ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

Και η Βουλή αποχαιρέτησε τη Βάσω Παπανδρέου: όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της, ανακοινώθηκε από το προεδρείο και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της. Λίγο αργότερα, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, τοποθετήθηκε στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα. «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών», ανέφερε ο Τασούλας στη δήλωσή του, μιλώντας για μια πολιτικό που υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που τη διέκρινε.

ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ

Γιατί τόσος ντόρος για τη Βάσω Παπανδρέου; Οι πολιτικές της επιλογές έγιναν σημείο αναφοράς για τη γυναικεία χειραφέτηση, για την παρουσία στα κοινά. Μια στιγμή είναι ενδεικτική: ήταν Νοέμβριος του 1998 όταν η τότε υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε την Τεχεράνη. Εκείνη η περίοδος ήταν περίοδος σκληρών απαγορεύσεων για τον γυναικείο πληθυσμό του Ιράν, καθώς και σκληρού ενδυματολογικού κώδικα. Η Παπανδρέου δεν φόρεσε μαντίλα στις επίσημες συναντήσεις της, παρότι ο κώδικας ίσχυε και για τις επισκέπτριες, επίσημες και μη. Σε ένδειξη σεβασμού στη θρησκεία, έβαλε καπέλο. Και παράλληλα, είπε αυτό που ήθελε να πει.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Μια μέρα πριν από την εκδήλωση του ιδρύματος Τσίπρα στον Πειραιά, ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζει εκδήλωση μπροστά από την Παλιά Βουλή. Στον Δήμο Αθηναίων έφτασαν δύο αιτήματα: ένα στο οποίο ο Κασσελάκης αναφερόταν ως πρόεδρος και υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από το γραφείο του, και ένα από υποστηρικτές του, στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά από ιδιότητα. Το αίτημα που υπέγραψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι το δεύτερο, αυτό στο οποίο ο Κασσελάκης δεν περιγράφεται ως οτιδήποτε – με βάση αυτό, επομένως, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, καθώς οι πληροφορίες λένε πως πληρούσε και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Εν αναμονή των αποφάσεων του Νίκου Ανδρουλάκη για την κομματική αναδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα έχει ξεκινήσει να δίνει παραπάνω έμφαση και στην κοινοβουλευτική του παρουσία. Ο Ανδρουλάκης ανακοίνωσε να καταθέσει εκ νέου τροπολογία, ώστε να ανασταλεί η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών». Καταλόγισε στην κυβέρνηση αδράνεια, που ως αποτέλεσμα είχε οι «Σπαρτιάτες» να λάβουν χρήματα για τις ευρωεκλογές παρά τον αποκλεισμό τους. Η κυβέρνηση θα περιμένει το κείμενο της τροπολογίας, για «να το συζητήσει», χωρίς «να απορρίπτει τίποτα εκ των προτέρων». Αυτή η πρώτη κίνηση δείχνει και τη διαχείριση στην οποία στρέφεται από εδώ και πέρα η Χαριλάου Τρικούπη –αλλά και την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει το Μέγαρο Μαξίμου.