Η ώρα της κρίσης στο Κουίνσλαντ για Miles και Crisafulli

Μετά από τρεις εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας στο Κουίνσλαντ έφτασε η ώρα της τελικής κρίσης στις κάλπες, για τον Steven Milles (αρχηγό του Εργατικού Κόμματος – ALP) και τον David Crisafulli (αρχηγό του Φιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος – LNP).

Πολλοί ψηφοφόροι -περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ή περίπου το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων- επέλεξαν να ψηφίσουν νωρίς (πριν μάλιστα τα κόμματα δώσουν στη δημοσιότητα το κόστος για τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις), ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον κ. Crisafulli, αλλά το αποτέλεσμα θα «αποφασιστεί» κατά την τελική εκλογική διαδικασία, αύριο, Σάββατο.

Μεταξύ των υποψηφίων στις εκλογές βρίσκονται και τουλάχιστον τρεις ελληνικής καταγωγής: ο John Barounis, με το LNP στο Maryborough, η Susanna Damianopoulos με το LNP στο Springwood και ο George Maris, με το One Nation Party στο Algester.

Ο κ. Milles θέλει να εξασφαλίσει μια τέταρτη συνεχή θητεία για τους Εργατικούς, ενώ ο κ. Crisafulli ελπίζει να οδηγήσει το LNP στην πολυπόθητη νίκη μετά από πολλά χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι το Κουίνσλαντ θεωρείται «συντηρητική» Πολιτεία, οι Εργατικοί βρίσκονται στην εξουσία τα τελευταία 25 χρόνια σχεδόν, με εξαίρεση τη μονοετή κυβέρνηση του Campbell Newman του LNP.

Ο κ. Newman, υπενθυμίζεται, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές νίκες στην ιστορία της Αυστραλίας στις εκλογές του 2012, με το LNP να κερδίζει 78 από τις 89 έδρες (τότε) μετά από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση.

Η νίκη ήταν βραχύβια όμως, καθώς οι ψηφοφόροι είδαν με… άσχημο μάτι την απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει 14.000 δημόσιους υπαλλήλους και απέρριψε την εκστρατεία επανεκλογής του Newman για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 37 δισ. δολαρίων.

Οι Εργατικοί κέρδισαν και πάλι την εξουσία το 2015 υπό την Annastacia Palaszczuk, η οποία αύξησε την πλειοψηφία της στις εκλογές του 2017 και του 2020, υπηρετώντας ως πρωθυπουργός για περισσότερα από 8 χρόνια, πριν παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε ανέλαβε τα ηνία ο κ. Miles.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία τις προηγούμενες εβδομάδες, στο επίκεντρο της προσοχής, υποψηφίων και ψηφοφόρων, βρέθηκαν η κρίση του κόστους ζωής, η εγκληματικότητα των νέων, η υγεία και η στέγαση.

Ο κ. Miles επικεντρώθηκε στο θέμα της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και τα όσα έπραξε, ενώ ο κ. Crisafulli, κατέστησε την εγκληματικότητα των νέων ως «αιχμή».

Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 6 το απόγευμα. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική για όσους είναι άνω των 18 ετών εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στο Κουίνσλαντ (το πρόστιμο για τη μη συμμετοχή ανέρχεται σε 161,30 δολάρια). Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να παραληφθούν έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου για να καταμετρηθούν.

Για να μπορέσει ένα κόμμα να κυβερνήσει αυτοδύναμα, θα πρέπει να κερδίσει 47 έδρες (από τις 93). Η προκαταρκτική καταμέτρηση όλων των -διαθέσιμων- ψήφων θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Εκλογικοί αναλυτές μπορεί να είναι σε θέση να κατονομάσουν τον νικητή ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ αναμένονται και οι δηλώσεις (νικητήριες ή παραδοχής ήττας) από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ωστόσο, η Εκλογική Επιτροπή του Κουίνσλαντ λέει ότι η επίσημη καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία για την επιστροφή των επιστολικών ψήφων.

Ο κ. Miles, μιλώντας στην εκπομπή Today την Παρασκευή, τόνισε ότι μετά την αποχώρηση της κ. Palaszczuk είχε μόλις δέκα μήνες στη διάθεσή του για να αποδείξει ότι αξίζει μια «δική του» τετραετή θητεία.

Έστω στο σύντομο αυτό διάστημα, είπε, έδειξε στους κατοίκους του Κουίνσλαντ ότι είναι «αρκετά διαφορετικός».

«Αυξήσαμε τα δικαιώματα (από την εξόρυξη) άνθρακα (coal royalties) και τα χρησιμοποιήσαμε για να παράσχουμε ανακούφιση από το κόστος διαβίωσης σε κάθε έναν κάτοικο του Κουίνσλαντ, καθώς και ολοκληρωμένα σχέδια για την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και την ασφάλεια της κοινότητας. Και λέω στους κατοίκους του Κουίνσλαντ ότι αν θέλετε να δείτε περισσότερα από αυτά που έκανα τους τελευταίους δέκα μήνες, δώστε μου μια δική μου εντολή (για τον σχηματισμό κυβέρνησης)».

Ερωτηθείς σχετικά με σχόλια του κ. Crisafulli ότι οι Εργατικοί έκαναν συμφωνίες με το Katter’s Australian Party σε περιοχές της περιφέρειας, απάντησε: «Όχι, δεν θα υπάρξουν συμφωνίες με τα μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης … Έχω αναλάβει αυτή τη δέσμευση. Κάνω εκστρατεία για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, αυτός είναι ο στόχος μου».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Katter’s Australian Party (KAP) «έβαλε το LNP σε δύσκολη θέση, αλλά ήταν μια θέση που το ίδιο δημιούργησε» όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις.

«[Το LNP] προσπαθούσε να κρύψει τη θέση του και ο Robbie [Katter] τους ανάγκασε πραγματικά να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τους κατοίκους του Κουίνσλαντ. Και ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς – σχεδόν όλοι τους – πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να αναγκάζονται να μένουν έγκυες όταν μένουν έγκυες. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο πολλοί κάτοικοι του Κουίνσλαντ δε συμφωνούν».

Από την πλευρά του, ο κ. Crisafulli, μιλώντας στο Sky News, απέκλεισε επίσης συμφωνίες με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του Newspoll της εφημερίδας The Australian, σχετικά με το ενδεχόμενο μη πλειοψηφικής κυβέρνησης , είπε ότι «δείχνουν πόσο ‘κοντά’ θα είναι οι εκλογές (το αποτέλεσμα), και στην πραγματικότητα (η επιλογή) σταθεροποιείται μεταξύ δύο».

«Είτε πρόκειται για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας του LNP και ισχυρότερους νόμους για την εγκληματικότητα των νέων, για την διόρθωση του συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η στέγαση, είτε πρόκειται για μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών που στηρίζεται από τους ακραίους Πράσινους στο Μπρίσμπαν και τους χαοτικούς Katter’s στο περιφερειακό Κουίνσλαντ. Και αυτή είναι μια συνταγή για χάος».

«Το έχουμε αποκλείσει αυτό (τον σχηματισμό κυβέρνησης με το KAP) και μπορείτε να δείτε τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε σε σχέση με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο Steven Milles».

The post Η ώρα της κρίσης στο Κουίνσλαντ για Miles και Crisafulli appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.