Δημοσκόπηση ΝΒC News: Ισοπαλία Τραμπ-Χάρις μόλις 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές

Οι δύο μονομάχοι λαμβάνουν ποσοστό 48% έκαστος

Θα ιδρώσουν τη φανέλα η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς Κάμαλα Χάρις και ο πολιτικός της αντίπαλος, ο Ρεπουπλικανός δισεκατομμυριούχος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου NBC, ισοβαθμούν με ποσοστό 48%.

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο διχασμένοι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, σχολιάζει το σχετικό άρθρο αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.

Ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, η δημοτικότητα της απερχόμενης αντιπροέδρου και εκλεκτής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, βαίνει μειούμενη. Παρά το γεγονός ότι η 59χρονη Κάμαλα πήρε πολλούς πόντους διατυμπανίζοντας ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να έχουν δικαίωμα στην άμβλωση (σε αντίθεση με την θέση του Τραμπ), δεν φαίνεται να έχει πείσει τους Αμερικανούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ότι είναι η ιδανική για την αμερικανική προεδρία.

Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται πιο ενισχυμένοι στην κούρσα μετά και την τρίτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ αλλά και την αμέριστη βοήθεια στην προεκλογική του εκστρατεία από τον «Μr Tesla» και ιδρυτή της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) Έλον Μασκ, που έχει 200 εκατομμύρια ακολούθους στα social media.

Η δημοσκόπηση του ΝΒC News που δημοσιεύεται τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα της κάλπης, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κάμαλα Χάρις έχει απωλέσει πολλές ψήφους από το καλοκαίρι.

«Καθώς από το καλοκαίρι και μετά βλέπουμε μία πτώση της δημοτικότητάς της, οποιαδήποτε σημάδια για την ενίσχυση της Κάμαλα έχουν αδρανήσει», δήλωσαν οι δημοσκόποι που διενήργησαν την έρευνα: ο Δημοκρατικός Τζεφ Χόργουιτ και ο ομοιδεάτης του Μπιλ ΜακΙντάρφ που θεωρεί ότι «Η μάχη για την αμερικανική προεδρία θα είναι μια νεκρή κούρσα θανάτου».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι ένθερμοι υποστηρικτές της απερχόμενης αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν αντιπροσωπεύουν κάποια αλλαγή από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους ψηφοφόρους του που βλέπουν τον Τραμπ με πιο καλό… μάτι απ΄ότι τον 81χρονο Δημοκρατικό ηγέτη.

«Ζητάει κάτι άλλο από το κατεστημένο», δήλωσε ο ΜακΙντάρφ αναφερόμενος στην Κάμαλα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η δημοσκόπηση δείχνει κυρίως την αβεβαιότητα των υποψηφίων για τις εκλογές (το 10% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή ενώ δεκάδες ψηφοφόροι που δεν συμμετείχαν στην δημοσκόπηση παραδέχονται ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα ποιον εκ των δύο θα ψηφίσουν).

Επιπλέον, ένα υψηλό ποσοστό των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι αυτές οι προεδρικές εκλογές θα κάνουν «μεγάλη διαφορά» στη ζωή τους.

«Η πρόκληση για την Κάμαλα Χάρις είναι αν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους που την αμφισβητούν για συγκεκριμένα θέματα», τόνισε ο Χόργουιτ.

Αντιθέτως, «η πρόκληση για τον Ντόναλτ Τραμπ είναι αν θα καταφέρει να πείσει τον αμερικανικό λαό ότι το χάος και η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του που ενοχλούσαν πολλούς στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στον Λευκό Οίκο, δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διακυβέρνηση της χώρας και την εκπροσώπησή της στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Τον επόμενο μήνα θα φανεί εάν οι δύο υποψήφιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις», υπογράμμισε ο Χόργουιτ.

Σημειώνεται ότι, η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου με τους δύο υποψηφίους να ισοβαθμούν (48%).

Το 4% των ερωτηθέντων έσπευσε να υποστηρίξει ότι είναι αναποφάσιστοι ή ότι θα ψηφίσουν αυτόν που θεωρούν καλύτερο την ημέρα της κάλπης.

Πηγή: protothema.gr