Η κατάρα της Μαύρης Ηπείρου

Σοκ και οργή είχε προκαλέσει η είδηση της δολοφονίας της μαραθωνοδρόμου Ρεμπέκα Τσεπτέγκι την οποία έκαψε ζωντανή άνδρας που παρουσιάστηκε ως σύντροφός της. Πάνω από το 80% του σώματος της άτυχης αθλήτριας από την Ουγκάντα υπέστη σοβαρά εγκαύματα με αποτέλεσμα να καταλήξει από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια. Η 33χρονη Τσεπτέγκι δέχτηκε την επίθεση ενώ επέστρεφε από την εκκλησία με τις δύο κόρες της, 9 και 11 ετών. Ο δράστης Ντίκσον Ντιέμα Μαρανγκάς την περιέλουσε με βενζίνη και την πυρπόλησε.

Η αθλήτρια από την Ουγκάντα αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα κορυφαίων αφρικανών αθλητών που βρήκαν πρόωρα τραγικό θάνατο.

Αυτοκινητικά δυστυχήματα, αυτοκτονίες, δολοφονίες και έμφυλη βία κυριαρχούν στις αιτίες με πιο διαβόητες τις περιπτώσεις του Κέλβιν Κιπτούμ, του Σάμι Βανίρου και της Αγκνες Τίροπ.

ΠΟΛ ΚΙΠΚΟΕΤΣ (1963-1995)

Ενας ακόμα κενυάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων που ειδικευόταν στα 10.000 μέτρα και στους αγώνες ανωμάλου δρόμου όπου κέρδισε πολλά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Συμμετείχε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984. Ενώ βρισκόταν σε άριστη φυσική κατάσταση αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω ελονοσίας.

Σε ηλικία 32 ετών πέθανε σε νοσοκομείο, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπισε προβλήματα με το αλκοόλ στο οποίο βρήκε καταφύγιο όταν ανακάλυψε πως τα κέρδη του από τους αγώνες είχαν κλαπεί εκείνη την εποχή από στελέχη της ομοσπονδίας.

ΑΓΚΝΙΕΣ ΤΙΡΟΠ (1995-2021)

Τον Οκτώβριο του 2021 η δύο φορές χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 10.000 μέτρα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, επίσης στον πόλη Ιταν, έχοντας δεχτεί επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό και στην κοιλιακή χώρα.

Βασικός ύποπτος της δολοφονίας ήταν ο άνδρας της, Ιμπραχίμ Ρότιτς ο οποίος αποκάλυψε τηλεφωνικά στην οικογένειά του πως έκανε κάτι τρομερό και ζητά συγχώρεση από τον Θεό. Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και τον εντόπισε τη στιγμή που προσπαθούσε να εγκαταλείψει την Κένυα. Εμεινε προφυλακισμένος για δύο χρόνια αλλά πέρυσι τον Νοέμβριο αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση περιμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεση.

Μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε δολοφονημένη, η Τίροπ κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000 μέτρα.

ΚΕΛΒΙΝ ΚΙΠΤΟΥΜ (1999-2024)

Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο έχασε τη ζωή του στις 11 Φεβρουαρίου 2024 σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε και ο προπονητής του. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να κατέχει τρεις από τους δέκα ταχύτερους χρόνους στη βασίλισσα του αγωνίσματος των μεγάλων αποστάσεων όπου είχε επιδιώξει εδώ και καιρό να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κατέβαινε κάτω από τις δύο ώρες. Απείχε από το μεγάλο του όνειρο 35 δευτερόλεπτα στον μαραθώνιο του Σικάγο το 2023.

Ο Κίπτουμ σκοτώθηκε στο Κάπταγκατ, ένα από τα νευραλγικά κέντρα εκπαίδευσης των αθλητών μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματός του το οποίο στη συνέχεια προσέκρουσε σε δέντρο με πλήρη ταχύτητα.

ΝΤΑΜΑΡΙΣ ΜΟΥΤΙ ΜΟΥΤΟΥΑ (1994-2022)

Τον Απρίλιο του 2022 το άψυχο σώμα της Κενυάτισσας Νταμάρις Μούτι Μουτούα βρέθηκε στην πόλη Ιτεν, περίπου έξι μήνες μετά τη δολοφονία μίας άλλης σπουδαίας αθλήτριας, της Αγκνιες Τίροπ στην ίδια τοποθεσία.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε πως το σώμα της Μουτούα η οποία εκπροσωπούσε τα χρώματα του Μπαχρέιν ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Αργότερα έγινε γνωστό πως τη στραγγάλισε ο σύντροφός της ο οποίος ενημέρωσε φίλο του για το αποτρόπαιο έγκλημα. Η έμφυλη βία αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Κένυα και θύμα της έχουν πέσει πολλές σπουδαίες αθλήτριες.

ΧΟΣΕΑ ΜΟΥΟΚ ΜΑΤΣΑΡΙΝΙΑΝΓΚ (1986-2021)

Κενυάτης δρομέας μεσαίων αποστάσεων που ειδικευόταν στα αγωνίσματα του ανωμάλου δρόμου κατακτώντας επτά χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Στις 11 Οκτωβρίου 2021 βρέθηκε απαγχονισμένος με ένα σκοινί μέσα σε κατάστημα αποθήκευσης ζωοτροφών. Ο θάνατός του ήρθε σε μία περίοδο που προετοιμαζόταν να επιστρέψει στο προσκήνιο του αθλητισμού ύστερα από αρκετά χρόνια αδράνειας. Λέγεται πως αντιμετώπιζε κατά καιρούς ψυχολογικά προβλήματα.

ΝΤΕΤΖΙΝ ΜΠΕΡΧΑΝΟΥ (1980-2010)

Αιθίοπας δρομέας μεσαίων αποστάσεων είχε πολλές διακρίσεις κυρίως στο αγώνισμα των 5.000 μέτρων. Σε ηλικία 29 ετών αυτοκτόνησε στη γενέτειρά του, νικημένος από τους δαίμονές του.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΣΕΛΙΜΟ (1972-2001)

Σπουδαίος κενυάτης αθλητής των μεγάλων αποστάσεων, ασημένιος ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη στο αγώνισμα των 10.000 μέτρων και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ της απόστασης για μόλις πέντε ημέρες. Στα 24 του αποφάσισε να αποσυρθεί και να επιστρέψει στην παλιά του δουλειά, στον στρατό. Εβαλε κιλά και άρχισε να πίνει. Οι φίλοι του τον έπεισαν να επιστρέψει στους αγώνες αλλά τον πρόλαβε ο όγκος στον εγκέφαλο. Ηταν μόλις 29 ετών.

ΟΛΟΥΓΙΕΜΙ ΚΑΓΙΟΝΤΕ (1968-1994)

Νιγηριανός σπρίντερ και ασημένιος ολυμπιονίκης στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. στους Αγώνες της Βαρκελώνης, έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Αριζόνα (ΗΠΑ) σε ηλικία μόλις 26 ετών.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΤ (1990-2018)

Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα αποτελούν μάστιγα και βασική αιτία του θανάτου κορυφαίων αφρικανών αθλητών.

Θύμα τους έπεσε και ο Νίκολας Μπετ, παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 μέτρα εμπόδια το 2015 στο Πεκίνο. Το αυτοκινητικό δυστύχημα συνέβη στις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Αυγούστου 2018 στην πόλη Λέσος της Κένυας. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ο Μπετ έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, χτύπησε σε στηθαίο, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το όχημα και να σκοτωθεί ακαριαία.