Η… γιορτινή καλημέρα του Αρκά

Ο Αρκάς στέλνει τη σημερινή καλημέρα του στέλνοντας παράλληλα και τις ευχές του στους εορτάζοντες Δημήτρηδες και Δημητρούλες.

Αρκάς: Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

Συγκεκριμένα, στο σημερινό σκίτσο βλέπουμε δύο αγόρια τα οποία βρίσκονται στο κλίμα της ημέρας. Το ένα εκ των δύο λέει: «Χλόνια Πολλά στους Δημήτληδες και στις Δημητλούλες» και το άλλο αγόρι σχολιάζει «Και Θτουθ Μητθοθ».

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος γνωστός και ως Μυροβλήτης, είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία είναι η 26η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη γιορτή, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, της οποίας μάλιστα είναι και πολιούχος άγιος, καθώς ο εορτασμός της συνδυάζεται με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στη συμπρωτεύουσα για την 28η Οκτωβρίου.

Η μεγάλη γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και ένας μεγάλος και ιστορικός ναός που τιμά το όνομα του Αγίου Δημητρίου. Επίσης ο δρόμος μπροστά από την εκκλησία έχει πάρει το ίδιο όνομα.

Φυσικά, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος άγιος και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ελασσόνα, στην Κηφισιά, στον Κολινδρό, στη Ναύπακτο, στη Σιάτιστα, στη Χρυσούπολη Καβάλας και αλλού.

Το όνομα Δημήτρης θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή ανδρικά ονόματα, ενώ το αντίστοιχο γυναικείο (Δήμητρα) θεωρείται και αυτό αρκετά διαδεδομένο. Για το λόγο αυτό την ημέρα του Αγίου Δημητρίου οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας έχουν κάποιον συγγενή, ή κάποιο φίλο που γιορτάζει.