Δωρεάν εμβολιασμός κατά του RSV για τα βρέφη στη Βικτώρια

Δωρεάν θα χορηγείται στη Βικτώρια από του χρόνου ένα εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών.

Ο RSV μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του RSV, προϋπολογισμού, 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάστηκε από την πρωθυπουργό της Βικτώριας, Jacinta Allan και την πολιτειακή υπουργό Υγείας, Mary-Anne Thomas.

Όπως αναφέρθηκε, θα χορηγείται ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα μακράς δράσης (long-acting monoclonal antibody) στο πλαίσιο ενός συντονισμένου εθνικού προγράμματος πρόληψης για τα ευάλωτα βρέφη έως οκτώ μηνών, εξοικονομώντας στους γονείς περίπου 300 δολάρια ανά εμβόλιο.

Ο δωρεάν εμβολιασμός αυτός θα είναι διαθέσιμος για τα παιδιά των οποίων η μητέρα δεν μπόρεσε να κάνει το εμβόλιο ή εμβολιάστηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον τοκετό.

Το βρεφικό εμβόλιο θα παρέχει προστασία για περίπου πέντε μήνες, η οποία καλύπτει τη χειμερινή αιχμή των λοιμώξεων από RSV από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Θα προσφερθεί επίσης ένα ειδικό πρόγραμμα αναπλήρωσης (dedicated catch-up program) για τα επιλέξιμα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών που είναι ευάλωτα να νοσήσουν σοβαρά από RSV, κατά τη δεύτερη σεζόν έξαρσης, της ζωής τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εμβολιασμοί θα χορηγηθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον στο πλαίσιο της συνήθους φροντίδας μετά τον τοκετό, βοηθώντας τους γονείς να αποφύγουν τυχόν πρόσθετα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης και χρόνο.

Με περισσότερα από 3.800 περιστατικά που αφορούν βρέφη με RSV στα Επείγοντα των νοσοκομείων της Βικτώριας, το 2023/24 και περίπου το 85% αυτών να απαιτούν εισαγωγή, το εμβόλιο θα συμβάλει στη μείωση της πίεσης στα Επείγοντα και θα κρατήσει τα παιδιά υγιή.

«Έχουμε συνεργαστεί στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλες δικαιοδοσίες για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα σωτήριο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του RSV για όλες τις γυναίκες και τα μωρά που πληρούν τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από την περιοχή που ζουν ή το υπόλοιπο στον τραπεζικό τους λογαριασμό», δήλωσε η κα Thomas.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού είναι ‘ενημερωμένο’ (up to date) και ανταποκρίνεται στις νεότερες μορφές θεραπείας, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Mark Butler, επισήμανε ότι συνεργάζεται με τις Πολιτείες και τις Περιοχές για τη βελτίωση της προστασίας όλων των βρεφών στη χώρα ενόψει της σεζόν  2025 για τον RSV.

«Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την αρμόδια φαρμακευτική εταιρεία για το θέμα αυτό και εκτιμά τη θετική συζήτηση/δέσμευση που είχαμε», τόνισε.

Η πρόεδρος της Australian Medical Association, Δρ Jill Tomlinson χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βικτώριας και εκτίμησε ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

«Είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κυκλοφορήσει τα εμβόλια για τις μητέρες «χθες».

Το Κουίνσλαντ και η Δυτική Αυστραλία διαθέτουν εδώ και μήνες προγράμματα εμβολιασμού των βρεφών κατά του RSV, επισήμανε η The Age, προσθέτοντας ότι η Βικτώρια είχε προηγουμένως απορρίψει την προσέγγιση μιας γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας σχετικά.

Τον Μάιο, η «σκιώδης πολιτειακή υπουργός» Υγείας, Georgie Crozier υποστήριξε ότι ήταν «ασυγχώρητο» το γεγονός ότι η Βικτώρια δεν είχε προμήθεια εμβολίων RSV για όλα τα ευάλωτα βρέφη.

Τότε, η κα Thomas απάντησε ότι το προϊόν της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας δεν είχε εγκριθεί από τη Therapeutic Goods Administration (TGA) τη στιγμή που είχε γίνει η προσέγγιση της.

Η Βικτώρια, είπε, είχε εξασφαλίσει αρκετή προμήθεια για τα παιδιά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, με την πρωθυπουργό, συγκινημένη να αποκαλύπτει ότι ένα από τα παιδιά της είχε χρειαστεί να μεταφερθεί στο Royal Children’s Hospital με RSV όταν ήταν μωρό.

«Δε θέλω κανένας γονέας να περάσει ποτέ τη δική μου εμπειρία», τόνισε τότε η κα Allan.

The post Δωρεάν εμβολιασμός κατά του RSV για τα βρέφη στη Βικτώρια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.