Ενα ακόμα θύμα της τυφλής βίας

Μοιάζει σαν χθες και όμως έχουν περάσει 38 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα, της 26ης Οκτωβρίου του 1986, όταν κόπηκε τόσο βίαια και άδικα το νήμα της ζωής του καθηγητή Χαράλαμπου Μπλιώνα.

Οπου η μοίρα τον έφερε για πρώτη (δυστυχώς και για τελευταία) φορά σε γήπεδο. Με καταγωγή από το Λουτρό Ελασσόνας, ο άτυχος καθηγητής μόλις είχε διοριστεί στη Σχολή ΣΕΛΕΤΕ και θέλοντας να περάσει λίγο την ώρα του πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, βρέθηκε στο Αλκαζάρ για τον αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ της Λάρισας και του ΠΑΟΚ.

Ο κόσμος είχε γεμίσει από νωρίς ασφυκτικά το γήπεδο, με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη, καθώς πριν από την έναρξη του αγώνα είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει ο αγώνας, εκτοξεύτηκαν από την εξέδρα των οπαδών του ΠΑΟΚ, τρεις ναυτικές φωτοβολίδες. Οι δύο (ευτυχώς) δεν βρήκαν στόχο. Η τρίτη, όμως, εξοστρακίστηκε στα κάγκελα και χτύπησε τον άτυχο καθηγητή στην καρωτίδα προκαλώντας του θανατηφόρο τραύμα.

Δύο γιατροί, που βρίσκονταν ως φίλαθλοι στο γήπεδο βρέθηκαν άμεσα κοντά του, επιχειρώντας να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία. Δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να βρουν ασθενοφόρο ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε πάνω σε μια πόρτα (που έπαιξε τον ρόλο του φορείου) εκτός γηπέδου και εκεί διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού. Ομως δυστυχώς ήταν πολύ αργά και εκεί απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ηταν τέτοιο το χτύπημα (σε καίριο σημείο) που ήταν αδύνατον να γλιτώσει. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του σταδίου Αλκαζάρ και  πολλοί θεατές αποχώρησαν σοκαρισμένοι. Ο αγώνας – υπό τον φόβο μεγαλύτερων επεισοδίων – διεξήχθη κανονικά, με τη Λάρισα να επικρατεί με 2-1 και τους παίκτες της  να αφιερώνουν τη νίκη στη μνήμη του αδικοχαμένου καθηγητή. Μετά τη λήξη του αγώνα, η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και 23 συλλήψεις οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι 12 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και ένα άτομο καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση.

Δυστυχώς ο άτυχος και αδικοχαμένος λαρισαίος καθηγητής είχε την ατυχία να βρεθεί στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή και αποτέλεσε άλλο ένα θύμα στη μαύρη λίστα της τυφλής βίας.