Η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και το χρονικό της έντασης

Από την επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League το 2015, αλλά και λίγο νωρίτερα ίσως, οι σχέσεις της Ενωσης με τον ΠΑΟΚ σε διοικητικό και παραγοντικό επίπεδο ήταν κάτι παραπάνω από καλές. Οι δύο ομάδες, με μπροστάρηδες τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη που τους ένωνε η ποντιακή καταγωγή συμμάχησαν, στην πορεία όμως δημιουργήθηκε και μία κόντρα που πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, με τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους. Στην κορυφή της διαμάχης βρίσκεται φυσικά πάντα το περιβόητο παιχνίδι της Τούμπας το 2018, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η τύχη του κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες, με τον τίτλο να πηγαίνει στην  ΑΕΚ.

Η αρχή της κόντρας

Ξετυλίγοντας ωστόσο το κουβάρι αυτής της κόντρας των Δικεφάλων, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την επιστροφή της ΑΕΚ στα σαλόνια. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 οι δύο ομάδες ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες στην Τούμπα ύστερα από τρία χρόνια. Μελισσανίδης και Σαββίδης παρακολουθήσαν μαζί το ματς από τις σουίτες του γηπέδου, με τον φακό να τους «συλλαμβάνει» μάλιστα να αγκαλιάζονται πριν από τη σέντρα, αλλά αυτό είναι και το πρώτο ματς που κάποιος από τους δύο έχει παράπονα. Και αυτή ήταν η Ενωση για ένα πέναλτι που ζήτησε πάνω στον Σιμόες, με τον Σιδηρόπουλο να μη βλέπει παράβαση και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ να κερδίζει 2-1 με πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ του. Την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ ηττήθηκε και πάλι στο ίδιο γήπεδο με ένα γκολ του Μάτος στις καθυστερήσεις και είχε ξανά παράπονα υποστηρίζοντας πως το κόρνερ από το οποίο προήλθε το γκολ ήταν άουτ. Την ίδια σεζόν οι δύο ομάδες θα βρεθούν στον πρώτο από τους τρεις σερί τελικούς Κυπέλλου, με τον ΠΑΟΚ να είναι ο νικητής στο Πανθεσσαλικό. Σε έναν τελικό-ντροπή από πολλές απόψεις με όλα όσα έγιναν (κυρίως) πριν από τη σέντρα του ματς μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Ο Ενρίκε με κεφαλιά ήταν αυτός που λύτρωσε την ομάδα της Θεσσαλονίκης, με ένα γκολ που ήταν όμως οφσάιντ (ο ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι νωρίτερα υπήρχε πέναλτι στον Κρέσπο). Ο επόπτης Καλφόγλου δεν το είδε και ο ΠΑΟΚ στέφθηκε κυπελλούχος, με τον επόπτη μάλιστα στη συνέχεια να παραδέχεται το λάθος του και να δηλώνει παραίτηση. Σε αυτά τα τρία γεγονότα, η αντίδραση της ΑΕΚ θα έλεγε κανείς πως μάλλον ήταν χλιαρή. Με εξαίρεση το ξέσπασμα του ιδιοκτήτη μετά τον τελικό, όπου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τον επόπτη «παλιοαλήτη» και έκανε λόγο για «ληστεία».

Το ντέρμπι

που δεν τελείωσε

Παρεμπιπτόντως, διαιτητής σε αυτόν τον τελικό που δεν έπρεπε να έχει ξεκινήσει ποτέ ήταν ο Κομίνης που λίγους μήνες αργότερα έμελλε να εξελιχθεί σε μεγάλο πρωταγωνιστή ενός ακόμη ντέρμπι Δικεφάλων. Εκείνου της 11ης Μαρτίου του 2018 το οποίο αρχικά ήταν να διεξαχθεί χωρίς κόσμο λόγω τιμωρίας του ΠΑΟΚ για τα όσα είχαν γίνει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που είχε προηγηθεί και δεν ξεκίνησε ποτέ. Στη μία τα χαράματα, όμως, λίγες μόλις ώρες δηλαδή πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε γνωστό πως ο ΠΑΟΚ παίρνει πίσω τους τρεις βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί και το ματς θα γίνει κανονικά με κόσμο. Τα εισιτήρια εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος μετρούσε τους πρώτους του μήνες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο, υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο ντέρμπι τίτλου με κόσμο.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως το παιχνίδι πάει για ένα… σβηστό 0-0 που ευνοούσε την Ενωση, ήρθε η φάση με το γκολ του Βαρέλα στο φινάλε. Το γκολ αρχικά μέτρησε, αλλά μετά διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Κομίνη και στον βοηθό του, Ποντίκη, ακυρώθηκε για οφσάιντ του Μαουρίτσιο που θεωρήθηκε πως είχε συμμετοχή στη φάση. Και μετά χαμός. Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε ντου στον αγωνιστικό χώρο έξαλλος φέροντας μάλιστα πάνω του όπλο, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τύχη της αναμέτρησης, μιας και το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το ματς πήγε τελικά μέσω δικαστηρίου στην ΑΕΚ η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια και αυτό ήταν κάτι που η διοίκηση του ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου δεν δέχθηκαν ποτέ. Στο μεταξύ ο Ιβάν Σαββίδης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τα γήπεδα.

Η «κλοπή»

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι γιορτάζουν όταν έχουν κλέψει κάτι», δήλωσε λίγο αργότερα ο Λουτσέσκου αναφερόμενος στους παίκτες της ΑΕΚ που γιόρταζαν το πρωτάθλημα και πήρε την εκδίκησή του στον τελικό Κυπέλλου της ίδιας σεζόν όπου νίκησε την Ενωση με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα στους πανηγυρισμούς οι άνθρωποι των Ασπρόμαυρων εμφανίστηκαν με μάσκες Ιβάν Σαββίδη, δείχνοντας τη στήριξή τους στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Οι φορές που έχει μιλήσει έκτοτε για κλοπή ο Λουτσέσκου είναι αμέτρητες, με την ΑΕΚ να είναι διαρκώς στο στόχαστρό του είτε με αφορμή μεταξύ τους αναμέτρηση είτε όχι.