Επένδυση για το μέλλον

Το αυριανό ντέρμπι στο ΣΕΦ (20.15 – ΕΡΤ3) μεταξύ των δύο Αιωνίων είναι το πρώτο της χρονιάς για το πρωτάθλημα και μόλις δεύτερο μετά τον μεταξύ τους τελικό στο Σούπερ Καπ της Ρόδου.

Ουσιαστικά δεν κρίνει – σχεδόν – τίποτα όπως μας έχει δείξει περίτρανα η ιστορία και μάλιστα με πιο πρόσφατο παράδειγμα το περσινό. Οπου οι Πράσινοι πήραν και τα τρία ντέρμπι της κανονικής περιόδου (είχε και έναν έξτρα γύρο) και μαζί και το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο απόλεσαν μάνι μάνι στον πρώτο κιόλας τελικό πρωταθλήματος. Και έφτασαν στον 4ο για να το πάρουν πίσω και τελικά να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες μετά την επικράτησή τους και στον τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ.

Ανέκαθεν οι έδρες σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, «σπάνε» πολύ πιο εύκολα από ό,τι παλιά ακόμα και σε σειρές τελικών και με αρκετά παραδείγματα μπρέικ στο μπρέικ, συνεπώς αυτά τα πρώιμα ντέρμπι για το πρωτάθλημα – όπως το αυριανό – είναι περισσότερο μέρος του (υποχρεωτικού) προγράμματος.

Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό και για τους δύο και ουσιαστικά θα επενδύσουν πάνω σε αυτό στους εξής τομείς. Ο νικητής θα απολαμβάνει για έναν ολόκληρο γύρο τουλάχιστον την πρωτιά στη βαθμολογία. Θα έχει αποφορτιστεί περισσότερο από τον αντίπαλό του μέχρι το επόμενο ντέρμπι μεταξύ τους (που δεν αργεί καθώς είναι στις 8 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα). Και φυσικά θα έχει αποφύγει μια – έστω μικρή – εσωστρέφεια στην ομάδα και φυσικά μια – μικρή επίσης – περιρρέουσα… γκρίνια στις τάξεις των οπαδών της ομάδας.

Ολα τα άλλα είναι περισσότερο για λαϊκή κατανάλωση και σαφέστατα οι κόουτς  Μπαρτζώκας και Αταμάν έχουν το μυαλό τους και στη διαβολοβδομάδα που ακολουθεί το μεταξύ τους ντέρμπι. Με τον Ολυμπιακό να τον περιμένουν δύο τιτανομαχίες χωρίς να μετακινηθεί (με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ) και τον Παναθηναϊκό μια άνετη αναμέτρηση με τη Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ και το πάντα απαιτητικό ταξίδι στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα το αυριανό ραντεβού στον Πειραιά μοιάζει με αναγκαία υποχρέωση.

Βέβαια για τους νεοφερμένους άσους και στις δύο ομάδες, όπως είναι ο Εβάν Φουρνιέ στους γηπεδούχους (Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ αλλά και Βιλντόζα έχουν γνώση) και ο Λορέντζο Μπράουν, ο Τσεντί Οσμάν και ο Ομέρ Γιούρτσεβεν στους φιλοξενούμενους θα ζήσουν μια νέα μοναδική εμπειρία ένα τέτοιο ντέρμπι στην έδρα του ενός εκ των δύο, διότι αυτό που έζησαν στη Ρόδο από πλευράς ατμόσφαιρας ήταν απλή… οδοντόκρεμα.

Και οι δύο «πύργοι»

Στο αγωνιστικό κομμάτι το ενδιαφέρον θέμα είναι ότι αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός θα έχει και τους δύο βασικούς ψηλούς τους, τόσο τον Μουσταφά Φαλ όσο και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ενώ ο πιο συνεπής παίκτης των Ερυθρόλευκων στον τελικό του Σούπερ Καπ, ο Φιλίπ Πετρούσεφ, πλέον θα φοράει τα ερυθρόλευκα του Ερυθρού Αστέρα.

Σαφέστατα ο Ματίας Λεσόρ με τον Ομέρ Γιούρτσεβεν θα έχουν πολύ περισσότερη δουλειά, αλλά αυτή τη φορά θα έχουν και τη βοήθεια του Κώστα Αντετοκούνμπο που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός που είχε πάρει πολλά επιθετικά από τους Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ περιμένει καλύτερο τον Εβάν Φουρνιέ (όπου είχε παίξει τότε με μόλις 1-2 προπονήσεις) αλλά και τον Μόουζες Ράιτ, όποτε χρειαστεί να συνεισφέρει στους δύο βασικούς ψηλούς.

Για τον Παναθηναϊκό, ο Κέντρικ Ναν και ο Κώστας Σλούκας θα επιχειρήσουν και πάλι να ηγηθούν επιθετικά της ομάδας και φυσικά ο Τζέριαν Γκραντ αναμένεται να αποτελέσει και πάλι το βασικό γρανάζι στην άμυνα της ομάδας τους.