Εγκαινίασαν το Φεστιβάλ «Θάλασσα» στη Λεμεσό, Στυλιανίδης και Χατζημανώλη (pics)

«Αποτελεί θεσμό, ο οποίος δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να ενημερωθούν σε ό,τι αφορά τη θάλασσα και τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα»

Το 4ο Φεστιβάλ «Θάλασσα» εγκαινίασαν, το μεσημέρι, στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο Λεμεσού, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης και η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Σε χαιρετισμό της, στην παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε πως το Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο και τον Δήμο Λεμεσού, αποτελεί θεσμό, ο οποίος δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να ενημερωθούν σε ό,τι αφορά τη θάλασσα και τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Η Κύπρος, συνέχισε, μετεξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο, αποτελώντας ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

«Η ραγδαία ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας στην Κύπρο, επιβεβαιώνει τη σημασία επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, της νέας γενιάς, για τις απεριόριστες δυνατότητες που τους προσφέρει η ναυτιλία», είπε η Μαρίνα Χατζημανώλη, σημειώνοντας πως το Φεστιβάλ «Θάλασσα» αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο «γι’ αυτό κάθε χρόνο, προσπαθούμε να το ανανεώνουμε και να το αναβαθμίζουμε, όσο το δυνατό καλύτερα».

Υπέδειξε, παράλληλα, ότι τα ναυτιλιακά επαγγέλματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα επαγγέλματα του μέλλοντος και προσφέρουν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, «την οποίαν πολλοί νέοι μας, όταν τη γνωρίσουν, αναμφίβολα θα την αγαπήσουν».

Τέλος, ευχαρίστησε τους 43 φορείς και οργανισμούς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και ιδιαίτερα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ανέφερε πως για τους Λεμεσιανούς, η θάλασσα δεν αποτελεί απλώς το φυσικό σύνορο της πόλης, «αλλά είναι η ίδια η καρδιά της οικονομίας, της κουλτούρας και της καθημερινότητάς μας».

«Η Λεμεσός, ως η μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου, έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο, με λιμενικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν το εμπόριο και τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η θάλασσα δεν είναι μόνο οικονομικός παράγοντας, αλλά και «το σκηνικό που καθορίζει την ποιότητα ζωής μας και την ταυτότητα της πόλης μας», υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας καθαρής και προστατευμένης θάλασσας.

Μέσα από αυτό το Φεστιβάλ, είπε ο κ.Αρμεύτης, στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη θαλάσσια κουλτούρα της πόλης μας, φέρνοντας τους νέους, τις οικογένειες και τους επισκέπτες πιο κοντά στη θάλασσα και μέσα από τις εκδηλώσεις, τις δράσεις και τα εργαστήρια, να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Γαλάζια Οικονομία, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στον αθλητισμό και στην καινοτομία.

Των εγκαινίων ακολούθησε διέλευση σκαφών της Διοίκησης Ναυτικού, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, καθώς και ρυμουλκά της VTS Vasiliko Terminal και της P&O Maritime Logistics.

Νωρίτερα, Χρήστος Στυλιανίδης και Μαρίνα Χατζημανώλη παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο, στην αίθουσα «Πλεύσις» του παλιού λιμανιού, όπου παιδιά ενημερώνονταν, μέσα από παιχνίδι, για τη θάλασσα και τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Το Φεστιβάλ «Θάλασσα» ξεκίνησε το πρωί με αγώνα δρόμου, αφιερωμένο στους ναυτικούς, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε κολυμβητική εξόρμηση στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας. Παιδικές δραστηριότητες έγιναν στο ιστορικό καράβι «Κερύνεια – Ελευθερία», ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία για δωρεάν κρουαζιέρες με καταμαράν.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το βράδυ, στις 20:00, με συναυλία του γνωστού Έλληνα καλλιτέχνη Κωστή Μαραβέγια, στην πλατεία του παλιού λιμανιού, με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ