Ζητά «επειγόντως» επανεξέταση μέτρων προστασίας στα ΤΑΕΠ ο ΠΙΣ. «Σαφές ότι δεν επαρκούν»

Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ, καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας, ο ΠΙΣ – Καταδικάζει επίθεση κατά γιατρού και νοσηλευτών – Όσα αναφέρει σε ανακοίνωση

Να επανεξετάσουν «επειγόντως» τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), καλεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και το Υπουργείο Υγείας.

Σε δελτίο Τύπου, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «καταδικάζει μετα βδελυγμίας την νέα επίθεση βίας εναντίον γιατρού και νοσηλευτών στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από πολίτη και συμπαραστέκεται στους επαγγελματίες υγείας».

 Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία για την επίθεση στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Δείτε τον δράστη (pics)

Δυστυχώς, σημειώνει, δεν είναι η πρώτη φορά που επαγγελματίες υγείας γίνονται θύματα άσκησης βίας. «Η βία, είτε σωματική είτε λεκτική, εναντίον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν πρέπει και δεν θα γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση», δηλώνει.

 Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

«Οι συνάδελφοι ιατροί και οι νοσηλευτές αφιερώνονται στην προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών και δεν πρέπει να βρίσκονται σε ανοιχτό κίνδυνο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, πόσο μάλλον σε ένα χώρο όπως το ΤΑΕΠ, όπου οι συνθήκες είναι ήδη απαιτητικές και το προσωπικό αντιμετωπίζει σοβαρά και επείγοντα περιστατικά», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Καλεί τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας «να επανεξετάσουν επειγόντως τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν».

Η άμεση υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών μέτρων ασφάλειας είναι επιτακτική για να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων πρώτης γραμμής όπως το ΤΑΕΠ, αναφέρει.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος λέει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις «και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές, διασφαλίζοντας ότι η προστασία των επαγγελματιών υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Η παροχή υγειονομικής φροντίδας δεν μπορεί να γίνεται σε περιβάλλον φόβου και απειλών, λέει ο ΠΙΣ, σημειώνοντας ότι, στηρίζει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ασφαλών και υγειών συνθηκών εργασίας για όλους τους επαγγελματίες του χώρου.