Διαβουλεύσεις για την εκλογή «προέδρου της βουλής» στα κατεχόμενα

Η κρίση για την εκλογή «προέδρου της βουλής» συνεχίζεται για 4η ημέρα

Τον Ζορλού Τορέ, νυν «πρόεδρο της βουλής», ο οποίος απέτυχε την Δευτέρα να επανεκλεγεί και στις 4 ψηφοφορίες, θα υποδείξει και πάλι ως υποψήφιο για την θέση το ΚΕΕ, μετά από συνεδρία της «κοινοβουλευτικής ομάδας» κι ενώ η κρίση για την εκλογή «προέδρου της βουλής» συνεχίζεται για 4η ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τορέ νοσηλεύεται από προχθές σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία λόγω αδιαθεσίας που ένιωσε, όπως και ο έκαστος «βουλευτής» του ΚΕΕ, Αλί Πιλλί που επίσης νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο και σήμερα υποβλήθηκε σε αγγειογραφημα.

Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι η υπόδειξη του Ζορλού Τορέ θα είναι και η τελική θέση του ΚΕΕ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΚΕΕ την Δευτέρα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για την επανεκλογή Τορέ, είχε υποδείξει τον Κουτλού Εβρέν, αλλά ούτε κι εκείνος εκλέγηκε, αφού τουλάχιστον 4 «βουλευτές» των κομμάτων της «συγκυβέρνησης» δεν τον ψήφισαν. Είχε λάβει 22 ψήφους έναντι 26 που χρειάζεται.

Εδώ και 3 ημέρες, σύμφωνα με διάφορα τ/κ δημοσιεύματα, διεξάγονταν έντονες διαβουλεύσεις εντός του ΚΕΕ, με τον Ερσίν Τατάρ, αλλά και με παρέμβαση του Τούρκου «πρέσβη», με τον Ζορλού Τορέ για να «ανοίξει την βουλή» ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο κ. Τορέ αρνούνταν επειδή ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Ουνάλ Ουστέλ είχε πει ότι θα υποδείκνυαν υποψήφιο και πάλι τον Κουτλού Εβρέν.

Η «αναπληρώτρια πρόεδρος της βουλής», από το κόμμα της αντιπολίτευσης, Φαζιλέτ Όζντενεφε αρνήθηκε να προεδρεύσει ολομέλειας θέτοντας τον όρο του ΡΤΚ για αποδοχή της πρότασης για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο πρόεδρος του ΡΤΚ. Τουφάν Έρχιουρμαν εξήγησε σήμερα ότι αρχικά είχε ακουστεί πως το ΚΕΕ θα κατέρχονταν με υποψήφιο για την «προεδρία της βουλής» τον Φαίζ Σουτσιούογλου, αλλά στην «κοινοβουλευτική ομάδα» του ΚΕΕ, επικράτησε ο Ζορλού Τορέ. Πρόσθεσε ότι ο Τορέ μετά από 4 ψηφοφορίες δεν κατάφερέ να εκλεγεί, το ΚΕΕ απέσυρε την υποψηφιότητά του και υπέδειξε τον Κουτλού Εβράν.

Μετά από αυτό ανέφερε, ο κ. Τορέ ενημέρωσε την «γραμματεία της βουλής» ότι δεν θα «άνοιγε την ολομέλεια» και η συνεδρία έγινε με προεδρεύουσα την κ. Όζντενεφε. Μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον κ. Εβρέν που πήρε 26 αρνητικές ψήφους η κ. Οζντενεφερε κατόπιν αιτήματος των επικεφαλής των «κοινοβουλευτικών ομάδων» προχώρησε σε διάλλειμα της διαδικασίας.

Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Τορέ και ο κ. Ουστέλ ζήτησαν εγγράφως να συγκληθεί το «σώμα διαβούλευσης» (ΣΣ: σύσκεψη αρχηγών «κοινοβουλευτικών» κομμάτων) για να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία ψηφοφορίας. Ο κ. Έρχιουρμαν λέει ότι παρ’ ότι συγκατέθεσε στο αίτημα, αυτή η σύσκεψη δεν έγινε ποτέ και από τότε τεχνικά η «βουλή» θεωρείται «ανοικτή».

«Κατά τη γνώμη μας, οι πρόωρες εκλογές είναι ο τρόπος για να ξεκαθαρίσει το τί έγινε πριν και κατά την διάρκεια της εκλογής προέδρου της βουλής. Το ΚΕΕ είτε θα βρει τη φόρμουλα για να λύσει αυτό το πρόβλημα που δημιούργησε, είτε θα κάνει το βήμα που θα οδηγήσει σε μια απόφαση πρόωρων εκλογών», καταλήγει ο κ. Έρχιουρμαν.