Ερχεται νέα μείωση επιτοκίων

Αυξάνονται τα σημάδια ότι μπορεί να έρχεται νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία υποχώρησε κάτω από το 1%, ανοίγοντας κι άλλο τον δρόμο στην ΕΚΤ για

να επιταχύνει τις μειώσεις των

επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 1,2% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η ιταλική στατιστική υπηρεσία.

Η επιβράδυνση οφειλόταν κυρίως στο κόστος ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών. Οι μετρήσεις για τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν επίσης πέσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Χρήματα από το ΤΑΑ μέχρι τέλη του 2028

Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2028 εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η ροή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της ΕΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Ο επικεφαλής της Alpha Bank εξήγησε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εκταμίευση πόρων του ΤΑΑ λέγοντας πως πρόκειται για επενδυτικά σχέδια με μεγάλη περίοδο επώασης. Επιπλέον, τόνισε πως η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τα τελευταία χρόνια «δεν είναι ένα ευκαιριακό φαινόμενο» και πως «η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Τέλος, ο CEO της Alpha Bank αιτιολόγησε την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων των τραπεζών στις καταθέσεις, λέγοντας πως το 70% της καταθετικής βάσης αποτελείται από μικρά υπόλοιπα ιδιωτών για καθημερινές συναλλαγές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 60%.

Αντεγκλήσεις για ένα πρόστιμο

Πρόστιμο ύψους 9,2 εκατ. ευρώ επέβαλε με απόφασή της η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εταιρεία ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου η εταιρεία δεν συνεργάστηκε» και ως εκ τούτου «δεν διασφάλισε την αποτελεσματικότητα του ελέγχου». Ο τελευταίος είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στα στάδια διύλισης, χονδρικής και λιανικής πώλησης στην αγορά της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, τον Σεπτέμβριο του 2021. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σεβόμαστε πλήρως τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής, αλλά διαφωνούμε απόλυτα με την απόφασή της θεωρώντας πως η προηγούμενη ηγεσία έχει κάνει λάθος. Τόσο τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας όσο και το προσωπικό αυτής συνεργάστηκαν πλήρως με την Αρχή και διευκόλυναν τον διενεργηθέντα έλεγχο κατ’ απόλυτη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που υπέχουν ή και ζητήθηκαν», ενώ σημειώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Οι Αυστριακοί «ψηφίζουν» ελληνικό ελαιόλαδο

Το ελληνικό ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί στην αγορά της Αυστρίας καθώς το ένα στα τέσσερα λίτρα που καταναλώνονται είναι από τη χώρα μας. Ο σημαντικότερος προμηθευτής ελαιολάδου της Αυστρίας κατά το 2023 ήταν η Ιταλία (27,48 εκατ. ευρώ με μερίδιο 44,4% επί των συνολικών εισαγωγών), ενώ ακολούθησαν στη 2η θέση η Ελλάδα (15,10 εκατ. ευρώ), στην 3η θέση η Ισπανία (12,00 εκατ. ευρώ) και στην 4η η Γερμανία (5,56 εκατ. ευρώ).

Διεθνής διάκριση

Διεθνής διάκριση για την ΑΑΔΕ με την ανάδειξη της Σοφίας Ζήση, γενικής διευθύντριας του Γενικού Χημείου του Κράτους, στον ρόλο της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA). Η Σοφία Ζήση εξελέγη για να ηγηθεί του έργου του Οργανισμού τα επόμενα χρόνια, ύστερα από ψηφοφορία των μελών του Συμβουλίου. Η γενική διευθύντρια της ΑΑΔΕ διαδέχεται τον Paul Krajnik από το αυστριακό υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος για δύο πλήρεις θητείες.