Ενας είναι ο Σάσα

Συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια: το Basket News ρωτά και οι general managers των ομάδων της Eυρωλίγκας απαντούν και έχουν ενδιαφέρον οι προσεγγίσεις τους. Λοιπόν: η επάνοδος του Σάσα Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό ήταν η καλύτερη μεταγραφή που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2024 και το ποσοστό που έδωσαν οι αρμόδιοι των ομάδων σε αυτή την κίνηση ήταν 53,8%. Ακολούθησε με 15,4% ο Καρλίκ Τζόουνς που πήγε στην Παρτιζάν. Η διαφορά μοιάζει χαώδης.

Δεν πρέπει, όμως, να κάνει σε κανέναν εντύπωση. Γιατί ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έφυγε το ’23 ως ο κορυφαίος της Ευρωλίγκας και επέστρεψε από το Σακραμέντο όχι μετά πολλά χρόνια, αλλά ύστερα από 12 μήνες. Εχοντας προσθέσει σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού στο ρεπερτόριό του και ασφαλώς βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία. Στα 29 σου χρόνια μπορείς να… πετάξεις!

Ο Βεζένκοφ, χωρίς αντίρρηση, είναι το Νο 1 όπλο του Ολυμπιακού και άλλωστε χρυσώθηκε προκειμένου να πει το «ναι» στην επιστροφή του στο ΣΕΦ. Το τι μπορεί να κάνει το γνωρίζουν οι πάντες.

Απλά αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη Ρόδο, όταν ουσιαστικά… ακύρωσε τους ψηλούς τους Παναθηναϊκού, ενώ με μακρινά σουτ τριών πόντων φρόντισε να θυμίσει πόσο γρήγορα και εύστοχα εκτελεί. Είπε «καλώς σας βρήκα» με το… καλημέρα ο Βεζένκοφ και μένει πλέον να φανεί όχι τι θα κάνει σε αυτή του τη θητεία στον Ολυμπιακό, αλλά πώς θα διαχειριστεί την όλη κατάσταση και το ρόστερ που έχει στη δούλεψή του ο Μπαρτζώκας.

Γιατί πρέπει να βρεθεί ο ρόλος που θα αποδίδει τα μέγιστα ο Σάσα, χωρίς όμως να μείνουν (πολύ) πίσω παίκτες που την περασμένη σεζόν έβγαλαν σε μπόλικα παιχνίδια τα κάστανα από τη φωτιά. Τώρα, δίκαια το κοινό επευφημεί τον επανακάμψαντα παίκτη, αλλά πέρσι οι πάντες άκουγαν στο ΣΕΦ σύνθημα για τον Αλεκ Πίτερς. Ενα «τεσσάρι» που έχει παίξει μαζί με τον Βεζένκοφ, κατάφερε την προηγούμενη σεζόν να δώσει πράγματα στον Ολυμπιακό με το υψηλό ποσοστό που είχε στο τρίποντο και τώρα, μάλλον χάνει έδαφος.

Το πόσο «ανοίγει» το γήπεδο με τα σουτ του, όλοι το αντιλαμβάνονται. Οπως γνωρίζουν την ανάγκη να ευστοχούν οι Ερυθρόλευκοι με βάση το στυλ παιχνιδιού, αυτό με τις πολλές εξτρά πάσες, του Μπαρτζώκα.

Εν αναμονή, συνεπώς. Η Ευρωλίγκα εκκινεί με προσδοκίες πολύ υψηλές για τον Ολυμπιακό. Και με πρώτο βιολί στην ορχήστρα τον Σάσα Βεζένκοφ. Θα είναι λάθος, όμως, να υπολογίζουν ή να βασίζονται μόνο σε αυτόν στο Λιμάνι.