Εφτασαν στην Κύπρο από τον Λίβανο οι πρώτοι 229 Αυστραλοί υπήκοοι

Με αισθήματα ανακούφισης έφτασαν στην Κύπρο από τον Λίβανο οι πρώτοι 229 Αυστραλοί υπήκοοι, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο ΚΕΝ Λάρνακας μέχρι να διευθετηθούν πτήσεις επαναπατρισμού τους.

Οι μαρτυρίες όσων κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση των βομβαρδισμών στον Λίβανο συγκλονίζουν.

Έχοντας στο πλευρό της τα δύο ανήλικα παιδιά της, η Ντάνα, μια νεαρή γυναίκα, αναφέρει πως πλέον νιώθει ασφαλής. «Εμείς μέναμε στον Νότιο Λίβανο και πριν από μία εβδομάδα χάσαμε το σπίτι μας από βομβαρδισμούς. Τώρα νιώθουμε ασφαλείς και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Ξέρετε το να νιώθεις ασφαλής είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο».

Ένας συνταξιούχος σηκώνει τα χέρια στον ουρανό, όταν δημοσιογράφοι τον ρωτούν πώς νιώθει. «Τώρα νιώθω πολύ καλά» , λέει, σημειώνοντας πως στον Λίβανο είναι τρομακτική πλέον η κατάσταση.

Η Λίνα, μια μεσήλικας που βρισκόταν για διακοπές στον Λίβανο, ανέφερε πως «είναι υπέροχο συναίσθημα που είμαστε σε ασφαλή χώρα. Ευχαριστούμε πολύ την κυπριακή Κυβέρνηση που μας βοήθησε». Εξέφρασε ακόμα τη λύπη της επειδή άφησαν πίσω φίλους και συγγενείς. «Έπρεπε, όμως, να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Οι Αυστραλοί υπήκοοι περιέγραψαν τρομακτικές στιγμές από του βομβαρδισμούς τόσο στον Νότιο Λίβανο, όσο και τη Βηρυτό. «Εμείς ερχόμαστε από τον Νότιο Λίβανο. Είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουν κάθε μέρα και άλλη περιοχή. Ήταν τρομακτικά. Τώρα είμαστε χαρούμενοι που ήρθαμε στην Κύπρο και γλιτώσαμε», λέει ένας άλλος συνταξιούχος.

Την Κυπριακή Δημοκρατία ευχαρίστησε και η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Θεόδωρος Γκότσης ανέφερε πως θα παρασχεθεί βοήθεια στους Αυστραλούς υπηκόους, η άφιξη των οποίων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Σημείωσε ακόμη πως ζητήθηκε συνδρομή και για Σλοβάκους υπηκόους που διαμένουν στον Λίβανο και πως μέχρι στιγμής έφτασαν 100 από αυτούς με πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από μικρό μεταγωγικό αεροσκάφος.

The post Εφτασαν στην Κύπρο από τον Λίβανο οι πρώτοι 229 Αυστραλοί υπήκοοι appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.