίας.

Νόμος

Στην Ελλάδα υπάρχει το εξής παράδοξο: έχουμε νόμους που τιμωρούν πολύ αυστηρά τη συμπεριφορά των οπαδών που στο γήπεδο μπορεί να ξεφύγουν, αλλά όχι και τη συμπεριφορά των προπονητών, των παικτών, των παραγόντων που μπορεί στο τέλος ενός παιχνιδιού να ξεσηκώσουν ένα ολόκληρο γήπεδο. Αν κάποιος την Κυριακή κατέβαινε από την εξέδρα, έκανε στους οπαδούς χειρονομίες, έκανε επιθέσεις κι άλλα σαν αυτά που είδαμε, θα κοιμόταν το βράδυ στη φυλακή και το πρωί θα έψαχνε δικαιολογίες για να γλιτώσει την καταδίκη που προβλέπει το άρθρο 41Δ του νόμου 2725, δηλαδή του νόμου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα που προέκυψε πέρυσι μετά τη συνεργασία τριών υπουργών. Αν κάποιος προπονητής ή ποδοσφαιριστής ή παράγοντας κάνει ακριβώς τα ίδια δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα. Μολονότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις.

Χάος

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον γιατί δεν ασχολείται κανένας αθλητικός εισαγγελέας με συμπεριφορές. Δεύτερον γιατί σπανίως γίνεται έρευνα για να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς έχει συμβεί σε ένα καβγά. Αν όντως υπήρχε θέληση πάταξης της βίας θα ήταν υποχρέωση της ΔΕΑΒ να μάθει από τους παρατηρητές της τι ακριβώς έγινε και να τιμωρήσει υπευθύνους με βάση εκθέσεις. Αν οι παρατηρητές δεν είχαν δει κάτι, θα έπρεπε το συγκεκριμένο όργανο να καλέσει τους πάντες και να μην τους αφήσει να κρύβονται πίσω από μισόλογα. Δεν γίνεται όμως ποτέ τίποτα. Οπως δεν γίνεται το παραμικρό και για να βελτιωθούν οι συνθήκες των αγώνων και να θυμίζουν οι πάγκοι όσα βλέπουμε σε ευρωπαϊκά ματς. Οι ομάδες μπορεί να εμφανιστούν άνετα με ένα λόχο από «φουσκωτούς» οι οποίοι περιφέρονται παντού έχοντας καρτελάκια και διαπιστεύσεις. Είναι έτοιμοι να επέμβουν επιβάλλοντας την τάξη του χάους.

Δύσκολο

Μπορείς να περιμένεις από τις ΠΑΕ να σοβαρευτούν από μόνες τους γιατί οι εικόνες των καβγάδων κάνουν κακό στην εικόνα τους; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Οι ΠΑΕ δεν θέλουν τιμωρίες. Στο non paper που μοίρασε το βράδυ της Κυριακής ο ΠΑΟΚ λέει πως κάποιος ποδοσφαιριστής (ούτε παράγοντας, ούτε συνοδός) της ΑΕΚ προκάλεσε τον Λουτσέσκου, αλλά όπως γράφεται ο ΠΑΟΚ δεν επιθυμεί να γίνει γνωστό το όνομά του γιατί δεν θέλει να τιμωρηθεί ο παίκτης! Στη δε τοποθέτηση που έκανε χθες διαμαρτύρεται για τις πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας, που όπως αναφέρει δεν κάνει καλά τη δουλειά της ούτε στα ματς του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Να το δεχτώ. Αλλά υπάρχει κάτι που έκανε η Αστυνομία κι αναστάτωσε τον Λουτσέσκου οδηγώντας τον στο να κάνει χειρονομίες στις εξέδρες; Δεν νομίζω. Τουλάχιστον ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Μάριος Ηλιόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε μια αναφορά στα αρχαία ελληνικά που έδωσε στο κείμενο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους έναν αέρα πρωτοτυπίας. «Η ΑΕΚ» είπε ο Ηλιόπουλος απαντά: «λόγοι γαρ έργων σκιαί εισί… Ο νοών νοείτω…». Ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί. Περιμένω σε μια επόμενη τοποθέτηση ένα απόσπασμα τουλάχιστον από την Ιλιάδα (αν πρέπει να σχολιαστούν επεισόδια) ή από την Οδύσσεια αν η αναφορά αφορά τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Κι αν ποτέ απολυθεί ο Αλμέιδα (που προσωπικά δεν θα το ήθελα γιατί μου είναι συμπαθής) το λιγότερο που περιμένω είναι κάτι από τον Επιτάφιο…

Συγκάτοικοι

Στο μεταξύ πέρα από τους καβγάδες του τέλους στην Οpap Arena» είχαμε κι ένα ματς – ένα ακόμα ντέρμπι που τελείωσε ισόπαλο με 1-1. Οι δυο ομάδες προσπάθησαν να κερδίσουν (η κάθε μία με τον τρόπο της…) στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο ο ρυθμός έπεσε και υπήρξε ο γνωστός φόβος της ήττας που βλέπουμε φέτος συχνά στα ντέρμπι. Η ισοπαλία βόλεψε πιο πολύ τον ΠΑΟΚ που έμεινε στην πρώτη θέση με συγκάτοικο τον Αρη. Η εικόνα της βαθμολογίας είναι σπάνια αλλά όχι παράξενη: ο ΠΑΟΚ είναι κομμάτι πιο σταθερός από όλους (δεν έχει πετάξει ούτε ένα βαθμό με ομάδα που βρίσκεται κάτω από την έκτη θέση), ενώ ο Αρης είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος από το ξεκίνημα και η μόνη που έχει κάνει τέσσερις νίκες στη σειρά.

Δήλωση

Εβλεπα τον ΠΑΟΚ και σκεφτόμουν κάτι που είχε συμβεί ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Η ΑΕΚ είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ στην «Opap Arena» εύκολα με 2-0. Λίγες μέρες αργότερα στην παρουσίαση ενός βιβλίου για τον ΠΑΟΚ στην Αθήνα ο Λουτσέσκου μιλώντας στα πηγαδάκια με επιφανείς οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά είπε πως κατάλαβε από την ήττα τόσα πολλά ώστε δεν θα ξαναχάσει από τον Αλμέιδα ποτέ! Με είχε εντυπωσιάσει η σιγουριά του και το είχα γράψει εδώ. Από τον ΠΑΟΚ υπήρξε διάψευση – φυσικά μέσω κύκλων. Αλλά η δήλωση έγινε κι ο Λουτσέσκου την τίμησε. Από τότε ο ΠΑΟΚ έδωσε με την ΑΕΚ τέσσερα ματς και δεν έχασε κανένα! Ο Ρουμάνος το είπε και το έκανε. Πώς το έκανε ειλικρινά δεν ξέρω. Είναι καλός προπονητής και στο να βρίσκει κίνητρα στους ποδοσφαιριστές του. Τόσο καλός που αυτά που λέει και κάνει μετά τα ντέρμπι δεν τα χρειάζεται ώστε να γίνεται συμπαθής. Κερδίζει τους φανατικούς και χάνει τους λογικούς ανθρώπους. Και ναι στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν και τέτοιοι…