Διπλάσιος λογαριασμός ηλεκτρικού για όσους εντοπίζονται

Αλλαγές στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, οι οποίες προσεγγίζουν σε ετήσια βάση τα 400 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου, μετά τη διαπίστωση ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η πρόταση προβλέπει τη χρέωση με διπλή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας για όποιον εντοπίζεται να κλέβει ρεύμα. Μάλιστα, θα πληρώνει αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή και θα επιβαρύνεται και με τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής.

Οπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στην πρότασή του, «το οφειλόμενο ποσό του καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή, όταν αυτή εντοπιστεί, είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό κόστος που καλείται να πληρώσει ο συνεπής καταναλωτής για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το κανονιστικό πλαίσιο περί ρευματοκλοπών».

Οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από οικιακούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 54,7% του συνόλου των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών για την περίοδο 2018 – 2023, ενώ οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από εμπορικούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 86,7% των ρευματοκλοπών των μη οικιακών καταναλωτών για την ίδια περίοδο. Στην πρότασή του προβλέπεται ο υπολογισμός της χρέωσης για την κλαπείσα ενέργεια με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα).

Η «ποινή» θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που θα προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, για τους οποίους η προσαύξηση προτείνεται να είναι 50%.

Ο τρόπος εξόφλησης θα είναι με δόσεις και συγκεκριμένα:

n Μέχρι 600 ευρώ, η εξόφληση να γίνεται εφάπαξ.

n Από 601 έως 1.200 ευρώ, σε δύο κατ’ ανώτατο δόσεις.

n Από 1.201 έως 2.400 ευρώ, έως 4 δόσεις.

n Από 2.401 έως 4.800 ευρώ, έως 8 δόσεις.

n Από 4.800 ευρώ και άνω, έως 12 δόσεις.

Επιπλέον, στα ποσά που θα προκύπτουν για την αξία του ρεύματος θα προστίθενται εργατοώρες και διοικητικά κόστη ανά περίπτωση, συν το κόστος αντικατάστασης του μετρητή όπου απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη και την αξία των «έξυπνων» μετρητών.