Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Εθνική Επέτειο στο Shepparton

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Εφέδρων εν Αυστραλία διοργάνωσε στις 20 Οκτωβρίου 2024 στο Shepparton εκδήλωση μνήμης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Με τη συμμετοχή μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Shepparton, τίμησαν τους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Έλληνες και Αυστραλούς, που αγωνίστηκαν κατά του Άξονα.

Περίπου 50 μέλη της Ένωσης παρακολούθησαν τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια στο Κενοτάφιο της πόλης, αποτίοντας φόρο τιμής. Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, η κα Kim O’Keeffe, μέλος του Κοινοβουλίου για την περιφέρεια Shepparton, η κα Wendy Lovell, αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων για τη βορειοανατολική επαρχία, ο πρόεδρος του τοπικού RSL, κ. Bob Wilkie, και ο γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σέπαρτον, κ. Γεώργιος Θεμελής.

Οι τελετάρχες, κα Σοφία Κοτανίδου και κ. Γεώργιος Λάμπρου, αναφέρθηκαν στη συμβολή των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά της ιταλικής και γερμανικής κατοχής. Επεσήμαναν τη γενναιότητα του ελληνικού λαού και των συμμαχικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυστραλιανών δυνάμεων, που πολέμησαν σθεναρά παρά τις αντιξοότητες.

«Η Ημέρα του ΟΧΙ», ανέφεραν, «θυμίζει την ηρωική στάση της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο του Μουσολίνι, λέγοντας ένα ηχηρό “ΟΧΙ” στον φασισμό. Η άμυνα της Ελλάδας ενάντια στις ιταλικές δυνάμεις αποτέλεσε σημαντική νίκη, ωστόσο, η εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας τον Απρίλιο του 1941 τελικά οδήγησε σε κατάληψη της χώρας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αυστραλίας και εθιμοτυπικές φωτογραφίες. Έπειτα, ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του τοπικού RSL, όπου οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές και μοιράστηκαν ιστορίες.

Η Ένωση ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σέπαρτον και τον πρόεδρο του τοπικού RSL, κ. Bob Wilkie, για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, συμβάλλοντας στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης.

The post Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Εθνική Επέτειο στο Shepparton appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.