Η παροικία μας πιέζει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Μία σειρά από ομογενειακές οργανώσεις και φορείς ασκούν πίεση στην κυβέρνηση της Βικτωριας και την αντιπολίτευση, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια από την Κεμαλική Τουρκία.

Μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα του «Νέου Κόσμου», η παροικία ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση υποστήριξης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, σε «απάντηση» των πιέσεων που ασκούν από την άλλη πλευρά τουρκικής καταγωγής πολίτες, σε Εργατικούς και Φιλελεύθερους, να καταψηφίσουν τη σχετική πρόταση, που αναμένεται να καταθέσει η αρχηγός των Πράσινων στη Βικτώρια, Samantha Ratnam.

Τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, όπως υπενθύμιζε και η ομογενής, πρώην πολιτειακή υπουργός Βικτώριας, Jenny Mikakos, έχουν έως σήμερα αναγνωρίσει στην Αυστραλία τρεις Πολιτείες:

H Νέα Νότια Ουαλία, το 1997 (μετά από πρόταση τότε, του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Πολιτεία, Peter Collins, Φιλελεύθερος, την οποία υποστήριξε ο πρωθυπουργός Bob Carr, Εργατικός). Στην εν λόγω Πολιτεία μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, η Κοινή Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων πέτυχε τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος  Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στα σχολεία.

Ακολούθησε η Νότια Αυστραλία, το 2009 (μετά από πρόταση τότε, του υπουργού Δικαιοσύνης της Πολιτείας, Michael Atkinson, Εργατικός, την οποία υποστήριξε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Michael Hamilton Smith, Φιλελεύθερος).

Η Τασμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία πιο πρόσφατα, το 2023. Η πρόταση εισήχθη τότε από τη βουλευτή, Lara Alexander (Bass).Υπέρ τοποθετήθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο πρωθυπουργός, Jeremy Rocklife, η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Rebecca White και επικεφαλής των Πρασίνων Cassy O’Connor.

Σε σχέση με την επικείμενη πρόταση στη Βικτώρια από την κα Ratnam, όπως έγραψε προ ημερών ο «Νέος Κόσμος», πολίτες τουρκικής καταγωγής, σε αναρτήσεις τους στα κοινωνικά μέσα διαδικτύωσης της καταλογίζουν «πολιτικό οπορτσουνισμό», την κατηγορούν για «διαστρέβλωση της ιστορίας» και μιλούν για «μίσος κατά των Τούρκων και των Μουσουλμάνων».

Οι Τούρκοι ιστορικοί, λένε αυτοί που αντιδρούν, έχουν τονίσει «εμφατικά» πως στα γεγονότα του 1915 εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν «δεινά» λόγω του πολέμου και της πείνας, αλλά δεν υπήρξε «γενοκτονία».

Η κα Ratnam, υποστηρίζουν, «διχάζει» την αυστραλιανή κοινωνία προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη συγκεκριμένων «εθνικών μειονοτήτων».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Κόσμου», Τούρκοι της Βικτώριας (και μέσω πολιτικών τουρκικής καταγωγής στο πολιτειακό Κοινοβούλιο) ασκούν πιέσεις σε Εργατικούς και Φιλελεύθερους να καταψηφίσουν την πρόταση των Πράσινων.

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΜΑΣ

Τα αντανακλαστικά της παροικίας μας ήταν άμεσα και μία σειρά από ομογενειακές οργανώσεις και φορείς πιέζουν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και από την Πολιτεία της Βικτώριας.

Σχετικές επιστολές προς την πρωθυπουργό, Jacinta Allan, την αντιπολίτευση, πλήθος εκλεγμένων στο πολιτειακό Κοινοβούλιο, αλλά και τον «Νέο Κόσμο», απηύθυναν, μεταξύ άλλων:

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλία, η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, η Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα «O Παπαφλέσσας», το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (FFTN), ο Δρ Παναγιώτης Διαμαντής, αντιπρόεδρος του Australian Institute for Holocaust and Genocide Studies και ο κ. Κώστας Καραμάρκος (υπογράφοντας ως μέλος του Εργατικού Κόμματος εδώ και 35 χρόνια).

Ανάμεσα σε άλλα, οι οργανώσεις και οι φορείς, προτρέπουν τους εκλεγμένους στο Κοινοβούλιο της Βικτώριαςνα υποστηρίξουν την πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Υπενθυμίζουν δε ότι η Βικτώρια φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός της Ελλάδας, με περίπου 300.000 Ελληνοαυστραλούς.

Πολλοί συμπάροικοι, επισημαίνουν, είναι μάλιστα απόγονοι θυμάτων και επιζώντων της Γενοκτονίας.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καλυμνιός, γραμματέας της Πανηπειρωτικής, η πρόταση που θα κατατεθεί προς το Κοινοβούλιο, τιμά ανθρώπους της Βικτώριας που στάθηκαν αλληλέγγυοι κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης Ιστορίας, όπως ο δήμαρχος Μελβούρνης Sir David Hennessey, ο λοχαγός Stanley Savige -ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων Ασσυρίων και Αρμενίων-, ο γεννημένος στο Ballarat, George Devine Treloar, η Joice Nankivell Loch.

«Η πρόταση έχει συνταχθεί με ευαισθησία προκειμένου να αποφευχθεί η απόδοση ευθυνών ή η πρόκληση διχασμού, γι’ αυτό και δεν αναφέρει τους δράστες. Αντίθετα, η πρόταση αυτή επιδιώκει να ευχαριστήσει εκείνους τους σπουδαίους Αυστραλούς που συσπειρώθηκαν πίσω από τους διωκόμενους Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους σε μια εποχή που ο Κόσμος δεν ήταν συνδεδεμένος με το ‘πάτημα ενός κουμπιού’. Επιπλέον, η πρόταση αυτή επιδιώκει να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων και να εξυμνήσει την ανθεκτικότητα των επιζώντων», επισήμανε ο κ. Καλυμνιός.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, Φάνος Θεοφάνους, επισήμανε, πως «η άποψή μας είναι ότι το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα και πρέπει να υποστηριχθεί ως θέμα Αρχής».

«Θα ήταν καταστροφικό για το Εργατικό Κόμμα από εκλογική άποψη να αντιταχθεί σε αυτή την πρόταση. Αυτό θα ήταν λάθος από άποψη Αρχής και θα ήταν αντίθετο με τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Εργατικού Κόμματος».

«Ως εκ τούτου, γράφω εκ μέρους 60.000 Ελληνοκυπρίων Αυστραλών που ζουν στη Βικτώρια, για να τονίσω την ισχυρή και ξεκάθαρη υποστήριξη της κοινότητάς μου στην προτεινόμενη πρόταση…».

«Τα ιστορικά γεγονότα είναι αποδεκτά και καλά τεκμηριωμένα από αξιοσέβαστους ακαδημαϊκούς και ιστορικούς. Δείχνουν ότι 3 εκατομμύρια κυρίως χριστιανοί ελληνικής, αρμενικής και ασσυριακής εθνότητας ήταν τα θύματα αυτών των γενοκτονιών».

«Δεν είναι μόνο αυτά τα μέλη της κοινότητας που υποστηρίζουν την αναγνώριση αυτών των γενοκτονιών, αλλά και χριστιανικές ομολογίες από όλο το κράτος, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και άλλων χριστιανικών ομολογιών που σας έχουν γράψει».

Ο κ. Θεοφάνους υπενθυμίζεται ότι τα αποδεδειγμένα γεγονότα γύρω από τις Γενοκτονίες οδήγησαν επίσης 34 κράτη σε όλο τον Κόσμο να τις αναγνωρίσουν και υπογραμμίζει ότι «το Φιλελεύθερο Κόμμα έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την πρόταση αν το κάνει το Εργατικό Κόμμα».

«Η αναγνώριση … δεν είναι αντιτουρκική, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Είναι ένα απαραίτητο θεμέλιο για τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, φέρνοντας τις πληγείσες κοινότητες κοντά για να μοιραστούν τις ιστορίες των δεινών τους και να προχωρήσουν προς ένα μέλλον κατανόησης, όπως κάναμε με τις κοινότητες των Αυτοχθόνων μας».

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σε επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος, Χάρης Ναβροζίδης και η αναπληρωτής γραμματέας, Λίτσα Αθανασιάδη, αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα ότι το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, «είναι ζωτικής σημασίας η Βικτώρια να ενωθεί με άλλες Πολιτείες όπως η Νέα Νότια Ουαλία, η Νότια Αυστραλία και την Τασμανία, και χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει αυτές τις ιστορικές θηριωδίες».

«Η κατάθεση αυτής της πρότασης έρχεται καθώς πλησιάζει η 110η επέτειος αυτών των φρικτών γεγονότων. Είναι καιρός η Βικτώρια να σταθεί στο πλευρό άλλων πολιτειακών δικαιοδοσιών της Αυστραλίας και του Κόσμου αναγνωρίζοντας αυτές τις Γενοκτονίες και τον βαθύ αντίκτυπο που εξακολουθούν να έχουν στους απογόνους των επιζώντων…».

«Είναι ένα θέμα ιστορικής αλήθειας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για όλους εκείνους που υπέφεραν και χάθηκαν. Τα μέλη του Συλλόγου μας είναι άμεσοι απόγονοι των επιζώντων ή της Γενοκτονίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, η επιστολή από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, με πρόεδρο την κα Αθανασιάδη.

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, σε επιστολή την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Έστα Πασχαλίδη-Χίλα και ο γραμματέας, Πέτρος Στεφανίδης, μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «τα μέλη μας πιστεύουν ότι αυτή η πρόταση υπερβαίνει το κομματικό πολιτικό σύστημα και πρέπει να υποστηριχθεί ως θέμα Αρχής».

«Σας εκλιπαρούμε να ακούσετε τις απόψεις, τις καρδιές και τις προσδοκίες των καθημερινών ανθρώπων…».

«Η αναγνώριση των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων του 1915-1923 δεν είναι καθόλου αντιτουρκική στο δικό μας
μυαλό. Είναι ένα απαραίτητο θεμέλιο για τη συμφιλίωση, φέρνοντας κοντά τις πληγείσες κοινότητές μας για να μοιραστούν ιστορίες πόνου και να προχωρήσουν προς ένα μέλλον κατανόησης. Είναι κάτι που οι πρόγονοί μας αξίζουν και κάτι που επιμένουμε ότι είναι το σωστό και πρέπον να γίνει. Η εξιστόρηση της αλήθειας είναι το κλειδί για τη γνήσια συμφιλίωση, οδηγώντας στη συνέχεια στη βαθύτερη δέσμευσή μας ο ένας στον άλλον και εντέλει σε ένα αρμονικό, ποικιλόμορφο και με σεβασμό Έθνος».

The post Η παροικία μας πιέζει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.