Η τύχη των ελληνικών αρχαιοτήτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σϊδνεϊ, σε συνεργασία με το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, διοργανώνει εκδήλωση-ομιλία του Δρ Σταύρου Α. Πασπαλά, με τίτλο Η τύχη των ελληνικών αρχαιοτήτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ο Δρ Σταύρος Πασπαλάς θα επιχειρήσει να φωτίσει μια σχετικά άγνωστη, αλλά συναρπαστική, πτυχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Είναι αδύνατο να γίνει κανείς υπερβολικός όταν περιγράφει την καταστροφική φύση του πολέμου και το τίμημα που πληρώνουν οι κοινωνίες όταν παγιδεύονται στη φρίκη του. Σίγουρα, ο φόρος αίματος είναι η μεγαλύτερη απώλεια – και η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τον φόρο αυτόν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ομιλία, ωστόσο, εστιάζει στην τύχη των ελληνικών μνημείων και καλλιτεχνημάτων, αρχαίων και μεσαιωνικών, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου θανάτου, εκτοπισμών και καταστροφής. Ποια ήταν η στάση των

δυνάμεων κατοχής (γερμανικών, ιταλικών και βουλγαρικών) απέναντι στηνπολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας; Πώς επηρέασε τους κατακτητές η εικόνα της Ελλάδας ως μιας εκ των κοιτίδων του δυτικού πολιτισμού; Πώς προετοιμάστηκαν οι ελληνικές αρχές κατά την περίοδο του πολέμου; Ποια ήταν η στάση τους κατά την Κατοχή; Ποιον συμβολικό ρόλο εκλήθησαν να υπηρετήσουν οι αρχαιότητες για τους Έλληνες τα μαύρα εκείνα χρόνια; Ποιες ήταν οι συνέπειες για τις ίδιες τις αρχαιότητες;

Με φόντο το ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής, θα εξεταστεί μια σειρά από παραδείγματα, με σκοπό να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω και σε άλλα ερωτήματα, καθώς και να σκιαγραφήσουμε μια συνολική εικόνα για το τι χάθηκε και τι διασώθηκε».

H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2024, 3-5 μμ NSW Parliament House, Theatrette 6 Maquarie st. Sydney NSW 2000.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων:

https://tinyurl.com/ycyb9exd

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Δρ Σταύρος Α. Πασπαλάς είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, με ερευνητικό έργο στους τομείς της ελληνικής αρχαιολογίας και ιστορίας από τη δεκαετία του 1980.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στην Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο στο βόρειο Αιγαίο και στις επαφές της περιοχής με το ανατολικό Αιγαίο, την περιοχή της Λυδίας και την Περσική Αυτοκρατορία της δυνατείας των Αχαιμενιδών, στις αυστραλιανές ανασκαφές στον οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στη Ζαγορά Άνδρου, στην αυστραλιανή αρχαιολογική έρευνα στα βόρεια Κύθηρα, καθώς και στην αρχαία κεραμική και εικονογραφία.

The post Η τύχη των ελληνικών αρχαιοτήτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.