Η δεύτερη αφετηρία του Μασούρα…

Η αλήθεια είναι πως δεν σκόραρε στα δύο νικηφόρα ματς της Εθνικής μας ομάδας με την Αγγλία και την Ιρλανδία. Και ότι τέλος πάντων δεν τον συναντάς στα… μεγάλα γράμματα της στροφής που προηγήθηκε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Δεν υπάρχει κανείς όμως που να αμφιβάλλει για το αυτονόητο: την επιρροή που ασκεί στο σύνολο με το πληθωρικό παιχνίδι του, ο κάτοχος της γαλανόλευκης φανέλας με το «7». Ο Γιώργος Μασούρας που εξελίσσεται σε «σταθερά» και για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο ίδιος που ουσιαστικά  μόλις επιστρέφει και στον Ολυμπιακό έπειτα από ενάμιση μήνα.

Για όσους τυχόν το ξέχασαν; Χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στα τρία Super League ματς του Αυγούστου (Βόλος, Καλλιθέα, Λαμία). Εφυγε για την εθνική ομάδα και την πρεμιέρα του Nations League αλλά τραυματίστηκε σε μια προπόνηση πριν απ’ την αναμέτρηση με τη Φινλανδία και επέστρεψε στον Ρέντη, πριν φορέσει το εθνόσημο. Εχασε όλο τον Σεπτέμβρη και αγωνίστηκε ξανά τον Οκτώβρη: 10 λεπτά σαν αλλαγή με την Μπράγκα (3/10), σχεδόν άλλα τόσα με τον Παναθηναϊκό (6/10) όπου και «νικήθηκε» από τον Γιούρι Λοντίγκιν στο περίφημο τετ α τετ του 90’+2′ που έκρινε και το αποτέλεσμα.

57 γκολ, 32 ασίστ

Στην Εθνική είναι που βρήκε έπειτα από όλο αυτό το διάστημα δύο γεμάτα ματς (65′ με την Αγγλία, 64΄ με την Ιρλανδία) και τον απαραίτητο ρυθμό. Ο Ολυμπιακός μπορεί να το εκμεταλλευθεί, σε μια συγκυρία που ο πιο αποτελεσματικός winger του ρόστερ είναι πλέον ο Ροντινέι. Είναι «πασπαρτού» ο έλληνας άσος στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Και πολύτιμος χρόνια ολόκληρα στο μεγάλο λιμάνι για κάτι που έχει πάντα ξεχωριστή σημασία. Τους αριθμούς του. Λύσεις σε γκολ και ασίστ: 267 συμμετοχές, 57 γκολ και 32 ασίστ λέει ο προσωπικός του λογαριασμός. Ενας από τους σημαντικότερους έλληνες επιθετικούς που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα.

Και μιας και το πιάσαμε ανάποδα για τη δύσκολη φετινή αφετηρία του 30χρονου; Εχει σημασία να βρει ρυθμό, χρόνο και το γκολ ο Μασούρας γιατί ο Ολυμπιακός ψάχνει να ακουμπήσει σε έναν δεύτερο επιθετικό πόλο, πλάι στο φαινόμενο Ελ Κααμπί. Και ο Μασούρας ήταν για χρόνια αυτός ο τύπος στην επίθεση. Ηταν, μιας – για να τα λέμε όλα – και στην εποχή Μεντιλίμπαρ, δεν είναι. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο γκολ. Αλλο και αυτό. Μόλις ένα σε 24 συμμετοχές και 915΄ συμμετοχής με τον Βάσκο στον πάγκο από τον περασμένο Φλεβάρη. Και αυτό φέτος στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στον Βόλο (2-0), με τη στατιστική μάλιστα να διαφωνεί καθώς άλλοι το χρέωσαν (σωστά) σε εκείνον και άλλοι ως αυτογκόλ του Παύλου Κορέα –κόντραρε πάνω του η μπάλα.

Πέρσι έβαλε συνολικά εννέα γκολ. Σκόραρε έξι (3 ασίστ) με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ (21 συμμ.) σε μια περίοδο που ο Ισπανός τον εμπιστεύονταν σε ρόλο περιφερειακού ανάμεσα στον Ντανιέλ Ποντένσε και τον Κώστα Φορτούνη και πίσω από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Εβαλε δύο γκολ (11 συμμ.) με τον Κάρλος Καρβαλιάλ. Σκόραρε ακόμη και με τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο στο κεκλεισμένων των θυρών ματς με τον ΟΦΗ, όπου ο Μεντιλίμπαρ ήταν στις σουίτες του «Γ. Καραϊσκάκης» πριν υπογράψει το συμβόλαιό του (10/2). Με τον Μέντι όμως τίποτα. Και όσο και αν γυρίσεις πίσω από την 1/1/2019 όταν και ανήκει στο δυναμικό των Ερυθρόλευκων δεν θα βρεις ανάλογη περίοδο αφλογιστίας.

Με Μαρτίνς

Πρόλαβε να σκοράρει δύο φορές στο σύντομο διάστημα παραμονής του Κάρλος Κορμπεράν (1/8-18/9-2022). Στα επτά ματς του φινάλε της σεζόν 2022-23 με υπηρεσιακό προπονητή τον Ζοσέ Ανιγκό. Και βέβαια ούτε λόγος για την εποχή του Κάρλος Μαρτίνς: 42 γκολ σε 166 παρουσίες. Εχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν να επιστρέψει στις καλές του συνήθειες. Ειδικά σε μια συγκυρία όπου πέραν του Αγιούμπ Ελ Κααμπί (6 γκολ ο Μαροκινός από τα 13 του Ολυμπιακού στα πρώτα 9 επίσημα παιχνίδια της σεζόν) δεν σκοράρει με συνέπεια άλλος κανείς – δεύτερος σκόρερ με 2 γκολ είναι ο Ροντινέι. Η δεύτερη χειρότερη φάση του στο λιμάνι ήταν με προπονητή τον Μίτσελ (δύο γκολ σε 26 συμμετοχές).

Σαν αλλαγή

Αν υπάρχει εξήγηση σε όλο αυτό; Τις περισσότερες φορές το γκολ είναι μια διαδικασία που πέρα από την ικανότητα, απαιτεί και αυτό που το ποδόσφαιρο κωδικοποιημένα αποτελεί ρέντα. Από την άλλη, ο Μασούρας και στην περσινή αγωνιστική version με τον Μεντιλίμπαρ και στη φετινή έρχεται συνήθως από τον πάγκο. Και σαν αλλαγή τα γκολ της καριέρας του στον Ολυμπιακό είναι ελάχιστα. Μόλις ένα με τον Βάσκο, ένα με τον Ανιγκό, τα δύο με τον Μίτσελ, τέσσερα με τον Μαρτίνς: Τα 8 από τα 57 σε φόντο ερυθρόλευκο. Φαίνεται να χρειάζεται κάτι παραπάνω από τα 38΄ συμμετοχής που έχει ως εδώ κατά μέσο όσο με τον 63χρονο προπονητή. Για να βρει τον ρυθμό και τα πατήματά του. Αυτό όμως διαβάζεται και ανάποδα: Διότι για να κερδίσεις χρόνο συμμετοχής, πρέπει να αξιοποιείς εκείνον που σου προσφέρεται. Ειδικά σε ομάδες με αυτόν τον συναγωνισμό σε όλες τις θέσεις του γηπέδου.

Τρεις σεζόν στη σειρά

Ερχεται την Κυριακή το ματς με τον Λεβαδειακό και (θα) έχει ο Μεντιλίμπαρ πέρα από τους Ροντινέι και Ζέλσον Μαρτίνς για τις πτέρυγες, όπως φαίνεται και τον Γουίλιαν, ενδεχομένως και τον Γιαζιτσί που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του – σαν αλλαγή. Δεν είναι εύκολο να βρεις χώρο και ευκαιρίες σε ένα τόσο γεμάτο ρόστερ όταν όλοι είναι καλά και έτοιμοι. Για αυτό και έχει σημασία να αξιοποιείς κάθε ευκαιρία. Για την ιστορία; Με βάση τους αριθμούς η καλύτερη ως τώρα σεζόν του Γιώργου Μασούρα στον Ολυμπιακό ήταν η 2021-22: 12 γκολ και 8 ασίστ σε 46 ματς. Ενα χρόνο πριν (2020-21) είχε 15 γκολ και 6 ασίστ (51 συμμ.) και 11 γκολ – 6 ασίστ τη σεζόν 2019-20. Ο μοναδικός έλληνας «περιφερειακός» φορ με διψήφια παραγωγή γκολ σε τρεις σεζόν στη σειρά…