Ενδεια προπονητών

Η ένδεια του αγγλικού ποδοσφαίρου σε όλο το μεγαλείο της. Διαθέτει το ακριβότερο και το πλέον φημισμένο πρωτάθλημα στον κόσμο αλλά όχι έναν προπονητή ικανό να ηγηθεί των Τριών Λιονταριών.

Οι επικριτές της αγγλικής ομοσπονδίας ήθελαν άγγλο προπονητή όταν καμία από τις πρωταγωνίστριες της Πρέμιερ Λιγκ δεν διαθέτει γηγενή κόουτς. Σίτι, Αρσεναλ και Αστον Βίλα έχουν Ισπανούς, η Τσέλσι Ιταλό, Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ Ολλανδούς, η Τότεναμ Ελληνοαυστραλό. Αν εξαιρέσουμε τον Εντι Χάου στη Νιούκαστλ που κάνει εξαιρετική δουλειά, οι άλλοι άγγλοι προπονητές, ο Γκάρι Ο’ Νιλ της Γουλβς, ο Κίραν ΜακΚένα της Ιπσουιτς και ο Σον Ντις της Εβερτον είναι μεταξύ των βασικών υποψηφίων προς απόλυση.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο επένδυσε σε γήπεδα, ακαδημίες, προπονητικά κέντρα, ανέδειξε πληθώρα σπουδαίων ταλέντων, έκλεισε προσοδοφόρες συμφωνίες, αλλά ξέχασε το πιο βασικό: τους προπονητές.

Προφανώς θεωρούν πως είναι πιο εύκολο να πληρώνουν έτοιμους ξένους παρά να εκπαιδεύσουν δικούς τους.

Αν παρατηρήσετε, κανένας από τους παίκτες που δοξάστηκαν στην τελευταία εικοσαετία δεν έχει κάνει σπουδαία καριέρα στους πάγκους. Η περίπτωση του Γκάρι Νέβιλ είναι για κλάματα, ο Λάμπαρντ ξεκίνησε με φόρα αλλά έμεινε γρήγορα από δυνάμεις και επιχειρήματα, ο Τζέραρντ παρουσίασε έργο στους Ρέιντζερς αλλά μετά το χάος, ο Ρόι Κιν αποδείχθηκε μετριότητα.

Οι περισσότεροι βετεράνοι προτίμησαν να επενδύσουν το κεφάλαιο της φήμης τους στο ομόλογο «pundit», όπως αποκαλούν τους αναλυτές που επικρίνουν μέσω τηλεόρασης καθετί που συμβαίνει εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, με προεξάρχοντα τον Γκάρι Λίνεκερ.

Αλλωστε είναι πιο εύκολο να κρίνεις. Μπορεί τα χρήματα να είναι λιγότερα αλλά παραμένουν καλά. Δεν είναι άσχημα τα 1,6 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ο Λίνεκερ από το BBC, που τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση με τους πιο ακριβοπληρωμένους παρουσιαστές.

Τώρα όλοι οι παραπάνω θα αρχίσουν να γκρινιάζουν που η αγγλική ομοσπονδία κατέληξε στον Τούχελ και όχι σε κάποιον Αγγλο χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις επιλογές τους.