Η απάντηση για τα απόρρητα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών

Αρνητική ήταν, τελικά, η απάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015, μετά το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε καταθέσει και εγγράφως το αίτημα στις 28 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, και η απάντηση δόθηκε κι αυτή εγγράφως χθες, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφαίνεται πως τα πρακτικά τής εν λόγω συνεδρίασης είναι απόρρητα κι άρα δεν μπορούν να δημοσιευτούν. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Από το Προεδρικό επικαλούνται, μάλιστα, και την πρόβλεψη για παρέλευση 30ετίας προκειμένου να δημοσιοποιηθούν απόρρητα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. «Λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης», γράφει συγκεκριμένα, «και αφετέρου τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών».

Του Κώστα Μητρόπουλου

Καρυστιανού κατά Τζιτζικώστα

Σας είχα πει ότι η ακρόαση του Αποστόλου Τζιτζικώστα για την επιβεβαίωση του διορισμού του στη θέση του επιτρόπου Μεταφορών δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Ως μια επιπλέον πίεση ήρθε χθες και το email που εστάλη από τη Μαρία Καρυστιανού, ως επικεφαλής της επιτροπής των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Ρομπέρτα Μέτσολα και στον επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, και το οποίο δημοσιεύτηκε και σε διεθνή ΜΜΕ. Αναφερόμενη στα Τέμπη και σε δηλώσεις της κυβέρνησης, στην επιστολή της η Καρυστιανού τους καλεί να ξανασκεφτούν αν πρέπει να εμπιστευτούν «κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς που συνδέονται με μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας στη χώρα τους». Τονίζοντας ότι, εκτός από τον Τζιτζικώστα, από τη ΝΔ προέρχεται και η πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Συναυλία μνήμης

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών είναι, επίσης, ένα ζήτημα που δεν θα μείνει ασχολίαστο στα ευρωπαϊκά όργανα. Μάλιστα ανακοινώθηκε χθες ότι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία μνήμης για τη στήριξη του συλλόγου των συγγενών με τους Φοίβο Δεληβοριά, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Τάνια Τσανακλίδου. Μαθαίνω ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη και στη Θεσσαλονίκη.

Politico: Ο Σκουρής και το «ασυμβίβαστο»

Με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, Βασίλη Σκουρή, ασχολείται δημοσίευμα του Politico που κάνει λόγο για ασυμβίβαστο μεταξύ δυο θέσεων που κατέχει παράλληλα σήμερα. Ο Σκουρής από το 2017 τελεί πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής της FIFA, ενώ από το 2022 είναι μέλος της «Επιτροπής 255», ενός οργάνου που γνωμοδοτεί για τους υποψήφιους δικαστές του Δικαστηρίου της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η FIFA έχει ουκ ολίγες σοβαρές υποθέσεις στο Δικαστήριο. Δικαστική πηγή που επικαλείται το Politico συγκρίνει την περίπτωση με το «να εργαζόταν ένας δικηγόρος για την Google ή τη Microsoft και να διάλεγε τους δικαστές που θα δικάζουν τις υποθέσεις τους».

Ενώ η άποψη του πολύ γνωστού καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στην École des hautes études του Παρισιού, Αλμπέρτο Αλεμάνο, είναι πως «τα μέλη αυτής της επιτροπής πρέπει να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα δημόσιας ακεραιότητας αποφεύγοντας, όχι μόνο τη σύγκρουση συμφερόντων, αλλά ακόμη και την απλή αντίληψή της». Από την άλλη, το Politico τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σκουρής έχει χρησιμοποιήσει τη θέση του προς όφελος της FIFA, ενώ και εκπρόσωπος του Δικαστηρίου που απάντησε στο δημοσίευμα τόνισε ότι «είναι εντελώς αδύνατο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση όπου ένα μέλος της Επιτροπής 255 θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τον ρόλο του σε αυτό το συμβουλευτικό όργανο προκειμένου να προσπαθήσει να επηρεάσει την έκβαση εκκρεμών ή μελλοντικών υποθέσεων».

Η αποπομπή και οι καταγγελίες

Δημοσιεύματα που ενέπλεκαν συνεργάτη του Βασίλη Οικονόμου σε μια σκοτεινή υπόθεση ήταν η αιτία της ανακοίνωσης της χθεσινής αποπομπής του από τον υφυπουργό Μεταφορών. Ο πρώην συνεργάτης του αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ (στον ιστότοπο OmniaTV) ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση trafficking 50 γυναικών από την Κολομβία που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2023. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, δυο προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση τράφικινγκ φέρονται να ξέπλυναν χρήματα χρηματοδοτώντας τη σύσταση τουλάχιστον τριών εταιρειών στην Ελλάδα, με το όνομα του πρώην συνεργάτη να απαντάται σε δύο από τις τρεις. Μετά τον σάλο στα social media, ο Οικονόμου ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του, με τη λιτή δήλωση «δεν θα επιτρέψω για κανέναν λόγο να υπάρξουν σκιές».