Η ομολογία φοροδιαφυγής «κουρεύει» έως 50% τα πρόστιμα

Με μία δήλωση ομολογίας των φορολογικών παραβάσεων και αποδοχή της οφειλής που έχει βεβαιωθεί στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου οι φορολογούμενοι θα κερδίζουν «κούρεμα» των προστίμων από 25% έως 50%. Με τη δήλωση αποδοχής της οφειλής παραιτούνται από το δικαίωμα άσκησης προσφυγής στα δικαστήρια, ενώ για να πετύχουν μείωση στα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώνουν άμεσα, εντός τριών ημερών, το 25% του ποσού που έχει βεβαιωθεί μετά τη ρύθμιση. Η υπόλοιπη οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε έως 12 δόσεις.

Με τους νέους κανόνες, που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2024, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να αποδεχθούν την οφειλή και μετά την έκδοση της «λυπητερής», αλλά η έκπτωση μειώνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνει η παραδοχή.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα η νέα διαδικασία προβλέπει τα εξής:

1. Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 50% εφόσον η παραδοχή των παραβάσεων (μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων) γίνει μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν από την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Για να εξασφαλίσει την έκπτωση ο ελεγχόμενος, θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

2. Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και να μειώσει το πρόστιμο, για να μη ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.

3. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από τη ΔΕΔ, η οποία γίνεται υποχρεωτικά εντός 120 ημερών από την προσφυγή, ο ελεγχόμενος μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον αμφισβητεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και την απόφαση της ΔΕΔ.

4. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.