Δύο μέτρα και δύο σταθμά

«Στο Κάουνας το Φενέρ – Μακάμπι έπειτα από αίτημα των Ισραηλινών». Αυτή ήταν η είδηση που έγινε γνωστή και επίσημα χθες το απόγευμα. Μια είδηση που θα αναγκάσει τη Φενέρμπαχτσε να παίξει μακριά από την έδρα της ένα δύσκολο και κρίσιμο παιχνίδι της Euroleague, η οποία ήταν εκείνη που πήρε την απόφαση να διεξαχθεί το ματς σε ουδέτερο γήπεδο. Γιατί; Γιατί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει ξεφύγει τόσο και το Ισραήλ έχει ανοίξει… παρτίδες με όλες τις γειτονικές του χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Τουρκία, η οποία δεν έχει κρύψει τους φόβους της πως θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα επιτεθεί το Ισραήλ. Με τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς να μη βρίσκονται στα καλύτερά τους.

Ο πόλεμος είναι ξεκάθαρο πως επηρεάζει σε απόλυτο βαθμό και τον αθλητισμό. Η Μακάμπι παίζει μακριά από την έδρα της, ενώ πλέον αναγκάζονται και άλλες ομάδες να στερούνται του γηπέδου τους λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Σήμερα είναι η Φενέρ, αύριο θα είναι η Εφές. Και ποιος ξέρει ποιες άλλες ομάδες μπορεί να πέσουν… θύματα όλης αυτής της κατάστασης. Και είναι να απορεί πλέον κανείς για ποιον λόγο επιτρέπεται στη Μακάμπι να συμμετάσχει σε μια διοργάνωση όπως η Euroleague, από τη στιγμή που υπάρχει και το παράδειγμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έχει αποβληθεί λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Οσο κυνικό και αν ακούγεται, το να μην επιτρέπεται σε μια ομάδα να παίζει στην έδρα της λόγω του… αντιπάλου της ή της χώρας εκείνου είναι μάλλον άδικο και δημιουργεί κατά κάποιον τρόπο αθέμιτο ανταγωνισμό. Οπως και ο φόβος που κυριαρχεί σε όλα τα γήπεδα που αγωνίζεται η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Θυμίζουμε ότι πέρσι σε πολλά γήπεδα που έπαιζαν οι Ισραηλινοί υπήρχε πολύ χαμηλή προσέλευση κόσμου. Θα πει κάποιος πως είναι άδικο να στερήσουν από τη Μακάμπι την ευκαιρία να αγωνίζεται, όμως η ίδια άποψη θα μπορούσε να υπάρχει και για την ΤΣΣΚΑ. Και φαίνεται πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις συγκεκριμένες υποθέσεις.