Δημοσκόπηση: Ρήγμα στη ΝΔ – Πόσοι συντάσσονται με τη γραμμή Καραμανλή, Σαμαρά

Μία νέα δημοσκόπηση βάζει «φωτιά» στην αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί και αποτυπώνει πώς αυτή εκλαμβάνεται από τους πολίτες αλλά και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης, εισπράττοντας ακόμα τη «φόρα» της αναβαπτισμένης ηγεσίας του στο ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύεται στον βασικό πολιτικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά καθώς το «σίριαλ» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και, όπως όλα δείχνουν, έχει κουράσει τον κόσμο.

Έτσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το Open και ενώ η ΝΔ συνεχίζει να κρατά την πρωτιά, στην ερώτηση ποιον αντιλαμβάνονται ως ηγέτη της αντιπολίτευσης οι πολίτες, πρώτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Κυριάκος Βελόπουλος και τρίτος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολουθούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πέμπτος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρώτη θέση με 21,7%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 14,1%, τρίτη η Ελληνική Λύση με 8,5%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5% στην τέταρτη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,4% στην πέμπτη.

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, η ΝΔ καταγράφει 28,1%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει και φθάνει στο 18,2%, η Ελληνική Λύση στο 11%, το ΚΚΕ στο 9,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8,3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης – Δεύτερος ο Ανδρουλάκης

Στη δημοσκόπηση της MRB καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 21,8% , ενώ πλέον στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,2% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΝΔ – Υπέρ Σαμαρά και Καραμανλή οι πολίτες

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα στη δημοσκόπηση είναι το ρήγμα που καταγράφεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι πολίτες επικροτούν τη στάση των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ως προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, με ποσοστό 48,9% να δηλώνει πως «σίγουρα συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί».

Αντίθετα, το 33,3% λέει πως «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί το 49,1% των ψηφοφόρων να λέει πως «σίγουρα» ή «μάλλον» διαφωνεί με τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, ωστόσο, το διόλου αμελητέο 38,1% απαντά πως «σίγουρα» ή «μάλλον» συμφωνεί.

Και αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πρωτόγνωρο για τη ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εσωκομματικό μέτωπο.

Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά

Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση της MRB καταγράφει ότι σχεδόν 6 στους 10 πολίτες – ποσοστό 58,6% – δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά.

Αντίθετα, το 78,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν πως εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μείζον εθνικό μας ζήτημα, με ένα ποσοστό της τάξης του 14,5% των «γαλάζιων» οπαδών να απαντά αρνητικά.

Πιστεύουν ότι θα έχει ανοδική πορεία το ΠΑΣΟΚ

Την περαιτέρω άνοδο του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν πάνω από 6 στους 10 πολίτες (63,5%), με το 33,7% να εκτιμά πως θα αυξήσει τα ποσοστά του κατά 2 – 3 μονάδες και θα κινηθεί γύρω στο 15%.

Το 22,6% εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει τα ποσοστά κατά 4 – 7 μονάδες και θα κινηθεί στο 17% με 20%, ενώ ένα 7,2% θεωρεί πως θα αυξήσει τα ποσοστά του κατά 8%-10% και θα κινηθεί πάνω από το 21%.

Το 19% των ερωτηθέντων, πάντως, απάντησε πως δεν πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει τα ποσοστά του.

Και η αιτία είναι ο… ΣΥΡΙΖΑ

Όσο για την εκτίμησή τους ως προς τα αίτια της όποιας ανόδου του ΠΑΣΟΚ, η πλειοψηφία (52,9%) απαντά ότι θα οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το 23,7% στην φθορά της Νέας Δημοκρατίας και το 16,4% στην επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και στα όσα αναμένουν να συμβούν στην παράταξη από εδώ και στο εξής.