Η άλλη κουβέντα για το ρόστερ

Απαντες παρόντες από χθες στον Ρέντη, κλείνοντας πίσω το εθνικό παράθυρο του Οκτώβρη. Και σε αυτό το πρώτο… σπριντ ως το ματς της Κυριακής με τον Λεβαδειακό, μια λογική απορία. Οχι (μόνο) για τους έντεκα του αρχικού σχήματος, αλλά και εκείνους που θα μπορέσουν να κερδίσουν μια θέση στην εικοσαμελή αποστολή.

Ναι, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για μια συζήτηση που αργά ή γρήγορα θα προέκυπτε σε μια ομάδα με τόσες επιλογές και ποιότητα. Αδειασε το ερυθρόλευκο απουσιολόγιο από τους τραυματίες. Ανέβηκαν οι «δείκτες» ετοιμότητας σε εκείνους που αποτέλεσαν τον τελευταίο μεταγραφικό κύκλο. Βρήκαν χρόνο και ρυθμό και κάποιοι από τους διεθνείς που θα αναζητήσουν πλέον το ίδιο και με τον Ολυμπιακό. Αναπόφευκτα λοιπόν θα είναι κανονική «σπαζοκεφαλιά» για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ η επιλογή της εικοσάδας. Και θα προκαλέσουν αίσθηση κάποια από τα ονόματα που δεν θα χωρέσουν σε αυτή.

Με ένα σύντομο μέτρημα; Εχει 27 συν τους 4 τερματοφύλακες στο ρόστερ του ο βάσκος τεχνικός. Θα πρέπει λοιπόν να μείνουν εκτός 9+2. Και αν για τους δύο τερματοφύλακες μοιάζει εύκολο (Αναγνωστόπουλος, Μπότης) για τους υπόλοιπους δεν είναι. Ειδικά από τη στιγμή που ο προπονητής όσο δεν είχε όλες αυτές τις λύσεις, δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Παράδειγμα: Η μετάθεση του Ροντινέι σε θέση εξτρέμ και η ανάδειξή του στον καλύτερο της συγκεκριμένης γραμμής. Αν ο Βραζιλιάνος συνεχίζει σαν winger από δεξιά, έχοντας τον Ζέλσον Μαρτίνς αριστερά; Τότε ο Κρίστοφερ Βέλντε, ο Γιώργος Μασούρας, ο Γουίλιαν και πλέον και ο Γιουσούφ Γιαζιτσί που έρχεται να διεκδικήσει μια θέση δημιουργού (είτε από τον άξονα, είτε από τις πτέρυγες) δεν χωρούν όλοι στην 20άδα.

Τι λέει η λογική του ματς με τον Λεβαδειακό, μιας και αυτό ανοίγει την αυλαία; Πως ο Ροντινέι – μιας και πιάσαμε το θέμα του Βραζιλιάνου – πιθανότατα θα επιστρέψει στο rotation των μπακ (μαζί με Κοστίνια και Ορτέγκα για τις δύο θέσεις) ώστε ο Ολυμπιακός να αποκτήσει ένα «προφίλ» που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες ενός ματς με μεγάλη κατοχή μπάλας, ανάγκη διαχείρισης του επιθετικού πλάτους κ.λπ. Και ότι κάπως έτσι θα χωρέσουν και περισσότεροι μεσοεπιθετικοί στην εικοσάδα. Οπως και να έχει όμως αναγκαστικά θα μείνουν εκτός αποστολής άσοι πρώτης γραμμής: Στη μεσαία γραμμή ας πούμε αυτή τη στιγμή με Εσε, Μουζακίτη, Τσικίνιο είναι σχεδόν απίθανο να χωρέσουν παραπάνω από δύο από τους Ολιβέιρα, Στάμενιτς, Γκαρθία, Μπακούλα (που έκανε ματσάρα με την Εθνική Ελπίδων στην Κροατία και είναι σε πολύ καλή κατάσταση).

Για να το θέσουμε αλλιώς; Αν οι Τζολάκης, Κοστίνια, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε, Μουζακίτης, Τσικίνιο, Μαρτίνς, Ροντινέι, Ελ Κααμπί, Πασχαλάκης, Κωστούλας, Ντόη, Ολιβέιρα, Μασούρας, Γουίλιαν, Βέλντε, Γιαζίτσι είναι οι «19» τότε ο τελευταίος της παρέας θα πρέπει να είναι κάποιος από τους Γιάρεμτσουκ (αντιμετωπίζει μια ίωση), Στάμενιτς, Γκαρθία, Μπακούλα, Πιρόλα (πέρασε και εκείνος μια ίωση τις προηγούμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να μείνει εκτός για να αναρρώσει), Κουτσίδη, Μπιανκόν, Παπακανέλλο. Εννοείται, βεβαίως, ότι μακάρι όλοι οι προπονητές να είχαν τέτοιο… πονοκέφαλο. Ρόστερ γεμάτο ποιότητα. Είναι πολλά τα ματς, έρχονται επτά από την Κυριακή (20/10) ως το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (10/11) που κλείνει την αυλαία σε αυτόν τον κύκλο: Επτά σε τρεις εβδομάδες, άρα ποιος αμφιβάλλει ότι θα χρειαστούν οι περισσότεροι. Αυτό είναι πλέον το «μοτίβο». Μεγάλα ρόστερ για τις ομάδες που συμμετέχουν με αξιώσεις σε δύο και τρεις διοργανώσεις.