Εκστρατεία Ενημέρωσης Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου «Φρόντισε την Καρδιά σου! Ανέλαβε δράση σήμερα!»

Ν’ ακούσουμε την καρδιά μας, να την φροντίσουμε και να αναλάβουμε δράση για την καλύτερη υγεία της, μας καλεί η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με αφορμή την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Διαφώτισης του κοινού, που διοργανώνει με  στόχο την ορθή ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου εξήγγειλε την έναρξη της Εκστρατείας, η οποία έχει καταστεί θεσμός και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την ευγενική χορηγία της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και την πολύτιμη στήριξη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Αναφερόμενη, εκ μέρους της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, στη σημασία της Εκστρατείας, η Δρ Ήρα Ηρακλέους, τόνισε ότι στόχος της ΚΕΚ είναι να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και να τους παροτρύνει να θέσουν ως προτεραιότητα την υγεία της καρδιάς τους. Η Δρ Ηρακλέους, εξήγησε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αποτέλεσμα της αθηρωματικής νόσου, η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και έχει ως αποτέλεσμα τη στεφανιαία νόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τη νόσο των περιφερικών αγγείων και τη νόσο των καρωτίδων. Συχνά, η εκδήλωση τους είναι προβλέψιμη και αναγνωρίζοντας ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο, μπορούμε να παρέμβουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης, τη σοβαρότητα και τις συνέπειες της εκδήλωσης τους πρόσθεσε η Δρ Ηρακλέους, υποδεικνύοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη μάχη ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, επεσήμανε ότι, οι παγκόσμιοι φορείς εργάζονται ακατάπαυστα για την ανάπτυξη και την προώθηση νέων στρατηγικών που αφορούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στην έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Γι’ αυτό, τόνισε ο Δρ Αγαθαγγέλου, είναι καθήκον μας, και ως ιατρική κοινότητα, να πιέζουμε για την εφαρμογή πολιτικών που να προάγουν την υγεία της καρδιάς σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας, παράλληλα, ειδική αναφορά στη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ασθενών, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά τουλάχιστον 25%, έως το 2025.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie κ. Νίκος Χρηστίδης ανέφερε, ότι η εταιρεία στηρίζει σταθερά και έμπρακτα τις προσπάθειες των ιατρών του τόπου μας, οι οποίες στοχεύουν στην υγεία και την ευημερία των συμπολιτών μας. Σκοπός της εκστρατείας, σημείωσε ο κ. Χρηστίδης, είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του  κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία», για όλο τον πλανήτη. Το φετινό σλόγκαν «Φρόντισε την καρδιά σου! Ανέλαβε δράση σήμερα!» μας υπενθυμίζει ότι τα μεγάλα αγαθά, όπως αυτό της υγείας, κατακτούνται με αποφασιστικότητα, ενάντια στη βλαβερή αναβλητικότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και το ενημερωτικό σποτ της εκστρατείας, το οποίο θα προβληθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης. Το ενημερωτικό σποτ της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου αποτελεί τον κεντρικό άξονα της φετινής εκστρατείας και αποτυπώνει με ιδιαίτερα συναισθηματικό τρόπο τη σημασία της φροντίδας της καρδιάς μας. Μέσα από τα απλά αλλά ισχυρά μηνύματα, το σποτ αποσκοπεί όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και στην κινητοποίηση των πολιτών, ενθαρρύνοντάς τους να «ακούσουν» πραγματικά την καρδιά του και να αναλάβουν δράση, κάνοντας θετικές αλλαγές στη ζωή τους, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στη μακροχρόνια υγεία της καρδιάς τους.

Δείτε το ενημερωτικό σποτ εδώ.
Facebook page: @cypruscardiologysociety

Στοιχεία που σοκάρουν

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 20 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030, αν δε γίνουν άμεσα παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, σε ποσοστό 28.5% επί των συνολικών θανάτων Παγκύπρια.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου ενώνει τη φωνή της με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την παγκόσμια κοινότητα για την ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης, συμμετέχει φέτος και στη Διεθνή Καμπάνια Ευαισθητοποίησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (World Heart Federation – WHF), η οποία καλεί όλες τις χώρες να υιοθετήσουν ένα νέο, ολοκληρωμένο «Εθνικό Καρδιαγγειακό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Μέσα από τη Διεθνή Καμπάνια, γίνεται σαφές ότι για να μειωθούν οι πρόωροι θάνατοι από καρδιοπάθειες και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, που να συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο το ιατρικό σύστημα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου καλεί όλους τους πολίτες να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην προστασία της καρδιάς τους, συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να υπογράψουν την παγκόσμια αίτηση που προωθεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις για την ενίσχυση και εφαρμογή πιο αυστηρών και ολοκληρωμένων πολιτικών πρόληψης των καρδιοπαθειών. Η υπογραφή αυτής της αίτησης είναι μια απλή, αλλά σημαντική πράξη που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου κινήματος για την προστασία της καρδιάς και τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες συνιστούν τη βασικότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Υπογράψτε την παγκόσμια αίτηση για την υγεία της καρδιάς σας εδώ:

https://world-heart-federation.org/world-heart-day/petition/