Επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων αλλά και διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η σύντμηση των προθεσμιών για όλα τα στάδια της διαδικασίας προσλήψεων. Μέρος της επιτάχυνσης αποτελεί και η δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων δικαιολογητικών από το ΑΣΕΠ μέσω της ανάπτυξης διαλειτουργικοτήτων με διάφορους φορείς, όπως είναι τα πανεπιστήμια, ο ΕΦΚΑ κ.λπ. Εξάλλου, η πολύμηνη αναμονή τοποθέτησης στο Δημόσιο χιλιάδων επιτυχόντων από τον πρώτο πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό φαίνεται πως ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γι’ αυτό και η πλήρωση των θέσεων που έχουν εγκριθεί βάσει του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για τα έτη 2024 και 2025 θα γίνει από επιτυχόντες του διαγωνισμού.

Μοριοδότηση

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται με προσωπικό ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές μέσω της αυξημένης μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας με την απαραίτητη δέσμευση της παραμονής στη θέση διορισμού για 10 χρόνια και στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα για επιπλέον 5 χρόνια. Με το παρόν νομοσχέδιο λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την πρόταξη των ατόμων με πιστοποιημένη επ’ αόριστον αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%. Παράλληλα, θεσπίζεται κώλυμα συμμετοχής για τρία χρόνια σε νέα διαγωνιστική διαδικασία για όσους διορίστηκαν αλλά δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους ή παραιτήθηκαν εντός 12 μηνών από την πρόσληψή τους.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο εισάγει ένα σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που συμβάλλουν στην επίτευξη κυβερνητικών προτεραιοτήτων.