Η «κομβική στιγμή» για τον θάνατο του James Tsindos

O συριγμός κατά την αναπνοή (wheeze) που ανέπτυξε ο James Tsindos καθώς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο ήταν η «κομβική στιγμή» (sliding doors moment), που «έχασε» το υγειονομικό προσωπικό και η οποία θα μπορούσε να είχε σώσει τη ζωή του 17χρονου Ελληνοαυστραλού, δήλωσε -κατά το ΑΑP- ο διεθνώς αναγνωρισμένος Εντατικολόγος (Intensive Care Clinician), Warwick Butt, κατά την κατάθεσή του στην ιατροδικαστική έρευνα που διεξάγεται στο Coroners Court of Victoria για τον θάνατο του νεαρού συμπάροικου.

Η έρευνα, όπως επισήμανε, η νομική φίρμα Slater and Gordon Lawyers, που εκπροσωπεί τους γονείς του James, Harry και Venetia Tsindos, διεξάγεται «για να διαπιστωθεί εάν η ιατρική περίθαλψη που παρασχέθηκε στον James στις 27 Μαΐου 2021 μετά την κατάποση γεύματος που περιείχε κάσιους ήταν κατάλληλη και εάν υπάρχουν ευκαιρίες πρόληψης που προκύπτουν από τις συνθήκες του θανάτου του».

Από την πλευρά του, η συνήγορος που επικουρεί την Ιατροδικαστή (counsel assisting), Rachel Ellyard δήλωσε ότι «πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν σκληρά και δύσκολα ερωτήματα» από τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας που περιέθαλψαν τον 17χρονο.

«Ο James ‘πήγε’ από φαινομενικά καλά, χωρίς σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας, σε σοβαρή αδιαθεσία, απαιτώντας διασωλήνωση και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέσα σε 20 λεπτά», ανέφερε η κα Ellyard στο Δικαστήριο.

Ο 17χρονος από το Brighton, υπενθυμίζεται, πέθανε από αναφυλαξία μετά την κατανάλωση ενός μπολ μπουρίτο (burrito bowl) που παρήγγειλε μέσω διαδικτύου.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Holmesglen Private Hospital, αφού υπέστη αλλεργική αντίδραση στο φαγητό στις 27 Μαΐου.

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και κηρύχθηκε «μπλε κώδικας» (code blue) αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου The Alfred, όπου τα μηχανήματα υποστήριξη της ζωής του απενεργοποιήθηκαν πέντε ημέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου 2021. Ο James είχε ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος.

Την περασμένη Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, πριν την έναρξη της διαδικασίας στο Coroners Court of Victoria, ενώπιον της Ιατροδικαστή, Sarah Gerbert, η δικηγόρος της οικογένειας Tsindos, Shari Liby (Slater and Gordon’s Medical Law Senior Legal Counsel), έκανε μια σύντομη δήλωση προς τα ΜΜΕ έξω από το Δικαστήριο, ενώ όπως έκανε γνωστό δε θα προβεί σε δημόσια σχόλια κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Η κα Liby περιέγραψε τον James ως έναν καλόκαρδο, χαμογελαστό 17χρονο, που χαιρόταν τη ζωή. Η οικογένειά του, είπε, είναι συντετριμμένη από την απώλειά του.

«Έχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβη, αν ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

«Η οικογένεια Tsindos είναι πολύ αφοσιωμένη στο να διασφαλίσει ότι θα δημιουργηθούν συστήματα ώστε καμία άλλη οικογένεια να μην υποστεί ούτε μία απώλεια κάτω από τέτοιες συνθήκες».

O James Tsindos ήταν ο μικρότερος εγγονός του Jimmy Tsindos, του πασίγνωστου σεφ της παροικίας, που είχε δικά του ελληνικά εστιατόρια ενώ πρόβαλε την ελληνική κουζίνα και μέσα από αυστραλιανές τηλεοπτικές εκπομπές.

Σε ερώτηση της Ιατροδικαστή, Sarah Gerbert αν η οικογένεια Tsindos ήθελε να πει κάτι πριν από την έναρξη της διαδικασίας, η μητέρα του Venetia απάντησε απλά: «Είμαι πραγματικά περήφανη για τον James».

Η Venetia Tsindos καθόταν στην πρώτη σειρά, κρατώντας μια φωτογραφία του νεκρού γιου της στην αγκαλιά της, ενός ταλαντούχου πιανίστα που ονειρευόταν να σπουδάσει Μουσική και Επιχειρηματικότητα, ενώ ήθελε να ταξιδέψει σε όλο τον Κόσμο.

Δίπλα της ήταν ο πατέρας του James, Harry και οι τρεις αδελφές του, Kristina, Elpida και Georgia. Πιο πίσω φίλοι του αδικοχαμένου 17χρονου, ντυμένοι με λευκά πουκάμισα.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στις 27 Μαΐου 2021, κατά την κατανάλωση του γεύματος που παρήγγειλε ο James, εμφάνισε σημάδια αλλεργίας, όπως πρησμένα χείλη, ναυτία, μυρμήγκιασμα στο λαιμό και κοιλιακές κράμπες.

Ο πατέρας του κάλεσε ασθενοφόρο, ενώ ο έφηβος τηλεφώνησε στο εστιατόριο. Επιβεβαίωσε ότι το μπολ μπουρίτο περιείχε μια σάλτσα τυριού vegan από κάσιους.

Όταν οι τραυματιοφορείς έφτασαν στο σπίτι της οικογένειας στο Brighton, στις 27 Μαΐου, 2021 γύρω στις 2.50 μ.μ., επισήμανε το AAP, εξέτασαν τον James χαρακτηρίζοντάς τον ως πιθανό περιστατικό αναφυλαξίας (potential anaphylaxis case), παρά το γεγονός ότι δε βρήκαν εξανθήματα ή σημάδια για πρόβλημα στην αναπνοή.

Ο Jonathan Hammond (paramedic) χορήγησε δύο δόσεις αδρεναλίνης με διαφορά πέντε λεπτών, οι οποίες ανακούφισαν τα περισσότερα από τα συμπτώματα του James και «παρακράτησε» μια τρίτη δόση λόγω έλλειψης συμπτωμάτων.

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε στο Holmesglen Private Hospital για προληπτικούς λόγους και ο κ. Hammond τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το ασθενοφόρο.

«Φαινόταν άνετος και ικανός (κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το ασθενοφόρο) να μιλήσει με σαφείς προτάσεις για το σχολείο και τα ενδιαφέροντά του», δήλωσε ο κ. Hammond στο Coroners Court.

Καθώς μεταφερόταν εντός του νοσοκομείου στις 3.44μμ., ο James είπε στους τραυματιοφορείς ότι είχε «συριγμό» (wheezy) και χρησιμοποίησε επανειλημμένα τη συσκευή που είχε για το άσθμα.

Τοποθετήθηκε σε ένα δωμάτιο απομόνωσης (isolation room), ενώ ο κ. Hammond ήταν στη διαδικασία «παράδοσης» του ασθενή στο νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας σχετικά με το αν οι νοσηλευτές ενημερώθηκαν για το σύμπτωμα του συριγμού.

«Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που (τους είπα) και γι’ αυτό ο νοσηλευτής/η νοσηλεύτρια έφυγε για να πάρει το puffer spacer (ειδική συσκευή για το άσθμα)», επισήμανε ο κ. Hammond.

Όπως έγραψε η Herald Sun, η συνήγορος του νοσηλευτικού προσωπικού, Viola Katotas, υποστήριξε πως αυτή η πληροφορία δε δόθηκε κατά την «παράδοση» του ασθενή.

Ο κ. Hammond «επανήλθε», λέγοντας ότι ήταν «σίγουρος» ότι αποκάλυψε τον συριγμό του James.

«Το θεωρώ αυτό ως σχετική πληροφορία (pertinent information), σημαντική για την παράδοση. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό», επέμεινε.

Το περιστατικό, σύμφωνα με την The Age, «περιπλέχτηκε» από το γεγονός ότι αναμενόταν τα αποτελέσματα εξέτασης του James για COVID-19, ενώ αργότερα διαγνώστηκε με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Ο νεαρός εισήχθη στο νοσοκομείο με διαλογή (hospital triage) κατηγορίας 3 (category 3) – επείγουσα περίπτωση (urgent case) που χρειάζεται ιατρική φροντίδα εντός 30 λεπτών.

Ωστόσο, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Εντατικολόγος (Intensive Care Clinician), Warwick Butt, Associate Professor και σύμβουλος Εντατικής Περίθαλψης στο Royal Children’s Hospital, σύμφωνα με το AAP, δήλωσε στο Coroners Court of Victoria ότι η αρχική κατάσταση (initial condition) του James έχρηζε επείγουσα ανταπόκριση κατηγορίας 2 (emergency category 2 response) – παροχή ιατρικής περίθαλψης εντός 10 λεπτών.

Ο 17χρονος James είχε «κάθε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή αναφυλαξία (severe anaphylaxis)», δήλωσε ο κ. Butt, συμπεριλαμβανομένου ενός μακροχρόνιου ιστορικού άσθματος και μιας γνωστής αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς.

«Είχε επίσης μια λοίμωξη (intercurrent infection), οπότε όλα αυτά είναι σοβαροί … προγνωστικοί παράγοντες χειρότερης νόσου», .

«Τη στιγμή που άρχισε o συριγμός (wheeze), αυτό δεν ήταν ένα νέο σύμπτωμα, αλλά ήταν μια εξέλιξη της νόσου που σηματοδοτούσε την εξάντληση της αδρεναλίνης».

«Αυτή ήταν μια τεράστια ‘κόκκινη σημαία’ (red flag), μια ‘κομβική στιγμή’ (sliding doors moment)».

«Ο συριγμός άλλαξε την κατηγορία (της σοβαρότητας). Η κατάστασή του ήταν πιθανό να γίνει πολύ σοβαρή, πολύ γρήγορα – χρειαζόταν άμεση θεραπεία».

Η κα Ellyard ρώτησε τον εμπειρογνώμονα αν μια ένεση αδρεναλίνης νωρίτερα και μια υψηλότερη δόση στο νοσοκομείο θα είχαν οδηγήσει σε καλύτερη προοπτική επιβίωσης.

«Είναι πιο πιθανό, παρά όχι (It’s more likely than not)», απάντησε ο Δρ Butt.

«Το συμβάν αυτό ήταν δυνατό να έχει αποφευχθεί (This event was preventable)», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι με πιο έγκαιρη αγωγή (more timely treatment) δεν θα είχε πεθάνει».

«Αν είχε λάβει αδρεναλίνη νωρίτερα και επαναλαμβανόμενες δόσεις, είναι πιθανό να είχε αποφευχθεί η καρδιακή ανακοπή».

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο James υπέστη «διφασική αναφυλαξία» (biphasic anaphylaxis) – δύο επεισόδια αναφυλαξίας.

Στις 4.10 μ.μ. ο James τέθηκε σε οξυγονοθεραπεία και του χορηγήθηκε αδρεναλίνη και φυσιολογικός ορός, αλλά συνέχισε να δείχνει τους ανώτερους αεραγωγούς (upper airway) του σηματοδοτώντας δυσκολία στην αναπνοή.

Μεταφέρθηκε στον θάλαμο ανάνηψης (resuscitation ward) και μέσα σε ένα λεπτό δεν ανταποκρινόταν πριν υποστεί καρδιακή ανακοπή, ενώ εξάνθημα εμφανίστηκε στο σώμα του.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για 40 λεπτά προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν, περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως θα συνέβαινε δεδομένης της νεαρής ηλικίας του, ανέφερε το AAP.

«Έγιναν εκτεταμένες προσπάθειες από αυτή την ομάδα για να επαναφέρουν τον James, για να ξεκινήσει ξανά η καρδιά του», δήλωσε η κα Ellyard, περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως θα συνέβαινε λόγω της νεαρής ηλικίας του.

Μετά από αυτό ζητήθηκε η μεταφορά του στο The Alfred. Παρουσίαζε εκτεταμένο εξάνθημα, κατάρρευση πνεύμονα και υποξία.

Ο James όμως υπέστη εγκεφαλική βλάβη από την καρδιακή ανακοπή και δε συνήλθε ποτέ.

Τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής του απενεργοποιήθηκαν την 1η Ιουνίου 2021.

Η Ιατροδικαστής Sarah Gebert, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως τόνισε τότε, πολλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες (medical experts) διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την περίθαλψη που έλαβε ο James.

Είχε επισημάνει επίσης  πως σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις takeaway δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν τους πελάτες εάν τα τρόφιμα περιλαμβάνουν συστατικά όπως ξηρούς καρπούς και ότι θα διεξάγει έρευνα στο Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας για να δει αν χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση/ενημέρωση της κοινότητας ή επικαιροποίηση των κανονισμών που διέπουν τις εφαρμογές παράδοσης φαγητού (delivery).

Στο μεταξύ, το UberEats έθεσε σε λειτουργία τον Ιούνιο νέες λειτουργίες σχετικά με τις αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων αποποίησης ευθυνών (disclaimers) που ενημερώνουν τους καταναλωτές εάν τα εστιατόρια μπορούν να ικανοποιήσουν αιτήματα για τροφικές αλλεργίες.

Το Menulog προτρέπει τους πελάτες να επικοινωνήσουν με το εστιατόριο για να ενημερώσουν σχετικά με τυχών αλλεργίες τους.

Οι χρήστες του DoorDash μπορούν να προσθέσουν ειδικές οδηγίες και τα εστιατόρια μπορούν να προσθέσουν μια επιλογή σχετικά με αλλεργίες πελατών.

Η ιατροδικαστική έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται να διαρκέσει έως αύριο, Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου.

The post Η «κομβική στιγμή» για τον θάνατο του James Tsindos appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.