Θα υπάρξουν κι άλλα αντίποινα από Τουρκία κατά PKK; Η ερμηνεία της επίθεσης εναντίον του συγκεκριμένου στόχου – Τι φοβάται η Άγκυρα – Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Πενταράς στη Cyprus Times
Του Γιώργου Βήχα
Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Άγκυρας και η αντίδρασή της μετά την επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία απέναντι στο PKK, την ώρα που τα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή είναι ήδη αρκετά.
Μιλώντας στην Cyprus Times, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς εξηγεί ότι ένα πράγμα που φοβάται η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, είναι η συγκρότηση κουρδικού κράτους το οποίο θα περιλαμβάνει εδάφη από το Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και ενδεχομένως από το Ιράν. «Αυτός είναι ένας μεγάλος φόβος για την Τουρκία και για τον σκοπό αυτό διεξάγει ένα πόλεμο εδώ και αρκετά χρόνια εναντίον του PKK με συχνούς βομβαρδισμούς, επιθέσεις, κυρίως στα εδάφη του Ιράκ, της Συρίας αλλά και εντός σε εδάφη στο εσωτερικό της Τουρκίας» σημειώνει.
Μία τρομοκρατική επίθεση με αντίκτυπο για Ερντογάν. H Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου αναλύει στη CT
Ο κ. Πενταράς, υπογραμμίζει την ίδια ώρα, ότι στα πλαίσια του πολέμου που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή, μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς, της Χεσμπολάχ και του Ιράν, η Τουρκία φοβάται αυτό που είχε δηλώσει ο Νετανιάχου στο παρελθόν, ότι μετά τη λήξη του πολέμου η Μέση Ανατολή δεν θα είναι η ίδια, εννοώντας ότι θα αλλάξουν τα σύνορα. «Η Τουρκία φοβάται ότι ενδεχόμενα θα δημιουργηθεί και το κουρδικό κράτος στα πλαίσια μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή όπου θα υπάρξει ανάγκη και αλλαγή συνόρων».
Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ κι ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, κ. Μπαχτσελί, είχε δηλώσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την παραμονή της επίθεσης πως θα έπρεπε να μελετήσουν να φέρουν τον Οτσαλάν στη Βουλή να μιλήσει και επιτέλους το PKK να καταθέσει τα όπλα και να υπάρξει ειρήνη. «Προφανώς δεν το είπε χωρίς προσυνεννόηση. Ήταν μια προσπάθεια να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης προσπάθειας συγκρότησης του κουρδικού κράτους».
Σε ότι αφορά την επίθεση που ακολούθησε την επόμενη μέρα στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, ο κ. Πενταράς σημειώνει ότι «πολλοί αναλυτές συνδέουν την ομιλία με την επίθεση σε μια προσπάθεια του PKK να δώσει το μήνυμα την Τουρκία ότι δεν υποχωρεί από τον αγώνα, και ότι διαθέτει τα όπλα να το πράξει και στην καρδιά της Τουρκίας και της αμυντικής της βιομηχανίας. Αυτό ήταν το νόημα».
Ερωτηθείς κατά πόσο η αντίδραση της Τουρκίας θα περιοριστεί στους βομβαρδισμούς που ακολούθησαν λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, σε θέσεις Κούρδων μαχητών ή αν θα υπάρξει και συνέχεια, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία εκτίμησε ότι θα περιοριστεί σε αυτά που είδαμε, αναφερόμενος σε στρατιωτικό επίπεδο γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις και συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο. «Η Τουρκία θεωρώ δεν θα θέλει να εμπλακεί στη σύρραξη που ήδη υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Εξέφρασε κάποιους φόβους ο Ερντογάν προ ημερών ότι επιδίωξη του Ισραήλ είναι ένα μεγάλο εβραϊκό κράτος από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη και ότι σε αυτό περιλαμβάνονται εδάφη της Τουρκίας κλπ, αλλά αυτό το έκανε περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση».
Καταλήγοντας ο κ. Πενταράς σχολιάζει πως δεν θέλει η Τουρκία αυτή τη στιγμή να εμπλακεί σε μια γενικότερη σύρραξη. «Η στάση της θα καθοριστεί μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, ανάλογα με την εξέλιξη και την έκταση, διότι διαθέτει σύνορα με το Ιράν, κατέχει και εδάφη της Συρίας οπότε μια εκτεταμένη επιχείρηση που θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύρραξη, ενδεχομένως να την επηρεάσει».