Η κουρδική δύναμη της Συρίας αρνείται διασύνδεση με επίθεση στην Άγκυρα

Οι SDF είναι μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ δύναμη – Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν την υποστήριξη προς τις SDF

Ο διοικητής μιας δύναμης υπό κουρδική ηγεσία στη Συρία αρνήθηκε διασύνδεση με την θανατηφόρα επίθεση κοντά στην Άγκυρα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Κούρδοι μαχητές του PKK, μετά τις τουρκικές επιδρομές στην υπό κουρδική διοίκηση στη Συρία, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι σε αντίποινα.

Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που συνδέονται με Κούρδους μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία μετά τους πυροβολισμούς και την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Τετάρτη και στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους σε μια εταιρεία αμυντικών συστημάτων κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι διείσδυσαν από τη γειτονική Συρία, υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση στη μάχη κατά των Κούρδων μαχητών.

«Ξεκινήσαμε μια εσωτερική έρευνα και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κανένας από τους επιτιθέμενους δεν εισήλθε στην Τουρκία από το συριακό έδαφος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μαζλούμ Αμπντί, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Οι SDF είναι μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ δύναμη που πρωτοστάτησε στις μάχες κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα τελευταία προπύργιά της στη Συρία πριν την ήττα της 2019.

Κυριαρχείται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται από την Άγκυρα παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή την επίθεση που έγινε στην Άγκυρα», δήλωσε ο Αμπντί αργά το Σάββατο από τη Χασάκε, μια μεγάλη πόλη που διοικείται από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία.

«Τα πεδία μάχης μας βρίσκονται εντός του συριακού εδάφους», πρόσθεσε.

Τα τουρκικά πλήγματα στην υπό κουρδική διοίκηση Συρία από την Τετάρτη έχουν σκοτώσει 15 αμάχους και δύο μαχητές, σύμφωνα με τον Αμπντί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 100 επιδρομές, οι περισσότερες από τις οποίες με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από την Τετάρτη.

Δήλωσε ότι έχουν πληγεί πολιτικές υποδομές, όπως αρτοποιεία, σιλό σιτηρών και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, παράλληλα με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σημεία ελέγχου που χρησιμοποιούνται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Φαίνεται ότι ο στόχος (της Τουρκίας) δεν είναι μόνο να απαντήσει στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Άγκυρα, αλλά και να στοχεύσει σε πηγές διαβίωσης του πληθυσμού», δήλωσε ο Αμπντί.

Τα τουρκικά στρατεύματα και οι συμμαχικές αντάρτικες παρατάξεις ελέγχουν τμήματα της βόρειας Συρίας μετά από διαδοχικές διασυνοριακές επιθέσεις από το 2016, οι περισσότερες από τις οποίες στόχευαν τις SDF.

«Το τουρκικό κράτος εκμεταλλεύεται τα τρέχοντα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, καθώς η προσοχή στρέφεται προς τη Γάζα, τον Λίβανο και την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν» για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στη Συρία, δήλωσε ο Αμπντί.

Ο Αμπντί επέκρινε τους συμμάχους των ΗΠΑ για τη μη προστασία των κουρδικών δυνάμεων, λέγοντας ότι η θέση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «φαίνεται αδύναμη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία ως μέρος ενός συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

«Η αντίδρασή τους δεν είναι στο επίπεδο που απαιτείται για να σταματήσουν οι επιθέσεις και πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα πλήγματα στη Συρία «δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά επηρεάζουν και τις δυνάμεις τους».

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν την υποστήριξη προς τις SDF, εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Αμπντί.

Το 2019, ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ από την ελεγχόμενη από τους Κούρδους Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο στην Τουρκία να ξεκινήσει εκεί εισβολή την ίδια χρονιά.

«Το 2019, είχαμε μια ανεπιτυχή εμπειρία με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο διοικητής των SDF.

«Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ