Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου

Την έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €19.900.039 για τη χρήση του οικονομικού έτους, που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024 ενέκρινε η Βουλή

Η Βουλή ενέκρινε το απόγευμα την έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €19.900.039 για τη χρήση του οικονομικού έτους, που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις που απαιτούνται είναι αναγκαίες για την κάλυψη πρόσθετων πιστώσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου και την υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων και έργων για τα οποία δεν γίνεται πρόβλεψη στον Προϋπολογισμού του ΠΚ για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν δαπάνες ύψους €7.352.301 από πρόσθετη κρατική χορηγία, €10.440.050 από πρόσθετη κρατική χορηγία για έργα από δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, €2.107.678 από αποθεματικό εσόδων του Πανεπιστημίου Κύπρου και €10 από έσοδα για έργα και σχέδια συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (έργο «PHAETHON»).

Το ποσό συγκεκριμένα καλύπτει τρέχουσες δαπάνες (δαπάνες ακαδημαϊκού, διοικητικού και άλλου προσωπικού), ύψους €2.260.010, λειτουργικές δαπάνες (έξοδα λειτουργίας) ύψους €1.425.135), διαχειριστικά έξοδα (μεταφορικά, επιδόματα και έξοδα φιλοξενίας, ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια, συνδρομές και συνεισφορές, συντήρηση, γενικά διαχειριστικά έξοδα) ύψους €1.810.474) και κεφαλαιουχικές δαπάνες (δαπάνες βιβλιοθήκης, δαπάνες για εξοπλισμό, δαπάνες στέγασης) ύψους €14.404.410.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι η τακτική των συμπληρωματικών πανεπιστημίων «πρέπει επιτέλους να τερματιστεί» και ότι πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα των οικονομικών των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ανέφερε ότι οι διακρίσεις του ΠΚ αναγνωρίζονται και ότι πρέπει γενικά να υπάρξει αύξηση εσόδων για να υπάρξει απεξάρτηση από την κρατική χορηγία.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης λαμβάνοντας τον λόγο είπε στη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι τέθηκε ενώπιόν τους 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός γιατί το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει συγκεκριμένη χορηγία, ενώ γνωρίζει ότι θα υπάρξει ανάγκη για συμπληρωματικό.

Μίλησε για στρεβλώσεις που δημιουργούνται και σημείωσε ότι για υπαρκτές ανάγκες το ΠΚ είναι «στο περίμενε» και η πρακτική αυτή πρέπει να τερματιστεί.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου και μίλησε για τον κίνδυνο φούσκας.

Τα «σαλαμοποιημένα νομοσχέδια και η ανυπαρξία στρατηγικής», είπε, πρέπει να τερματιστούν και επιβάλλεται να υπάρχει πλάνο. Ανέφερε ακόμη ότι «υπάλληλοι βαφτίζονται ειδικοί επιστήμονες» για διάρκεια 29 μηνών και ενώ καλύπτουν μόνιμες ανάγκες τα δικαιώματά τους καταπατώνται και όταν φτάσουν σε επίπεδο αποδοτικότητας, πρέπει να φύγουν.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι «κάποιοι έχουν αναφυλαξία στα δημόσια πανεπιστήμια», αλλά την ίδια ώρα είπε ότι πρέπει να διορθωθούν τα αρνητικά και οι στρεβλώσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς είπε ότι γενικά ο τομέας της παιδείας «έχει βιομηχανοποιηθεί και τυγχάνει εκμετάλλευσης» και η Βουλή πρέπει να πιέσει για εθνικό σχέδιο παιδείας για να «μην συνεχιστεί η παρακμή».

Ανέφερε ότι πίσω από τις διάφορες κατατάξεις «κρύβεται ένα άθλιο σύστημα», κατά την έκφρασή του.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η ακαδημαϊκή αριστεία είναι ψηλά, αλλά στο θέμα των συμπληρωματικών προϋπολογισμών το ΠΚ «πάει πίσω-πίσω» και διερωτήθηκε πώς γίνεται να έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό με ανελαστικές δαπάνες. Αναφέρθηκε εκ νέου στην έλλειψη φοιτητικών εστιών και σε «εμπαιγμό παιδιών και των οικογενειών τους».

Από πλευράς του ο βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης έθεσε το θέμα των φοιτητικών εστιών του ΠΚ και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει νοικοκύρεμα.

Ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η τάση της «ελιτίστικης προσέγγισης» του ΠΚ ενοχλεί. Ανέφερε πως όταν το κράτος τσιγκουνεύεται για συνοδούς στην ειδική εκπαίδευση και ακούμε για εκατομμύρια, η κατάσταση προκαλεί.

Κατά τη συζήτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε πως το θέμα προκαλεί προβληματισμό για τον χρόνο κατάθεσης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να αναζητηθούν χρήματα για λειτουργικές δαπάνες.

Ανέφερε ότι ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής είχε κάνει σχετικές παρατηρήσεις για διάφορα ζητήματα και ο ίδιος είχε καταθέσει προτάσεις νόμου που καταψηφίστηκαν.

‘Έθεσε θέμα για «διπλοαμοιβές καθηγητή που πληρώνεται μισθό και λαμβάνει και αμοιβή από ερευνητικά προγράμματα» και για υποαμοιβές συνεργατών καθώς και για το γεγονός ότι η Πολυτεχνική Σχολή δεν λειτούργησε και ότι «ο Διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου αμείβεται, ενώ ζει στο Τελ Αβίβ και το Κέντρο ακόμη δεν λειτουργεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ