Ευρωπαϊκή φιέστα στο Φάληρο!

Δεκαεπτά χρόνια πριν στη Βρέμη, ο Ολυμπιακός αναβάθμιζε την 3η του Οκτώβρη σε μια δική του νύχτα ορόσημο στα Κύπελλα Ευρώπης, με την – κόντρα στη Βέρντερ και τις πιθανότητες – πρώτη του εκτός έδρας νίκη στο Champions League: Θα ήταν εννέα – δέκα μηνών τότε ο Χρήστος Μουζακίτης, αλλά σαν γέννημα θρέμμα της ομάδας είναι βέβαιο ότι ξέρει (και) την ιστορία αυτή με κάθε λεπτομέρεια. Φάνηκε από την «προσαρμογή» του χθες βράδυ στο Φάληρο σε μια παράσταση που εξελίχθηκε σε… επετειακή. Από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πλάι στον συνήθη ύποπτο Αγιούμπ Ελ Κααμπί (45΄, 59΄), τον αφηνιασμένο Ζέλσον Μαρτίνς και τον Σαντιάγκο Εσε (53΄) στο πρώτο μεγάλο πάρτι της χρονιάς: Καλώς τα παιδιά… 3-0 την έκανε τη νύχτα του ο Θρύλος με την Μπράγκα του Κάρλος Καρβαλιάλ και το Europa League μόλις ξεκίνησε για τους κυπελλούχους Ευρώπης.

Αν δεν ήταν και η ανησυχία για τον τραυματισμό του Τσικίνιο (ενόχληση στον δικέφαλο και σήμερα θα κάνει μαγνητική), ο οποίος αντικαταστάθηκε υποχρεωτικά στο 58΄ – ενόψει Κυριακής και του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο «έλεγχος» θα έγραφε άριστα απέναντι σε έναν αντίπαλο που επί της ουσίας έχει τις ίδιες βλέψεις στη διοργάνωση. Γιατί δίχως αμφιβολία, θα είναι στο κόλπο η Μπράγκα για το top 24 και για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα όταν θα έρθει η ώρα των νοκάουτ στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA. Εχει σημασία λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός όχι απλά τη νίκησε, αλλά την έβαλε από τώρα από «κάτω» σε πιθανή ισοβαθμία με αυτό το ξεγυρισμένο 3-0. Και βέβαια ότι το έκανε με τον σήμα κατατεθέν τρόπο που «έχτισε» στο περσινό ταξίδι του. Με το «άμεσο» ποδόσφαιρο που τόσο αρέσει στον προπονητή του και τόσο ταιριάζει σε μια σειρά από παίκτες κλειδιά του ρόστερ, με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Συνήθης ύποπτος

Πρωτομηνιά και η IFFS υπενθύμιζε πως ο Μαροκινός είναι σεσημασμένος για το 2024. Πρώτος στη λίστα των «διεθνών σκόρερ» με λογαριασμό 15 γκολ, τα 11 ιερά και όσια του περσινού Conference League. Είναι άλλο πράγμα η διαπίστωση όμως και άλλο η αντιμετώπιση. Γιατί πώς άνοιξε το σκορ (45΄), πώς το έκανε 3-0 (59΄) σε λιγότερο από ένα τέταρτο θα το δουν και θα το ξαναδούν στο βίντεο ο Κάρλος Καρβαλιάλ και οι συνεργάτες του μέχρι να το καταλάβουν.  Ενδιάμεσα μια εκδήλωση transition έστειλε τον Ελ Κααμπί στο δεύτερο δοκάρι και τον – καταπληκτικό χθες – Σαντιάγκο Εσε να πατά «δεύτερος» στην περιοχή. Η πάρε – βάλε ασίστ του Ροντινέι (53΄) έβαζε την ασφάλεια του 2-0 από το πόδι του αργεντινού μέσου. Ξεσάλωμα.

Από ντέρμπι… φιέστα

Εγινε λοιπόν το ματς πριν συμπληρωθεί μια ώρα κάτι σε τυπική διαδικασία. Από ντέρμπι σε ευκαιρία για τον Μεντιλίμπαρ να χρησιμοποιεί και το χαρτί του rotation εν όψει ΟΑΚΑ. Και πραγματικά δεν του φαίνονταν μια τέτοια εξέλιξη. Γιατί έως ότου να ανοίξει το σκορ ο Ελ Κααμπί στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους, η Μπράγκα έβαλε δύσκολα. Ανάγκασε μάλιστα δύο φορές τον Κωνσταντή Τζολάκη σε σημαντικές επεμβάσεις (Γκάμπι Μαρτίνς 21΄, Ρικάρντο Ορτα 38΄). Ουσιαστικά όμως αυτό ήταν και το σχέδιο του Ολυμπιακού. Να πιέσει τόσο-όσο την Μπράγκα, να τη βγάλει από τη βολή της και να τιμωρήσει το λάθος της. Να μη ρισκάρει πολύ. Να έχει υπομονή ως ότου κάνει ο αντίπαλος το λάθος. Ετσι άνοιξε το σκορ – από μια κακή εκτίμηση του Αντρέ Ορτα που γύρισε την μπάλα προς την εστία του από θέση… αριστερού μπακ.

Είναι 17 πασάρει για.. 37

Εκανε ο Καρβαλιάλ αμέσως δύο αλλαγές στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού για να «γυρίσει» στο παιχνίδι αναζητώντας την ισοφάριση. Και εκεί είναι που την πάτησε οριστικά με τους Ερυθρόλευκους να «δαγκώνουν» στο αντίπαλο build up και να φεύγουν αμέσως σε transition. Μακράν το καλύτερο φετινό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Μια από τις παρτίδες που γεμίζουν τις αποθήκες αυτοπεποίθησης. Και των ποδοσφαιριστών και των οπαδών που δεν σταμάτησαν να τραγουδούν ζητώντας νίκη την Κυριακή. Είχαν ένα τραγούδι βεβαίως στο φινάλε και για τον Χρήστο Μουζακίτη σε μια από τις στιγμές ανατριχίλας για τον μικρό που αποκλείεται να ξεχάσει πως αυτή η επέτειος της 3ης του Οκτώβρη ήταν δική του. Το ντεμπούτο του στα Κύπελλα Ευρώπης με την πρώτη ομάδα, η επιβεβαίωση πως είναι έτοιμος να εκπληρώσει την προφητεία που κρατά χρόνια στον Ρέντη για χάρη του. Εδεσε ιδανικά με τον Σαντιάγκο Εσε και τον Τσικίνιο στη μεσαία γραμμή. Εβγαλε ενέργεια και εκείνη την ψυχραιμία που λες και δεν είναι 17 αλλά… 37 με την μπάλα στα πόδια παίρνοντας αποφάσεις. Χάρμα ιδέσθαι.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα, Κάρμο (80′ Πιρόλα), Ρέτσος (73′ Ντόη), Κοστίνια, Εσε, Μουζακίτης, Τσικίνιο (58′ λ.τρ. Γουίλιαν), Ροντινέι (81′ Μασούρας), Μαρτίνς (73′ Ολιβέιρα), Ελ Κααμπί.

Μπράγκα (Κάρλος Καρβαλιάλ): Ματέους, Φερέιρα, Νιακατέ, Αρεϊ-Εμπί, Α. Μαρτίνς, Καρβάλιο (46′ Γκόρμπι), Α. Ορτα (67′ Γκόμες), Μπρούμα, Γ. Μαρτίνες (46′ Γκάρμπι), Ρ. Ορτα, Φερνάντες (67′ Ουαζάνι).

Διαιτητής: Νταμιάν Σίλβεστρζακ (Πολωνία).