Δύσκολο στοίχημα, μεγάλο κέρδος

Υπάρχει κάποιο κοινό σημείο μέχρι τώρα μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που δηλώνουν πως διεκδικούν το πρωτάθλημα, δηλαδή μεταξύ του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ; Ενα μόνο. Ο έντονος αλλά μη εκφρασμένος από κανέναν προβληματισμός για τα καλοκαιρινά μεταγραφικά αποκτήματα. Μια ματιά στο τι κάνουν μέχρι τώρα οι παίκτες που έγιναν πρωτοσέλιδα το καλοκαίρι δημιουργεί προβληματισμούς, αν όχι και απογοήτευση. Ευτυχώς βρισκόμαστε νωρίς στη σεζόν. Ομως αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, όπως λέει η σχετική παροιμία, δεν ξέρω πόσες καλές ημέρες μπορούμε να περιμένουμε.

Νοσταλγία

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ απέκτησε δύο παίκτες για να λύσει το πρόβλημα του φορ, τον Τισουντάλι και τον Τσάλοφ – πλήρωσε μάλιστα και για τους δύο καθώς κανείς τους δεν ήταν ελεύθερος. Κανείς δεν ενθουσιάζει – μάλιστα στη Θεσσαλονίκη λένε πως ο κόουτς Ραζβάν Λουτσέσκου περιμένει πώς και πώς τον Μπράντον Τόμας, αυτόν δηλαδή που οι δύο έπρεπε να αντικαταστήσουν. Η απόκτηση του Μπακαγιόκο έχει μεγαλώσει τη νοσταλγία για τον Μεϊτέ. Ο Κουλιεράκης δεν έχει αντικατασταθεί επάξια ούτε από τον Κόλεϊ, που ήταν καλός στην Πόλη με τη Γαλατά αλλά τραυματίστηκε δείχνοντας ευπάθεια, ούτε από τον έμπειρο Λόβρεν που έχει παίξει ένα μόνο ματς – με τον Λεβαδειακό. Οι νεαροί Σορετίρε και Γκόμεζ δείχνουν ότι χρειάζεται να δουλέψουν πολύ: ο δεύτερος στο ντεμπούτο του στη Λιβαδειά έκανε πέναλτι. Ποιος βοηθά τον ΠΑΟΚ; Ο Μαντί Καμαρά. Που ήρθε από τον Ολυμπιακό κι όχι από κάποια χώρα εξωτική.

Λάθη

Η ΑΕΚ μετρά ήδη έναν ευρωπαϊκό αποκλεισμό εξαιτίας των λαθών του νέου της τερματοφύλακα: ο Στρακόσα έκανε στην Αρμενία ένα καταστροφικό ματς, αλλά τουλάχιστον αυτός αγωνίζεται – ο έτερος νεοαποκτηθείς τερματοφύλακας, ο Μπρινιόλι, είναι τραυματίας. Τραυματίας συχνά είναι ο Λαμέλα, το πιο ακριβό της απόκτημα πριν από τον Μαρσιάλ που ακόμα δεν έχει μπει σε αποστολή. Τα κατάφερε να βρει θέση στην ενδεκάδα της ΑΕΚ ο Περέιρα έπειτα από μεγάλη προσπάθεια. Δεν εντυπωσιάζει αλλά προσφέρει, ακριβώς όπως και ο Πιερό που σκόραρε στην πρεμιέρα του με τον Βόλο, αλλά και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Μάλλον ο καλύτερος από όσους αποκτήθηκαν είναι ο Κοϊτά, αλλά ειλικρινά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως είναι καλύτερος από τον Τσούμπερ που αγωνιζόταν πέρυσι στη θέση του.      

Περιμένει

Στον Ολυμπιακός ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ δηλώνει πως από πολλούς που ήρθαν το καλοκαίρι περιμένει πιο πολλά. Τον Ντάνι Γκαρθία τον γνωρίζει και τον εμπιστεύεται. αλλά ο βετεράνος Ισπανός δεν συγκρίνεται για την ώρα με τον Ιμπόρα που θα ‘πρεπε να αντικαταστήσει. Το ίδιο και ο Νεοζηλανδός από τη Σερβία Στάμενιτς: η θέληση δεν του λείπει, αλλά η προσφορά του είναι μικρή. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο νεοφερμένους κυνηγούς: ο Βέλντε και ο Γιάρεμτσουκ έχουν πετύχει μόλις ένα γκολ έκαστος – παραδόξως στο ίδιο ματς – κόντρα στην Καλλιθέα. Ο Γουίλιαν και ο Ολιβέιρα έχουν το άλλοθι ότι αποκτήθηκαν αργά και δεν έκαναν προετοιμασία με τον Ολυμπιακό, όπως και ο πολλά υποσχόμενος Τούρκος Γιαζίτσι που θα δούμε με την επανέναρξη να παίρνει χρόνο συμμετοχής. Για την ώρα την καλύτερη προσαρμογή έχουν ο Ιταλός Πιρόλα και ο Πορτογάλος Κοστίνια. Κρίμα όμως που είναι δύο αμυντικοί και στη θέση τους υπάρχουν οι αμετακίνητοι βασικοί Κάρμο και Ροντινέι.

Συγκρίσεις

Ακόμα πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα για τον ΠΑΟ. Οι αγορές του το καλοκαίρι ήταν θεαματικές αλλά οι παίκτες που ήρθαν πρέπει να αντικαταστήσουν παίκτες που τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν πολλά και η σύγκριση δεν είναι εύκολη. Ο ΠΑΟ πλήρωσε πολλά για τον Πελίστρι αλλά για την ώρα δεν προκύπτει ότι είναι καλύτερος από τον Μπερνάρ που έφυγε. Ο Μαξίμοβιτς σίγουρα για την ώρα προσφέρει λιγότερα από τον Μπερνάρ και ο Μαξ δεν μοιάζει καλύτερος από τον Χουάνκαρ – έχει άλλωστε αγωνιστεί ελάχιστα. Λίγο έχουμε δει και τον Ουναΐ ο οποίος αντιμετωπίστηκε ως μεσσίας. Καλύτερα τα πάει ο Τετέ, που είναι καλύτερος παίκτης από τον περσινό «σβηστό» Παλάσιος, αλλά και ο Ινγκασον, μολονότι δεν είναι για την ώρα όσο καλός ήταν στον ΠΑΟΚ όπου τον πρωτογνωρίσαμε.  

Επιλογές

Είναι δυνατόν όλες αυτές οι ομάδες να έκαναν τόσα πολλά λάθη στις καλοκαιρινές επιλογές τους; Οχι δεν είναι. Κάποιοι νεοφερμένοι σίγουρα θα βελτιωθούν. Θυμίζω ότι πέρυσι τέτοιον καιρό απορούσαμε για τη χρησιμότητα του Ιμπόρα, που ήταν να φύγει τον Ιανουάριο και μετά ήρθε ο Μεντιλίμπαρ, του μίλησε στη γλώσσα του και τον έκανε χρήσιμο. Απορούσαμε επίσης για το αν ο δανεισμός του Μεϊτέ από τον ΠΑΟΚ άξιζε τα χρήματα που πληρώθηκαν στην Μπενφίκα: τα άξιζε – και φέτος φαίνεται και η απουσία του. Επίσης στην ΑΕΚ οι πρώτες εκτιμήσεις για τον Κάλενς δεν ήταν οι καλύτερες: αποδείχτηκε αξιοπρεπέστατη λύση για την άμυνα. Κάποιοι ποδοσφαιριστές θέλουν χρόνο για να δείξουν τι μπορούν.

Αλλά είναι δεδομένο πως όσο πιο πολλοί έρχονται το καλοκαίρι τόσο πιο σπάνιο θα είναι να τους δούμε όλους να προσφέρουν.

Στις μεταγραφές υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας κοντά στο 30%. Αν έχεις αποκτήσει τρεις παίκτες και δεν βγει ο ένας δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν όμως έχεις προσθέσει οκτώ και δεν βοηθήσουν οι τρεις, η τρύπα δεν είναι μικρή. Κι αν οι τρεις γίνουν πέντε (που δεν είναι και δύσκολο…) τα προβλήματα του προπονητή μεγαλώνουν. Οπως είπε λίγες μέρες πριν κι ο Λουτσέσκου δεν είναι απλό για κανέναν να χτίζει μια ομάδα από την αρχή κάθε χρόνο. Και νέα ομάδα δεν είναι κάποια με έντεκα καινούργιους παίκτες: και τέσσερις καινούργιους να έχει (αν έχουν φύγει όσοι αγωνίζονταν στις θέσεις που οι νεοφερμένοι πρέπει να καλύψουν) πάλι καινούργια είναι η ομάδα.

Εσοδα

Οι ελληνικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να βάζουν στοιχήματα γιατί τα έσοδά τους είναι μικρά. Στην Ελλάδα μια μεταγραφή 5 εκατ. ακούγεται ως κάτι τεράστιο: στη Δυτική Ευρώπη με αυτά τα χρήματα αγοράζεις εξελίξιμους μικρούς ή παίκτες που ψάχνουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μικρούς με αρετές έχουμε και στην Ελλάδα. Αν είναι να μπαίνουν στοιχήματα, ας στοιχηματίζουν οι ομάδες που τους έχουν στην αξιοποίησή τους. Το στοίχημα είναι δύσκολο. Αλλά το κέρδος μπορεί να είναι τεράστιο.