Ενίσχυση της απασχόλησης στην Αυστραλία

Η αγορά εργασίας στην Αυστραλία δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης τον Σεπτέμβριο, αντίθετα, υπήρξε σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης (+64.100 νέες θέσεις – 51.600 πλήρους απασχόλησης και 12.500 μερικής), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ABS).

Την ίδια ώρα το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε κοντά στο 4% (4,1%), ενώ το ποσοστό συμμετοχής -το οποίο μετρά τον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία- ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό (67,2%).

Ακόμα, για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, υπάρχουν πλέον περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα που κατέχουν μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Εντός δώδεκα μηνών, η συνολική απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 434.000 άτομα.

Για τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 9.100 άτομα (αν και κατά το προηγούμενο έτος η συνολική ανεργία αυξήθηκε κατά 90.000 άτομα).

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής των Στατιστικών Εργασίας της ABS, Bjorn Jarvis, επισήμανε ότι «h αναλογία-ρεκόρ της απασχόλησης προς τον πληθυσμό και το ποσοστό συμμετοχής δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό και βρίσκουν εργασία σε διάφορους κλάδους, καθώς οι κενές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα».

«Με την απασχόληση να αυξάνεται κατά περίπου 64.000 άτομα και τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κατά περίπου 9.000, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 4,1%, όπου βρίσκεται γενικά τους τελευταίους έξι μήνες».

«Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,1 % το τελευταίο έτος, σημειώνοντας ταχύτερη άνοδο από την αύξηση του πληθυσμού κατά 2,5 %. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του δείκτη απασχόλησης προς τον πληθυσμό κατά 0,1% και κατά 0,4%, το προηγούμενο έτος, σε νέο ιστορικό υψηλό 64,4%».

«Ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε ελαφρώς, σε 616.000 τον Σεπτέμβριο, συνολικά έχουν αυξηθεί κατά περίπου 90.000 άτομα από τον Σεπτέμβριο του 2023. Παρά την αύξηση αυτή κατά το τελευταίο έτος, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 93.000 λιγότεροι άνεργοι από ό,τι υπήρχαν λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 5,2%».

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η Οικονομία θα πρόσθετε«καθαρά»  25.000 θέσεις εργασίας. Αντ’ αυτού, προστέθηκαν περισσότερες από 51.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης μόνο, ενώ προστέθηκαν και περισσότερες από 12.000 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Κάθε Πολιτεία -εκτός της Νότιας Αυστραλίας- και Περιοχή, κατέγραψαν χαμηλότερο ποσοστό ανέργων (εποχικά προσαρμοσμένο) σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Στη Δυτική Αυστραλία, η ανεργία μειώθηκε από 3,6%, στο 3,9%, στη Νέα Νότια Ουαλία στο 3,7%, από 4,1%, στο «προεκλογικό» Κουίνσλαντ στο 4,1%, από 4,2%, και στη Βικτώρια στο 4,4%, από 4,5%.

Τη χαμηλότερη ανεργία κατέγραψε η Περιοχή της Πρωτεύουσας, με μείωση από το 3,8% στο 3,4%.

Στη Νότια Αυστραλία η ανεργία αυξήθηκε από το 3,9% στο 4,3%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με την επιφύλαξη ενός «απότομα» χαμηλότερου αποτελέσματος για τον πληθωρισμό του τριμήνου Σεπτεμβρίου (τα αποτελέσματα αναμένονται από την ABS στις 30 Οκτωβρίου), η RBA δε φαίνεται πιθανό να μειώσει σύντομα το ταμειακό της επιτόκιο (cash rate).

The post Ενίσχυση της απασχόλησης στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.