Ημέρες καριέρας: Συναντήσεις φοιτητών, αποφοίτων και επιχειρήσεων

Ζάππειο Μέγαρο, Τετάρτη πρωί, στις «Ημέρες Καριέρας» που οργανώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός», λέει στα «ΝΕΑ» ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΟΠΑ Νικόλας Τριπολίτης. Μόλις έχει φύγει από το σταντ της Alter Ego Media και συνεχίζει την επίσκεψή του στον χώρο.

Ο τομέας που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όπως εξηγεί, είναι η οικονομική ανάλυση και η ανάλυση δεδομένων. «Αυτός ο θεσμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί μέσα από τις “Ημέρες Καριέρας” έχεις τη δυνατότητα της προσωπικής επαφής με τις επιχειρήσεις που σε ενδιαφέρουν, δεν μένεις σε μια απρόσωπη αίτηση και ένα βιογραφικό».

Περισσότερα από 30 χρόνια

Οι δύο αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου είναι γεμάτες από φοιτητές ή απόφοιτους από τη μια (αυτή τη χρονιά υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.000) και από εκπροσώπους 114 επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν στην κορυφαία εκδήλωση σταδιοδρομίας που διοργανώνει το γραφείο διασύνδεσης του ΟΠΑ – όχι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία 32 χρόνια.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, θυμάται τις «Ημέρες Καριέρας» από τότε που ήταν κι ο ίδιος φοιτητής.

Οπως επεσήμανε, ήρθε στην εκδήλωση «με διπλή ιδιότητα: αφενός ως υπουργός Παιδείας και αφετέρου ως απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών». Κ

αι συμπλήρωσε: «Κάποτε όλο αυτό που βλέπουμε σήμερα ήταν το ζητούμενο – σήμερα είναι αυτονόητο. Και είναι πάρα πολύ ωραίο να βλέπει κανείς το αυτονόητο να γίνεται πραγματικότητα… Αυτή την κουλτούρα που αντανακλά η σημερινή εκδήλωση, πρέπει όλοι να την αποκτήσουμε και να την προωθήσουμε».

«Βασική επιδίωξη της διοργάνωσης», τόνισε ο πρύτανης καθηγητής Βασίλης Βασδέκης, «παραμένει η ανάπτυξη νέων διαύλων επικοινωνίας και διασύνδεσης των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, με στόχο τη στελέχωση των επιχειρήσεων με ανθρώπινο δυναμικό υψηλής γνωστικής κατάρτισης και δεξιοτήτων.

Αλλωστε, αυτό ανέδειξαν και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας απασχόλησης των αποφοίτων του ΟΠΑ, καταγράφοντας ότι 8 στους 10 αποφοίτους είχαν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μετά τη λήψη του πτυχίου τους».

Για μια πρώτη επαφή

«Οι “Ημέρες Καριέρας” ανοίγουν ευκαιρίες» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο προγραμματιστής, απόφοιτος του ΟΠΑ Βασίλης Μαργαρίτης.

Ηδη εργάζεται και βρίσκεται εδώ διερευνώντας τις πιθανότητες να χαράξει νέα επαγγελματική πορεία. Σκέφτεται να στραφεί στον συμβουλευτικό τομέα και στην ανάλυση ρίσκου. Σήμερα έχει ήδη συζητήσει με μια εταιρεία και συνεχίζει.

Προγραμματίστρια είναι και η Ινα – για την ακρίβεια, τον Ιούνιο τέλειωσε στις σπουδές της στο ΟΠΑ και διερευνά τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας.

«Ολοι μου έλεγαν ότι θα βρω εύκολα δουλειά ως προγραμματίστρια, ελπίζω να έχουν δίκιο».

Για μια πρώτη επαφή βρίσκονται εδώ η Αδαμαντία Παπαδάκη και η Κορίνα Δημαράκη, φοιτήτριες του Δ’ έτους στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ. Ηρθαν με σκοπό να κατατοπιστούν για την πρακτική τους, να δουν το προφίλ κάποιων επιχειρήσεων, να μάθουν τις δυνατότητες που προσφέρουν.

Οι εθελοντές

Ανάμεσα στους επισκέπτες αλλά και στην είσοδο διακρίνει κανείς αρκετά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που φορούν χαρακτηριστικές μπορντό μπλούζες με το λογότυπο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι οι εθελοντές του ΟΠΑ, που βοήθησαν στο στήσιμο της εκδήλωσης, αλλά και συζητούσαν και ενημέρωναν τους επισκέπτες.

Γιατί αποφάσισαν να γίνουν εθελοντές; «Σου δίνει την ικανοποίηση ότι προσφέρεις και παράλληλα αποκτάς δεξιότητες που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις – κάτι που δεν είναι δυνατόν να σου προσφέρει το πανεπιστήμιο», λέει η τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Μάρκετινγκ Αθηνά Βγενοπούλου, ενώ η συμφοιτήτριά της Αθηνά Αλατζά συμπληρώνει «είναι μια ευκαιρία να γίνεις μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου».

Τεταρτοετείς στη Στατιστική είναι ο Φίλιππος Φιλιππόπουλος και η Μυρτώ Στάρκου που προσφέρουν, επίσης, εθελοντικά τη βοήθειά τους – εδώ, λένε, βλέπει κανείς στην πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσει η διασύνδεση φοιτητών και εταιρειών.

«Μαθαίνεις να παρουσιάζεις τον εαυτό σου»

Σε ένα παγκάκι απέναντι από την είσοδο έχει καθίσει η Καλλιόπη Παλαμήδη (κάνει μεταπτυχιακό στο ΟΠΑ).

Μόλις έχει τελειώσει την επίσκεψή της και τακτοποιεί στην τσάντα της το ενημερωτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει.

«Πιστεύω ότι πήγα καλά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για νέους που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία να βγουν στην αγορά εργασίας. Επίσης, μέσα από τις συνεντεύξεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, μαθαίνεις να παρουσιάζεις τον εαυτό σου – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».