Την ώρα που η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου αρνείται κάθε πιθανή εμπλοκή της, στην υπόθεση με τους μυστηριώδεις θανάτους των τεσσάρων βρεφών σε ΑμαλιάδαΑμαλιάδα και Αχαΐα, ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνέυοσουν το προφίλ της.
Παράλληλα, νέα στοιχεία ήρθαν στην δημοσιότητα με μαρτυρίες, που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», που αποκαλύπτουν μια σειρά από παράξενα και ανησυχητικά περιστατικά, στα οποία κοινό πρόσωπο φαίνεται να είναι η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου.
Στο μεταξύ σήμερα μίλησε η δικηγόρος της 24χρονης Ειρήνης και αναφέρθηκε στην επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ τους.
Τι λέει η δικηγόρος της Ειρήνης
Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Weekenders» μίλησε το πρωί του Σαββάτου η δικηγόρος της 24χρονης μητέρας, Βούλα Δημητριάδου, για την υπόθεση των νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα.
Όπως είπε, δεν έχει ολοκληρωθεί καμία έρευνα. «Υπάρχουν δύο προκαταρκτικές έρευνες σε εξέλιξη, χωρίς να υπάρχουν συμπεράσματα, για τους θανάτους των δύο παιδιών της εντολέος μου. Το ένα παιδί πέθανε από πνευμονίτιδα, χωρίς να ξέρουμε τι την προκάλεσε. Υπάρχει ένα κενό», υποστήριξε η δικηγόρος.
Όπως είπε η εντολή που έχει είναι να δει «τι έγινε με τα παιδιά» της 24χρονης. «Οι αρχές θα κάνουν τη δουλειά του έτσι όπως πρέπει», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε για την σχέση της με την 24χρονη και για όσα ακούγονται για παραίτησή της από την υπόθεση είπε αρχικά ότι δεν είναι εύκολη η επικοινωνία μεταξύ τους. «Εάν ο εντολέας σου σου έχει αποκρύψει πράγματα, εάν διαστρεβλώνονται πράγματα, τότε δεν μπορείς να συνεργαστείς μαζί του», δήλωσε η ίδια.
Η κ. Δημητριάδου δήλωσε χαρακτηριστικά πως περιμένει να διερευνηθούν οι θάνατοι. «Προσπαθούν να συσχετίσουν κάποιους θανάτους βρεφών, επειδή η εντολέας μου ήταν παρούσα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ανέλαβε την υπόθεση γιατί θέλει και αυτή να διερευνηθούν ενδελεχώς οι θάνατοι.
Αναφορικά με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της 24χρονης Ειρήνης, είπε πως «Δεν συμφωνήσαμε για αυτό. Πρέπει να προστατεύουμε τους εντολείς μας, γιατί μπορεί να παρερμηνευτούν τα λόγια τους».
Τέλος όπως είπε, δεν έχουν γίνει καταγγελίες για τους θανάτους των παιδιών και αν είχαν γίνει «περίεργες» καταγγελίες θα έπρεπε να είχαν ερευνηθεί.
Πώς ερμηνεύουν ειδικοί το προφίλ της μητέρας
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου και η Δρ. Βάνα Παπακίτσου, ψυχολόγος – εγκληματολόγος μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση στην Αμαλιάδα. Για την υπόθεση μίλησε και ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου.
«Η μητέρα φαίνεται πως απολαμβάνει την δημοσιότητα»
«Με την ίωση της πολιτικής ορθότητας στα ΜΜΕ δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε σχόλια, όπως είμαστε υποχρεωμένοι, για την αισθητική και το πνευματικό επίπεδο αυτού που διαπιστώνουμε και γι’ αυτό θα το παρακάμψω. Μπορεί εμείς να μην επιτρέπεται να το κάνουμε δημόσια, τα δικαστήρια βασίζονται πολύ στην προσωπικότητα ενός υπόπτου ή κατηγορουμένου. Διαπιστώνω πολλά κοινά σημεία με την υπόθεση Πισπιρίγκου», είπε αρχικά ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου.
Και συμπλήρωσε: «Είναι θλιβερό να έχουμε θανάτους τόσων παιδιών σε ίδιο φιλικό περιβάλλον και να μην κινητοποιήθηκαν οι Αρχές και τα νοσοκομεία που οδηγήθηκαν τα παιδιά. Δεν έχουμε υπόθεση ακόμα για να κάνουμε περαιτέρω σχόλιο».
«Φαίνεται πως απολαμβάνει την δημοσιότητα του ζητήματος η μητέρα», παρατήρησε.
«Φαίνεται η παρουσία ευρημάτων γενικού χαρακτήρα»
Επιπλέον, τοποθετήθηκε και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
«Η διερεύνηση τέτοιων θανάτων τέτοιας ηλικίας και όταν είναι αιφνίδιοι, είναι πάρα πολύ δύσκολο ιατροδικαστικά. Τα ευρήματα είναι πολύ λίγα και δεν όταν υπάρχει μια σαφής αιτία θανάτου – ένας μηχανισμός – το πόρισμα του ιατροδικαστή και η διερεύνηση του, δυσκολεύει πάρα πολύ. Ειδικά δε όταν είναι αιφνίδιος θάνατος. Έως τώρα, από τις ιατροδικαστικές που έχω λάβει γνώση, φαίνεται η παρουσία ευρημάτων γενικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί μια σαφής αιτία θανάτου, υπάρχουν υπόνοιες και ενδείξεις για περιστατικά που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ακόμα. Αυτές οι υπόνοιες είναι υπόνοιες υποξίας δηλ. χαμηλού οξυγόνου. Αν δεν επιβεβαιωθεί ιατροδικαστικά θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη οδός μέσω της οποίας να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα», τόνισε.
Και διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλεντέρης: «Η υποξία συμπεριλαμβάνεται στην ασφυξία, δηλ. η ασφυξία είναι ένας μηχανισμός που προκαλεί χαμηλό οξυγόνο. Συνεπώς θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν όντως ήταν η αιτία θανάτου η υποξία και αφετέρου αν ήταν εγκληματική ενέργεια η υποξία. Υπάρχουν δύο στάδια».
«Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία θα διευκολύνουν την μελέτη σε δεύτερο χρόνο: αφενός η απουσία κακώσεων και μακροσκοπικών αλλοιώσεων. Αυτό που θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία είναι αναλλοίωτα. Μπορεί να γίνει και δεύτερη διερεύνηση των ιστοπαθολογικών με άλλη ένδειξη. Αν η διερεύνηση του ιστοπαθολόγου είναι με χαρακτήρα ανθρωποκτονίας – γιατί παίρνει και στοιχεία από τον κύριο γιατρό που είναι ο ιατροδικαστής – τότε μπορεί να προκύψουν νέα στοιχεία», συνέχισε.
«Σοκάρει το στοιχείο της απάθειας»
Η Δρ. Βάνα Παπακίτσου, ψυχολόγος – εγκληματολόγος αναφέρθηκε στο προφίλ της μητέρας.
«Φαίνεται πως η μητέρα έχει ανάγκη να προβληθεί και να ει την δική της οπτική για τα γεγονότα. Αυτό που σοκάρει είναι το στοιχείο της απάθειας και της έλλειψης θλίψης. Ωστόσο οι ψυχολόγοι λεμέ πως την απώλειας μπορεί να την βιώσει ο οποιοδήποτε με διαφορετικό τρόπο. Δεν φαίνεται είναι σε πένθος και ούτε ένα άτομο που αντιμετωπίζει αυτούς τους θανάτους που γίνονται στο οικείο της περιβάλλον. Ενώ φαίνεται ότι θέλει να μιλήσει και να πει την δική της πλευρά, από την άλλη υπάρχει ένα κλείσιμο στον εαυτό, μία αστάθεια στον λόγο, την εικόνα και την συμπεριφορά της που δημιουργεί υποψίες», υπογράμμισε η ειδικός.
Και συνέχισε: «Σύμφωνα με τα όσα έχει η ίδια η μητέρα πει, και που έχουν βγει από καταγγελίες, το ιστορικό της οικογένειάς της, το κακοποιητικό περιβάλλον, η χρήση ουσιών, συνιστούν μία πολύ ευάλωτη προσωπικότητα. Μια δυσκολία σε αυτό το άτομο να διαχειριστεί το συναισθηματικό κομμάτι, τους ανθρώπους γύρω του, πόσω μάλλον το αίσθημα της μητρότητας, το οποίο δεν είναι αυτόματο από την στιγμή της γέννησής μας. είναι ερώτημα το πώς αφήνουμε ένα τέτοιο άτομο με αυτές τις συναισθηματικές δυσκολίες, εκτεθειμένο».
Για την αποκάλυψη με το εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς»
Για το δημοσίευμα του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» Βασίλη Λαμπρόπουλου στο in.gr ο κ. Γαλεντέρης σχολίασε:
«Όντως η αιμορραγία στην οπίσθια επιφάνεια του βολβού είναι εύρημα από το σύνδρομο του κουνημένου παιδιού» (shaken baby). Μπορεί να εμφανιστεί και σε κατάσταση υποξίας. Θα πρέπει να τα κοιτάμε με προσοχή γιατί αυτά τα ευρήματα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα».
Το νέο στοιχείο
Η παρουσία της Ειρήνης έχει συσχετιστεί συνολικά με τις παρακάτω υποθέσεις βρεφών:
6 Φεβρουαρίου 2014 πεθαίνει η αδελφή της, 13 μηνών, στο σπίτι τους. 4 Φεβρουαρίου 2021, πεθαίνει η κόρη της φίλης και κουμπάρα της, 6 μηνών, στο σπίτι ενώ την πρόσεχε. 19 Ιουνίου 2022, πεθαίνει το πρώτο κοριτσάκι της, 19 ημερών, στο σπίτι της. 17 Οκτωβρίου 2023 πεθαίνει το δεύτερο κοριτσάκι της, 2 μηνών, από ανακοπή καρδιάς στο «Παίδων Αγία Σοφία». 5 Αυγούστου 2024, πεθαίνει ο γιος της φίλης και συγκατοίκου της, 15 μηνών ενώ τον πρόσεχε στο σπίτι.
Σύμφωνα με την αστυνομία η Ειρήνη είναι παρούσα σε τρεις από αυτούς τους θανάτους.
Το «Φως το Τούνελ» έφερε στη δημοσιότητα ένα ακόμη περιστατικό, στο οποίο παρούσα ήταν και πάλι η 24χρονη. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2016 στην Πάτρα, οι γιατροί επαναφέρουν στη ζωή το βρέφος της φίλης της που πρόσεχε.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις τοπικές αρχές, ενώ οι συγγενείς των παιδιών ζητούν δικαιοσύνη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι αποκαλύψεις αυτές υποδεικνύουν τη σημασία ενδελεχούς έρευνας και απαντήσεων για μια υπόθεση που εξελίσσεται σε ένα πρωτοφανές κοινωνικό και νομικό δράμα, με τις αρχές να εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
Νέες μαρτυρίες
Η εκπομπή αποκάλυψε περιστατικά που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων των δύο μικρών παιδιών της Ειρήνης, αλλά και άλλων βρεφών που φρόντιζε, τα οποία επίσης πέθαναν μυστηριωδώς.
Το πρόσφατο συμβάν αφορά τον θάνατο του 15μηνου Παναγιωτάκη, με την Ειρήνη να είναι αυτόπτης μάρτυρας της μοιραίας νύχτας.
Οι καταθέσεις μαρτύρων από τη μοιραία νύχτα συγκλονίζουν. Σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας που βρισκόταν στο σπίτι, το βρέφος παρουσίασε ανησυχία και έκανε εμετό πριν κοιμηθεί. Το επόμενο πρωί, το παιδί παρουσίαζε σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας και βρέθηκε αργότερα νεκρό στο νοσοκομείο.
Ένας φίλος της οικογένειας περιέγραψε πως η Ειρήνη φέρεται να μην αντέδρασε άμεσα, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνο το βράδυ.
«Μου έχουν φορτώσει ό,τι θάνατο υπάρχει»
«Αισθάνομαι άσχημα, ό,τι θάνατος υπάρχει τον έχουν φορτώσει πάνω μου. Δεν μπορώ να καταλάβω, είμαι εδώ, να μου πουν, γιατί έχω τα μούτρα και βγαίνω. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε κατηγορούμαι για τίποτα. Είμαι εδώ να τους απαντήσω και να μου πουν τους λόγους που γίνεται όλο αυτό», είπε η 24χρονη μιλώντας στο Mega.
«Εμένα το μόνο που με νοιάζει είναι τα παιδιά μου και ο Παναγιωτάκης. Για τα υπόλοιπα δεν με απασχολεί. Δεν έχω δικαίωμα, έχουν μάνα και πατέρα να ψάξουν από τι έφυγαν τα παιδιά τους», συμπλήρωσε.
Η Ειρήνη αναφέρθηκε στην έκταση που έχει πάρει η υπόθεση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να βγει από το σπίτι της πλέον.
«Δεν είναι ωραίο να σου φορτώνουν πράγματα. Μου έχουν φορτώσει ότι έχει γίνει, βγαίνουν όλοι με μία κουκούλα και κατηγορούν. Πάω συχνά στα μνήματα των μωρών μου. Είναι πολύ δύσκολο και δεν μπορεί κανένας να το καταλάβει. Δεν με έχουν αφήσει να πενθήσω. Μέσα μου είμαι πληγωμένη».