Διαρροές, εξώδικα και απειλές για διαγραφή

Το σκηνικό διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, αυτή τη φορά με αφορμή μια διαρροή και ένα εξώδικο: τα στοιχεία τού πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και έφεραν ξανά στο τραπέζι της συζήτησης την πιθανότητα διαγραφής τού μέχρι πρότινος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λεπτομέρειες του πόθεν έσχες του Κασσελάκη, που επιδόθηκε σε κλειστό φάκελο στον οποίο πρόσβαση φέρεται να είχαν μόνο δύο στελέχη στην Κουμουνδούρου, βρέθηκαν να συζητιούνται δημόσια για φερόμενες αναντιστοιχίες που υπήρχαν με όσα παρουσίασε ο Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την απουσία στοιχείων από την πλευρά του συζύγου του, Τάιλερ Μακμπέθ. Η απάντηση ήταν άμεση, με την πλευρά του Κασσελάκη να ζητάει την άμεση παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου λόγω της διαρροής των προσωπικών στοιχείων. Μετά τη σχετική δήλωση του Μανώλη Καπνισάκη (στην οποία διευκρινίζεται πως ο Μακμπέθ δεν είναι υπόχρεος στο πόθεν έσχες καθώς ο γάμος δεν είχε τελεστεί τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι διατεθειμένος να προσκομίσει και τα δικά του στοιχεία, ακόμα και με τον κίνδυνο «να διαρρεύσουν παρανόμως»), το σχετικό εξώδικο επιδόθηκε στη γραμματεία του κόμματος.

Και κάπως έτσι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έλαβε χώρα σε τεταμένο κλίμα: η επίδοση του εξωδίκου πυροδότησε την ήδη υπάρχουσα κόντρα ανάμεσα στην πλειοψηφία των «100» και την πλευρά Κασσελάκη, με την πρώτη να ζητάει τη διαγραφή τού μέχρι πρότινος προέδρου και τη δεύτερη να ζητάει επίσημα, μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη, την παραίτηση της Σβίγκου από τη θέση της γραμματέως. «Η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει πλέον γραμματέας στο κόμμα μετά τη διαρροή τού πόθεν έσχες, γιατί στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΚΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, περιγράφοντας πως η Σβίγκου δεν λειτούργησε ως «θεσμός, αλλά ως κομματάρχης», καθώς «είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των πόθεν έσχες όλων των υποψηφίων στην ιστοσελίδα του κόμματος και άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κ. Κασσελάκη» σε δημοσίευμα («Εφημερίδα των Συντακτών») «που περιέχει αξιολογικές κρίσεις» χωρίς να υπάρχουν δίπλα τα ίδια τα στοιχεία.

Το εξώδικο

Το ζήτημα της διαγραφής του Κασσελάκη «σήκωσε» εκ μέρους των «100» η Ολγα Γεροβασίλη. «Το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής» ανέφερε, τονίζοντας πως ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να απαντήσει συντεταγμένα το κόμμα. «Αν με ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη υπάρχει θέμα διαγραφής» σχολίασε, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά που έχει υπάρξει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Γεροβασίλη, ο ίδιος ο Κασσελάκης «θέλει να τορπιλίσει το κλίμα λόγω του φόβου του να προσφύγει στη βάση». Από τη δική του πλευρά, ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το εξώδικο και τη διαρροή του, αλλά παράλληλα επισημαίνοντας πως «δεν νοείται» διαγραφή υποψηφίου προέδρου. Στην εισήγηση της ΠΓ προς την έκτακτη Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, που μοιάζει πεδίο για την τελική αναμέτρηση πριν καν φτάσουμε στην εκλογική αναμέτρηση, αναφέρεται πως κάθε διαρροή είναι καταδικαστέα, όμως «είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρο και επιστρέφεται ως απαράδεκτη».

Παγίδα για τον πρώην πρόεδρο

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν μια κλιμάκωση της κόντρας των δύο πλευρών, ενώ η κατάθεση του πόθεν έσχες από την πλευρά Κασσελάκη, ηθελημένα ή αθέλητα, αποδείχτηκε παγίδα για τον πρώην πρόεδρο, καθώς πυροδότησε τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θέλει να το τραβήξει περισσότερο στα άκρα; Στο περιβάλλον Κασσελάκη, μιλώντας για την απειλή των διαγραφών, υπονοούν πως η πλειοψηφία φοβάται πως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος θα κερδίσει και πάλι στην κάλπη, οπότε ψάχνει κάποιον τρόπο να του απαγορεύσει να συμμετάσχει στη διαδικασία – όπως θα συμβεί σε περίπτωση διαγραφής του. Τα κριτήρια που έχουν τεθεί, λέει η πλευρά των «100», δεν είναι φωτογραφικά, ωστόσο το κόμμα πρέπει να προστατευθεί από την απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Οι πιο έντονες φωνές, όπως αυτή του Γιάννη Ραγκούση, κάνουν λόγο για «πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού», καλώντας όλους τους υποψήφιους προέδρους να πάρουν θέση στην ΚΕ.

Μπορεί ο Κασσελάκης να διαγραφεί το Σάββατο; Το καταστατικό του κόμματος, σε κάθε περίπτωση, αναφέρει πως δικαίωμα διαγραφής έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας, με την Κεντρική Επιτροπή να υποχρεούται να γνωμοδοτήσει για τέτοιου μεγέθους κυρώσεις. Με άλλα λόγια, με βάση το καταστατικό, δύσκολα το Σάββατο ο Κασσελάκης θα τελειώσει από το κόμμα – αυτό που μπορεί να γίνει, ωστόσο, είναι η ΚΕ να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την παραπομπή του στην Επιτροπής Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Εισήγηση για διαγραφή στο κείμενο που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία δεν υπάρχει, άρα όλα θα κριθούν στο πώς το ζήτημα της διαγραφής θα τεθεί από τα στελέχη της πλειοψηφίας, αλλά και από το αν θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών που την απαρτίζουν – καθώς ο Πολάκης έχει ήδη τοποθετηθεί εναντίον όποιας πιθανής διαγραφής. Το επόμενο βήμα για τον Κασσελάκη είναι να απευθυνθεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον έλεγχο της διαρροής, ενώ ο ίδιος, που δεν αποτελεί πλέον μέλος της ΚΕ (στην οποία συμμετείχε ex officio), δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση του Σαββάτου – επιλέγοντας να συνεχίσει τις περιοδείες του.

Απάντησαν με πέντε πόθεν έσχες

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες και των πέντε υποψηφίων (Στ. Κασσελάκης, Σ. Φάμελλος, Π. Πολάκης, Ν. Φαραντούρης, Απ. Γκλέτσος) – αναρτημένα στην ιστοσελίδα του κόμματος, όπως προέβλεπε η απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο ο επίσημος κομματικός φορέας απαντάει στις κατηγορίες της κασσελακικής πλευράς για επιλεκτικές διαρροές. Στην απόφαση της ΠΓ νωρίτερα επισημαινόταν πως η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών από τους υποψηφίους καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες «συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίησή του στην ιστοσελίδα».