Η γέννηση των Βαλκανικών Αγώνων

Μια από τις παλαιότερες αθλητικές διοργανώσεις στην Ευρώπη ήταν οι Βαλκανικοί Αγώνες, με την Ελλάδα να είναι (και εδώ) η γενέτειρά τους.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σαν σήμερα στις 5 Οκτωβρίου του 1930 είχε κηρύξει την έναρξη των πρώτων Βαλκανικών Αγώνων στίβου παρουσία και του τούρκου πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Παναθηναϊκό Στάδιο γέμισε και πάλι. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού Αργύρης Καραγιάννης ήταν ο πρώτος έλληνας βαλκανιονίκης στην ιστορία.

Βέβαια πρωτεργάτης των αγώνων υπήρξε ο πρόεδρος του Πανιωνίου Δημητρός Δάλλας, ένας «εραστής» του κλασικού αθλητισμού, ο οποίος από το 1922 που ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη, είχε… μετατρέψει σε σπίτι του το Παναθηναϊκό Στάδιο, αφού έμενε στα γραφεία που είχαν παραχωρηθεί στον Πανιώνιο στα αποδυτήρια του Σταδίου δουλεύοντας και ζώντας για αυτό το όνειρο.

Την προετοιμασία των αγώνων είχε ξεκινήσει από το 1924, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, όπου είχε κάνει διερευνητικές συζητήσεις για το θέμα με αθλητικούς παράγοντες βαλκανικών κρατών. Το 1925 προσκάλεσε αθλητές από τη Ρουμανία στους Πανιώνιους Αγώνες διατηρώντας έτσι τις επαφές. Το 1928, εκπροσωπώντας τον ΣΕΓΑΣ στο διεθνές αθλητικό συνέδριο του Αμστερνταμ (σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Μιχάλη Ρινόπουλο)  οργάνωσε σύσκεψη των εκπροσώπων των άλλων βαλκανικών κρατών και πρότεινε τη διοργάνωση ενός βαλκανικού πρωταθλήματος στίβου. Για να μη μείνει η συμφωνία μόνο στα λόγια πρότεινε το επόμενο έτος να πραγματοποιήσει ο ΣΕΓΑΣ μια δοκιμαστική διοργάνωση στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αναλαμβάνοντας τα έξοδα φιλοξενίας των αθλητικών αποστολών.

Ετσι από 22 ως 29 Σεπτεμβρίου του 1929 πραγματοποιήθηκαν οι Παμβαλκανικοί Αγώνες όπως αποκλήθηκαν τότε, ή «Προβαλκανικοί», όπως επικράτησε να αποκαλούνται μεταγενέστερα, με τη συμμετοχή 4 χωρών: Ελλάδας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας. Οι Παμβαλκανικοί Αγώνες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσαν την αφορμή να καθιερωθεί από το 1930 σε ετήσια βάση η τέλεση των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Επειδή οι υπόλοιπες χώρες δεν είχαν αθλητική υποδομή, ο ΣΕΓΑΣ ανέλαβε τη διοργάνωσή τους ως το 1933, πριν αναλάβουν και άλλες χώρες να τους διοργανώσουν.