Η ασφάλεια και η δικαιοσύνη είναι παγκόσμιες

Σπίτια που έχουν γίνει ερείπια. Οικογένειες που έχουν διαλυθεί. Αθώοι πολίτες που έχουν σκοτωθεί ή αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή, αναζητώντας καταφύγιο από κολασμένες συνθήκες. Θα ‘λεγε κανείς ότι σκηνές όπως αυτές θα έπρεπε να ανήκουν στα βιβλία της Ιστορίας. Αλλά από το Κίεβο μέχρι την Πόλη της Γάζας, από τη Βηρυτό του Λιβάνου μέχρι το Ελ Φασέρ του Σουδάν, είναι η πραγματικότητα του σημερινού ασταθούς κόσμου.

Απέναντι σε τόσο πόνο νιώθουμε και οι δύο μια ηθική επιταγή να αναλάβουμε δράση. Αλλά και οι δύο πιστεύουμε επίσης ακράδαντα ότι οι πολίτες της Ευρώπης δεν έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουν αυτές τις συγκρούσεις ως πρόβλημα κάποιου άλλου. Με περισσότερες συγκρούσεις σε εξέλιξη σήμερα από ό,τι ποτέ άλλοτε έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν άμεσο συμφέρον για μεγαλύτερη σταθερότητα. Η ασφάλεια και η δικαιοσύνη είναι παγκόσμιες. Δεν αφορούν μόνο τις χώρες ή τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα. Η ανασφάλεια πλήττει την ευημερία μας – με τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο να αφαιρούν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την παγκόσμια οικονομία πέρυσι.

Η βομβαρδισμένη Βηρυτός

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δραστηριοποιούνται δυναμικά στην αντιμετώπιση συγκρούσεων και κρίσεων. Ομως είμαστε πάντα ισχυρότεροι όταν εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αυτό γίνεται ακόμη πιο προφανές όταν πρόκειται για φίλους και γείτονες τους οποίους ενώνουν οι κοινές μας αξίες καθώς και το αμοιβαίο συμφέρον μας για μεγαλύτερη παγκόσμια σταθερότητα.

Και εντούτοις, υπάρχουν πάντα περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ώστε να γίνει τόσο βαθιά και ευρεία όσο θα περίμενε κανείς από δύο εταίρους με τόσο πολλά κοινά.

Κατά καιρούς, ακόμη και με τα προνόμια των θέσεών μας, μπορεί και οι δύο να νιώθουμε αδύναμοι να αποτρέψουμε τόσα δεινά σε όλο τον κόσμο. Εχουμε ωστόσο τη δύναμη να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούμε. Επιλέγουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο ως εταίροι.

Σήμερα, με την ευκαιρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, θα συζητήσουμε το πώς μπορούμε συλλογικά να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την κοινή μας πεποίθηση ότι η επιδείνωση των παγκόσμιων προοπτικών απαιτεί, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή Ευρώπη. Καταδεικνύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για επανεκκίνηση των σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και δείχνει τη σημασία που αποδίδουν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο η μία στην άλλη ως πολύτιμοι εταίροι.

Ομως αυτή η συνάντηση εξυπηρετεί και πρακτικούς σκοπούς. Βραχυπρόθεσμα, το μήνυμά μας και οι ενέργειές μας έχουν μεγαλύτερη ισχύ όταν μιλάμε με μια φωνή. Οι αντίπαλοί μας επιδιώκουν να ανοίξουν ρήγματα ανάμεσά μας, καθώς και ανάμεσα στη Δύση και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά το πού στεκόμαστε.

Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Επιδιώκουμε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Το ανακάτεμα του Πούτιν στη Γεωργία και τη Μολδαβία, στα Δυτικά Βαλκάνια και στους δρόμους των δικών μας πόλεων είναι απαράδεκτο.

Και στεκόμαστε σταθερά υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο, και των διπλωματικών προσπαθειών για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή, η οποία θα σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και καταδικάζουμε έντονα τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ενας νέος κύκλος βίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Τώρα είναι η ώρα για ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για μια ανανεωμένη εστίαση σε μια λύση των δύο κρατών και σε μια διευθέτηση στον Λίβανο με βάση το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από το κοινό έργο του G7 για τις κυρώσεις, που έχουν στερήσει από την πολεμική μηχανή του Πούτιν περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ξεκίνησε η εισβολή του, μέχρι τη μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους του Σουδάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κάνουν ήδη τη διαφορά από κοινού.

Μακροπρόθεσμα, η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε να βάζουμε τα θεμέλια ενός ισχυρότερου δεσμού, που θα μας προστατεύει στο μέλλον. Με τη φιλοδοξία η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνουν στενότεροι εταίροι στον τομέα της ασφάλειας, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλο το φάσμα των προκλήσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε ως ήπειρος.

Ο Ντέιβιντ Λάμι είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας