Η παροικία τίμησε τη μνήμη του Αυστραλού που έσωσε χιλιάδες Πόντιους

Τα Διοικητικό Συμβούλιο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, η Επιτροπή του αγάλματος του George Divine Treloar και το Δημαρχείο του Ballarat τίμησαν και εφέτος τον ευεργέτη τους. Τον άνθρωπο που με την άοκνη προσπάθεια του και την αγάπη του, στήριξε και προστάτευσε χιλιάδες πρόσφυγες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών εκπρόσωποι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην πολιτεία της Βικτωριας Εμμανουήλ Κακαβελάκης , ο δήμαρχος του City of Ballarat Cr Des Hudson, η πρώην δήμαρχος και επίτιμο μέλος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Samantha McIntosh, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας Λίτσα Αθανασιάδη, ο πρόεδρος Ενοριών και Κοινοτήτων της Βικτώριας Αντώνης Τσουρδαλάκης, το μέλος της επιτροπής του μνημείου Χριστίνα Δεσποτέρη OAM, η εγγονή του George Devine Trelaor, Eleanor Lacey και ο πρόεδρος Ballarat RSL Frank Nuccio.

Παρευρέθηκαν επίσης ο υποδιευθυντής of St Patrick’s College Ballarat John Richards μαζί με εκπροσώπους μαθητών, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Ballarat Ανδρέας Λύτρας, ο αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ιωάννης Πιλαλίδης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας η Ποντιακή Εστία Κωνσταντίνος Τσεπραιλιδης, ο πρόεδρος του Πανθρακικού συλλόγου Χρήστος Βλασικάκης.

Το «παρών» έδωσαν ακόμη η γραμματέας του συλλόγου Καλαμάτας 23η Μαρτίου Καίτη Καραμπάτσος, η εκπρόσωπος του του παιδαγωγικού ινστιτούτου «Ελληνισμός της Ανατολίας» από το Αιγαίο έως τον Πόντο Γιώτα Σταυρίδου, οι εκπρόσωποι του τμήματος ηλικιωμένων της Ποντιακής Εστίας Σοφία Μαυροπούλου και Σταύρος Σαρημιχαηλίδης, καθώς και ο χοροδιδάσκαλος και συντονιστής της Ακαδημίας χορού Πήγασος Σωτήρης Σωτηρίου.

Την παρουσίαση ανέλαβε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Παρθένα Τσομπανοπούλου, ενώ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους πραγματοποιώντας την έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος Λίτσα Αθανασιάδου.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν μιλώντας για την ιστορία και δημιουργία αλλά και την πολιτιστική και πολιτισμική αξία του μνημείου, κατά σειρά: ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην πολιτεία της Βικτωριας Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο δήμαρχος του Ballarat Cr Des Hudson, η πρώην δήμαρχος Samantha McIntosh, ο πρόεδρος Ballarat RSL Frank Nuccio, ο υποδιευθυντής του St Patrick’s College Ballarat John Richards ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας η Ποντιακή Εστία Κωνσταντίνος Τσεπραιλιδης, την παράσταση στην κυριολεξία «έκλεψε» η εγγονή του George Devine Trelaor Eleanor Lacey μιλώντας για τον παππού της και την καθημερινότητα του, παρουσιάζοντας τις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του.

Το περικαλλές μνημείο του ευεργέτη George Divine Treloar και της μικρής Λεμόνας, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, αποτελεί την πλέον εμβληματικού χαρακτήρα πολιτισμική παρέμβαση σε ζητήματα Εθνικής μνήμης του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής στον τόπο της γέννησης του.

Ο περίτεχνος μπρούντζος στηρίζεται σε πανέμορφη βάση που αναγράφονται επάνω οι δημιουργοί αυτού του εγχειρήματος. Στο σύνολο το μνημείο φτάνει τα 3 μέτρα από το έδαφος και πλαισιώνεται από έναν μικρό όμορφο κήπο γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια.

Την ημέρα της εκδήλωσης στο μνημείο παραστάθηκαν χορευτές και χορεύτριες της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτορίας Ποντιακή Εστία και της Ακαδημιας Χορού Πήγασος.

Στο τέλος της εκδήλωσης ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν ο ήχος της ποντιακής λύρας, με τον Στέφανο Λεβογιάννη, ένας ήχος που αποτελεί την ψυχή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας όπως και του νταουλιού του Κωνσταντίνου Κωστίδη, που είναι ο χτύπος της καρδιάς τους.

Για ακόμα μία φορά οι χορευτές και οι χορεύτριές της Ποντιακής Εστίας, απέδωσαν πιστά τους παραδοσιακούς χορούς με αποκορύφωση τον Σέρρα, ταξιδεύοντας νοερά τους παρευρισκόμενους στην αλησμόνητη πατρίδα.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσους ταξίδεψαν από μακριά να παρευρεθούν στην εκδήλωση τους χορευτές και τις χορεύτριές των συγκροτημάτων όπως και τον Σωτηρη Σωτηρόπουλο για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης καθώς και την Βίκη Τσεπραϊλίδη για την ευγενή χορηγία των στεφάνων που κατατέθηκαν.

Οι φωτογραφίες είναι του Σωτήρη Σωτηρόπουλου.

The post Η παροικία τίμησε τη μνήμη του Αυστραλού που έσωσε χιλιάδες Πόντιους appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.