Εκπομπή Business Stories: Αγορά ή Ενοίκιο; Πως να υπολογίσετε τι σας συμφέρει (video)

Αγορά ή Ενοίκιο; Τι συμφέρει περισσότερο; Οι πωλήσεις ακινήτων, οι τιμές των ενοικίων και η επαρχία που κρατά τα σκήπτρα – Ποια πόλη θεωρείται η ανερχόμενη δύναμη – Καλεσμένος στην εκπομπή Business Stories ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης – Δείτε όσα είπε

Οι πωλήσεις μπορεί να αυξάνονται αλλά αυτό αφορά πιο μικρά και σίγουρα πιο φθηνά ακίνητα, απόδειξη ότι το αγοραστικό κοινό έχει αλλάξει.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης που βρέθηκε καλεσμένος του δημοσιογράφου Σωκράτη Ιωακείμ, στην εκπομπή Business Stories της Cyprus Times.

«Οι Κύπριοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον πλέον για πιο μικρά και πιο φθηνά ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα. Υπάρχει μεγάλη μείωση στις πωλήσεις σπιτιών πέραν του ενός εκατομμυρίου. Το αγοραστικό κοινό έχει πλέον αλλάξει. Και οι ξένοι που επενδύουν πλέον είναι πιο χαμηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος» όπως αναφέρει.

Business Stories: O Πόλυς Κουρουσίδης για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο και πως επηρεάζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι πωλήσεις ακινήτων

Και εξηγεί ότι η Πάφος είναι σήμερα η επαρχία που προσελκύει άτομα υψηλότερης εισοδηματικής τάξης, καθώς εκεί υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για πωλήσεις ακινήτων πέραν του ενός εκατομμυρίου. «Στη Λεμεσό αυτού του είδους ακίνητα είναι κυρίως τα διαμερίσματα στο παραλιακό μέτωπο, σε πύργους κλπ».

Και εξηγεί ότι η ανερχόμενη δύναμη θεωρείται σήμερα η Λάρνακα.

«Η Λάρνακα ήταν ο φτωχός συγγενής. Τώρα με την απομάκρυνση των δεξαμενών ανοίγει το παραλιακό μέτωπο. Τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί, έχουν ήδη γίνει αρκετές αγορές από ξένους. Παρόλο που οι τιμές στη Λάρνακα έχουν αυξηθεί, δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα της Λεμεσού και της Πάφου. Είναι πιο κοντά στα επίπεδα της Λευκωσίας» εξηγεί ο κύριος Κουρουσίδης. Όσον αφορά την Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, τα δεδομένα είναι διαφορετικά σαφώς καθώς είναι η πιο μικρή επαρχία. «Η Λεμεσός παραμένει πρώτη στα πωλητήρια έγγραφα, με ποσοστά που κυμαίνονται κοντά σε αυτά του 2023. Στη Λευκωσία καταγράφεται τεράστια αύξηση της τάξης του 24% στα πωλητήρια, ενώ στη Λάρνακα καταγράφεται αύξηση του 10%» εξηγεί.

Ακριβό μου ενοίκιο στη Λεμεσό

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, ο κύριος Κουρουσίδης εξηγεί ότι τα υψηλότερα παραμένουν στη Λεμεσό αν και η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στη Λάρνακα. Στη Λευκωσία τα ενοίκια αυξήθηκαν λίγο, με την πρωτεύουσα να καταγράφει γενικότερα σταθερότητα στις τιμές των ενοικίων.

Αγορά ή Ενοίκιο;

Ο κύριος Κουρουσίδης ερωτήθηκε και απάντησε πως μπορεί κανείς να επιλέξει τι τον συμφέρει περισσότερο, μεταξύ ενοικίου ή αγοράς. «Στη Λευκωσία για παράδειγμα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου μπορείς να το βρεις με 600 ευρώ. Αν πωλείται ας πούμε 140 χιλιάδες ευρώ τότε συμφέρει να το ενοικιάσεις. Αν το βρεις στις 115 χιλιάδες ευρώ τότε συμφέρει να το αγοράσεις» εξηγεί ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων. (Δείτε στο 30:05)

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή Business Stories στο πιο κάτω βίντεο