ΗΠΑ και Αγγλία εκτιμούν ότι ο θάνατος του Σινουάρ κάνει την ειρήνη “ευκολότερη

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που θεωρείται το αντιπροσωπευτικό όργανο του παλαιστινιακού λαού, “θρηνεί” για τον θάνατο του ηγέτη του κινήματος Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, απευθύνοντας έκκληση για “την ενότητα” των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Η οργάνωση “εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στα ηγετικά στελέχη και τα μέλη της Χαμάς” και “καλεί να προάγουμε την εθνική μας ενότητα στο πλαίσιο του μόνου νόμιμου εκπροσώπου μας, την ΟΑΠ”.

Το παλαιστινιακό όργανο κάλεσε επίσης σε ενότητα κατά του Ισραήλ για “να ανακτήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων μας, που περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην επιστροφή (των προσφύγων), το τέλος της κατοχής και την ίδρυση του παλαιστινιακού μας κράτους που να καλύπτει όλα τα κατεχόμενα εδάφη, με βάση τα σύνορα του 1967 και με την Ιερουσαλήμ αιώνια πρωτεύουσα”.

“Αυτό είναι βασικό για να αγωνιστούμε με ένα μέτωπο κατά του ισραηλινού σχεδίου εκτοπισμού του λαού μας από την πατρίδα του, είτε στη Γάζα είτε στη Δυτική Όχθη, να δημιουργήσουμε εκ νέου οικισμούς στη Γάζα και να επεκτείνουμε την κατάσχεση της γης και τις κατεδαφίσεις σπιτιών σε όλη τη Δυτική Όχθη, ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ”, προσθέτει η ΟΑΠ, στην οποία η Χαμάς δεν είναι μέλος.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Φάταχ, το κόμμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και αντίπαλος της Χαμάς, δήλωσε ότι η ισραηλινή πολιτική “δολοφονιών και τρομοκρατίας δεν θα καταφέρει να σταματήσει τη βούληση του λαού μας να εξασφαλίσει τα νόμιμα εθνικά μας δικαιώματα στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία”.

Τουλάχιστον 42.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 99.546 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας ενώ ο αδελφός του, ο Μοχάμαντ Σινουάρ, αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με ειδικούς.

Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο της.

Στο μεταξύ οι αρχές των Ταλιμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν εξέφρασαν τη «βαθιά τους θλίψη», την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

«Με βαθιά λύπη μάθαμε την είδηση για τον μάρτυρα Γιαχία Σινουάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας ότι η δολοφονία του «θα χρησιμεύσει για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της αντίστασης» κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο Ερντογάν ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ     

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, μια «αποτελεσματική λύση» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση διάρκειας λίγων ωρών στην Κωνσταντινούπολη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ μπορεί να αποτελέσει “σημείο καμπής” για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ήταν το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα και η δολοφονία του από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημιουργεί ένα “σημείο καμπής” που θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο Σινουάρ ήταν ο αρχιτέκτονας των διασυνοριακών επιθέσεων της οργάνωσης εναντίον του νοτίου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που έγινε η πιο φονική μέρα στην ιστορία του Ισραήλ και προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.”Πιστεύουμε, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, πως η εξεύρεση ενός τέλους στον πόλεμο είναι κρίσιμης σημασίας, και πιστεύουμε πως ο θάνατος του Σινουάρ… μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής στο να φθάσουμε εκεί”, είπε ο Κίρμπι.Παρά την αισιοδοξία των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει τους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο θάνατος του Σινουάρ δεν θα κάνει πολλά για να σταματήσει τη σύγκρουση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, του Γιάχια Σινουάρ, κάνει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή “ευκολότερη”, δήλωσε κααι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ.

“Νομίζω ότι το κάνει πιο εύκολο”, δήλωσε ο Τραμπ σχετικά με τις πιθανότητες ειρήνης στη Γάζα μετά το θάνατο του Σινουάρ.

“Είμαι χαρούμενος που ο Μπίμπι αποφάσισε να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει”, δήλωσε αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου “κάνει καλή δουλειά”.

“Ο Μπάιντεν προσπαθεί να τον συγκρατεί ενώ θα έπρεπε να κάνει μάλλον το αντίθετο”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συνομιλήσει σύντομα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, είναι μια “ευκαιρία για να προχωρήσουμε προς την κατάπαυση του πυρός, την οποία προσδοκούμε ολόψυχα εδώ και πολύ καιρό” στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο, με αφορμή την επίσκεψη Μπάιντεν, «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της επιτιθέμενης Ρωσίας, για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ενώ ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή και επιστροφή των ομήρων.

Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τετραμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Κιρ Στάρμερ δεσμεύονται να «συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Στο ίδιο ανακοινωθέν, οι τέσσερις ηγέτες ζητούν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Όπως επισημαίνεται, οι συνέπειες του θανάτου του Σινουάρ απασχόλησαν την τετραμερή συνάντηση, με τους συμμετέχοντες να τονίζουν την «άμεση ανάγκη» να επιστρέψουν στις οικογένειές τους οι όμηροι, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στους αμάχους.

The post ΗΠΑ και Αγγλία εκτιμούν ότι ο θάνατος του Σινουάρ κάνει την ειρήνη “ευκολότερη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.