Κυκλοφορεί και… οπλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες, βρίσκοντας εφαρμογή στο νέο format των Κυπέλλων Ευρώπης. Μια λίστα με clubs που διεκδικούν την απευθείας παρουσία τους στη league phase του νέου Champions League, έχοντας ως ατού την ειδική βαθμολογία (τους) της τελευταίας πενταετίας. Λίστα που μάλλον πρέπει να αναρτηθεί – και να ενημερώνεται – και στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού στον Ρέντη προκειμένου οι Ερυθρόλευκοι να κατανοήσουν τι ευκαιρία έχουν μπροστά τους, και πως έχουν βαλθεί να την ξοδέψουν…
Εγιναν 36 οι ομάδες της league phase από φέτος σε σχέση με τις 32 που μέχρι πέρυσι βρίσκονταν στη φάση των ομίλων. Ενα από τα τέσσερα έξτρα εισιτήρια λοιπόν η UEFA το προσφέρει στην πρωταθλήτρια ομάδα (χώρας που δεν έχει απευθείας θέση) με την καλύτερη ειδική βαθμολογία στα Κύπελλα Ευρώπης της τελευταίας πενταετίας. Και αυτό το εισιτήριο θα μπορούσε κάλλιστα ο Ολυμπιακός να το κάνει «ρεζερβέ» για την επόμενη χρονιά. Φτάνει να συνετιστεί στις Super League υποχρεώσεις του. Γιατί αν τα πρωταθλήματα τελείωναν… χθες, το πλεονέκτημα της απευθείας πρόκρισης στο κύριο πιάτο του Champions League θα το απολάμβανε ο Ερυθρός Αστέρας με 40.000 βαθμούς. Και ο Ολυμπιακός έχει 42.000…
Ευκαιρία
Για να γίνει κατανοητό; Στη σχετική λίστα με τις 10 καλύτερες «ειδικές βαθμολογίες» συλλόγων που το πρωτάθλημά τους δεν εγγυάται στον πρώτο απευθείας πρόκριση στη league phase, ο Ερυθρός Αστέρας είναι 6ος στη λίστα και ο Ολυμπιακός είναι 5ος. Στα ψηλότερα πατώματα όμως, αν και ακόμη προφανώς είναι νωρίς, δεν φαίνεται εύκολο να προκύψει πρωταθλητής. Για παράδειγμα, στο Νο 1 της λίστας είναι οι Ρέιντζερς (56.000) που φιλοξενούνται από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο την επόμενη Πέμπτη (7/11). H ομάδα του Φιλίπ Κλεμέντ, που είναι ήδη έπειτα από εννέα αγωνιστικές στο -6 από τη μεγάλη αντίπαλό της, τη Σέλτικ, αλλά και από την Αμπερντίν που αποτελεί τη μεγάλη φετινή έκπληξη.
Δεν αλλάζει
Στο -6 είναι και η (τρίτη της σχετικής λίστας) Σαχτάρ (48.000) στην Ουκρανία από την πρωτοπόρο Ντιναμό Κιέβου, έπειτα από δέκα αγωνιστικές. Και ακόμη πιο μακριά είναι η δεύτερη της λίστας Ντιναμό Ζάγκρεμπ (51.000) που έχει μείνει επτά βαθμούς πίσω από τη Χάιντουκ έπειτα από έντεκα παιχνίδια. Πίσω στο πρωτάθλημα της χώρας της είναι και η Ζάλτσμπουργκ (46.000), εδώ όμως η υπόθεση είναι λιγάκι πιο σύνθετη: είναι στο -8 από την πρωτοπόρο Στουρμ Γκρατς, αλλά έχει δύο ματς λιγότερα άρα και την ευκαιρία να πλησιάσει. Η ουσία όμως δεν αλλάζει για τον Ολυμπιακό. Εχει μπροστά σε αυτή την κούρσα τέσσερις ομάδες που κάλλιστα δεν θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα φέτος. Αν λοιπόν συνεχίσει να φουσκώνει τον λογαριασμό του στην «ειδική βαθμολογία» της 5ετίας και βέβαια αν κατακτήσει το πρωτάθλημα μπορεί να παίξει απευθείας στο επόμενο Champions League. Να επαναφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη διοργάνωση elite της Ευρώπης. Να επιστρέψει ο ίδιος σε ένα περιβάλλον όπου μετρά εκατοντάδες εμφανίσεις. Να καρπωθεί βεβαίως και τα οφέλη ενός τουρνουά που τα έσοδά του έχουν απογειωθεί…
Και ο ΠΑΟΚ
Φέτος στην πρώτη χρονιά του νέου format μια νίκη στη league phase πριμοδοτείται με 2,1 εκατ. ευρώ και μια ενδεχόμενη παρουσία στο top 16 με 11 εκατ. ευρώ. Συνολικά η UEFA έφτασε να μοιράζει το ποσό των 2,437 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η τελευταία ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στο κύριο μενού του Champions League ήταν ο Ολυμπιακός της σεζόν 2020-21 με έσοδα 36 εκατ. ευρώ παρότι είχε μόνο μία νίκη στους ομίλους. Εάν και εφόσον την επόμενη σεζόν θα μπορούσε να φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ με μια τυπική συμμετοχή. Και αντίστοιχο είναι το δέλεαρ και για τον ΠΑΟΚ που είναι και εκείνος στο top 10 της συγκεκριμένης λίστας (37.500) αλλά όγδοος μετά τον Ερυθρό Αστέρα και την Κοπεγχάγη (40.000). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Μακάμπι Τελ Αβίβ (36.500) και η Γιουνγκ Μπόις της Ελβετίας (34.500). Από όλους αυτούς μόνο ο Αστέρας και η Μακάμπι είναι στην πρώτη θέση των πρωταθλημάτων τους.
Τα λόγια
Βεβαίως για τον Ολυμπιακό όλα τα παραπάνω έχουν σημασία μόνο με έναν τρόπο: με το να συνειδητοποιήσει τι ευκαιρία έχει μπροστά του και να σταματήσει να γκρεμίζει όλα τα αρνητικά ρεκόρ του. Μία νίκη σε έξι αγωνιστικές στη σειρά έγραψε το κοντέρ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Οτι είναι μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Αρη (18 β.) το λες και συγκυριακό, σε μια χρονιά που κανείς από τους παραδοσιακούς διεκδικητές του τίτλου δεν μοιάζει στοιχειωδώς σοβαρός. Και δεν έχουν νόημα πλέον τα λόγια. Διότι το συζήτησαν μια φορά ο Μεντιλίμπαρ και οι ποδοσφαιριστές του έπειτα από το 0-0 με τον Παναιτωλικό. Το συζήτησαν έπειτα από το σοκαριστικό 2-2 με τον Λεβαδειακό. Το έκαναν και τη Δευτέρα μετά την ήττα στην Τρίπολη. Δεν φτάνει όμως πλέον μόνο η διαπίστωση του προβλήματος ή τέλος πάντων η αισιοδοξία για την επίλυσή του. Επιβάλλονται αποδείξεις…