Δράσεις για εφαρμογή σχεδίου «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» – Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του σχεδίου
Από το 2021 έχουν υλοποιηθεί δράσεις που σχετίζονται με τους 4 πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», σύμφωνα με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων με αφορμή την 24η επέτειο υιοθέτησης του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου, «το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι συχνά τα πιο ευάλωτα θύματα συγκρούσεων, υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών σε περιόδους συγκρούσεων και αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης διαφορών ως ενισχυτικής της βιωσιμότητας της ειρήνης».
Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του σχεδίου, προστίθεται, αφορούν συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, προστασία γυναικών και κοριτσιών σε πολεμικές συγκρούσεις από έμφυλη και σεξουαλική βία, πρόληψη της σεξουαλικής και έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων και προώθηση και ενημέρωση για το Ψήφισμα 1325.
Για τον 1ο πυλώνα αναφέρεται ότι στον Στρατό της Δημοκρατίας υπηρετούν 41 γυναίκες εκ των οποίων οι 17 κατέχουν βαθμό ανώτερου αξιωματικού, στο Υπουργείο Εξωτερικών, από το σύνολο 181 διπλωματών, οι 61 είναι γυναίκες και επικεφαλής 10 διπλωματικών αποστολών είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των Μονίμων Αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ.
Επίσης επτά γυναίκες ηγούνται νευραλγικών Διευθύνσεων και Τμημάτων του Υπουργείου, γυναίκες επίσης προΐστανται της Μονάδας Επικοινωνίας και Δημόσιας Διπλωματίας και των Γραφείων του Υπουργού και του Γενικού Διευθυντή και τη θέση διπλωματικού συμβούλου του Υπουργού Άμυνας επίσης κατέχει γυναίκα.
Στο πεδίο των προσπαθειών για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών από περιοχές οι οποίες επηρεάζονται από συγκρούσεις, η Επίτροπος αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στηρίζει οικονομικά έργα διεθνών οργανισμών και οργανώσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη δόμηση τη ειρήνης και στη μετασυγκρουσιακή αναδόμηση.
Κατά το 2023, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεισέφερε σε 16 προγράμματα διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την ενδυνάμωση των γυναικών, με τη χρηματοδότηση να αντιστοιχεί στο 53% των συνολικών εθελοντικών συνεισφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.
Μεταξύ άλλων ετοιμάστηκε Οδηγός Συμπεριφοράς για στρατιωτικές και πολιτικές αποστολές της Δημοκρατίας, η Υπηρεσία Ασύλου εισήγαγε ειδικό έντυπο για εντοπισμό ευάλωτων ομάδων όπως γυναικών θυμάτων βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων κ.ά, το ΥΠΑΜ έχει συστήσει Στρατιωτικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για θέματα ισότητας και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, έχει ετοιμάσει ασύγχρονο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αντικείμενο το ψήφισμα 1325.
Επίσης ετοιμάστηκε Οδηγός για πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης, προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες των μελών της Δύναμης της Πολιτικής Άμυνας.