Το μήνυμα που απηύθυνε ο Carsten Rasmussen από το βήμα του Olympia Forum V ήταν σαφές: η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να επιλέξει στρατηγικά τις προτεραιότητές της. Η σωστή διαχείριση των πόρων και η σύγκλιση των περιφερειών είναι κρίσιμα στοιχεία για να μπορέσει η χώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα.
Προκλήσεις
και καθυστερήσεις
Στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Πεφάνη, ο Rasmussen ανέφερε πως, αν και η Ελλάδα σημειώνει βελτίωση στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2027, υπάρχουν ωστόσο καθυστερήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τόνισε ότι το ΕΣΠΑ και το RRF προσφέρουν στη χώρα άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για αλλαγή, αλλά οι πόροι αυτοί πρέπει να διοχετευτούν σωστά, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις υποστελεχωμένες μονάδες της δημόσιας υγείας και άλλων τομέων.
«Η Ελλάδα πάει πολύ καλά, αλλά κανένας δεν πάει καταπληκτικά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρά τη μακρόχρονη εφαρμογή του ΕΣΠΑ, που μετρά 35 χρόνια, οι λεπτομέρειες της υλοποίησης προκαλούν δυσκολίες, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειών, που δεν καταφέρνουν να συγκλίνουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι κεντρικές κυβερνήσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον Rasmussen, οδηγεί σε απώλειες ευκαιριών στις περιφέρειες, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη επιθυμεί να δει περισσότερους πόρους να φτάνουν στην Ελλάδα.
Η σημασία των περιφερειών και οι προτεραιότητες της ΕΕ
Ο Rasmussen έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των περιφερειών, ζητώντας τους να σεβαστούν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξήγησε πως, ευτυχώς, πολλές περιφέρειες κατάφεραν να προσαρμόσουν αυτές τις προτεραιότητες στις δικές τους ανάγκες.
Εφερε παραδείγματα από την Πελοπόννησο, όπου γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας βιολογικός κόμβος, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία κατατέθηκε μια φιλόδοξη πρόταση για την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Οι περιφέρειες, όπως ανέφερε, είναι έτοιμες να πειραματιστούν και να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες, αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε όλη την Ευρώπη.
Μεταρρυθμίσεις και επόμενη χρηματοδοτική περίοδος
Ο Rasmussen υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΠΑ και άλλες χρηματοδοτικές πολιτικές, εξηγώντας πως η Ελλάδα πρέπει να είναι πιο έτοιμη για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης. Η χώρα, όπως τόνισε, παραδοσιακά υστερούσε στην απορρόφηση των κονδυλίων, καθυστερώντας 4-5 χρόνια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί, και για να συμβεί αυτό η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τις σωστές επιλογές και να επικεντρωθεί στις περιοχές που μπορούν να αποφέρουν το μεγαλύτερο όφελος. «Πρέπει να κάνουμε επιλογές, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως η υπομονή και η αντοχή είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να συμβαδίσει με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας χρηματοδοτικής περιόδου.