Η ώρα του Γιαζιτσί

Αποκτήθηκε στο φινάλε του Σεπτέμβρη, από το «ράφι» των free agents: επένδυση 5 εκατ. ευρώ. Και όπως είναι απολύτως λογικό, άπαντες τον περιμένουν να εναρμονιστεί με τους συμπαίκτες του και να εμφανιστεί σε… κοινή θέα. Οχι, δεν αργεί η μέρα που θα δούμε σε δράση τον Γιουσούφ Γιαζιτσί. Αν όλα πάνε καλά; Θα είναι στην αποστολή από το επόμενο κιόλας ματς της Super League (Λεβαδειακός). Αυτό όμως θα μπορεί κάποιος να το υποστηρίξει με μεγαλύτερη σιγουριά από το μεσημέρι και πέρα.

Γιατί; Διότι ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον Ατρόμητο στον Ρέντη σε ένα «κεκλεισμένων των θυρών» φιλικό ματς (12.00) κομμένο και ραμμένο στον τούρκο μεσοεπιθετικό. Να πάρει χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά. Να προσπαθήσει να βρει λίγο ρυθμό. Να δώσει μια πρώτη ένδειξη αγωνιστικής ετοιμότητας. Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες στο ρόστερ του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ενα κανονικό «10» που αποδεδειγμένα μπορεί να δημιουργεί και να σκοράρει και αγωνιζόμενος πίσω από τον φορ, αλλά και ξεκινώντας από τις πτέρυγες.

Καλή εντύπωση

Εχουν μόνο καλά λόγια ως εδώ για τον 27χρονο όσοι ζουν τις πρώτες ερυθρόλευκες ημέρες του. Και για την κατάσταση που έφτασε στον Ρέντη. Και για τις μετρήσεις του. Και για την προσπάθεια που καταβάλλει. Ακόμη και για τη διάθεσή του να συμμετέχει: την Κυριακή για παράδειγμα, ενώ ήταν εκτός αποστολής, ζήτησε να είναι μαζί με τους συμπαίκτες του στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Σημασία έχει και η αγωνιστική του εναρμόνιση. Αναπόφευκτα λοιπόν το πρόσωπο του σημερινού φιλικού σε μια συγκυρία που βεβαίως οι απόντες κοντράρουν στα ίσα τους παρόντες για τους Ερυθρόλευκους. Γεμάτο το απουσιολόγιο από 14 διεθνείς.

Διεθνείς

Οι Κωνσταντίνος Τζολάκης, Ανδρέας Ντόη, Γιώργος Μασούρας και Παναγιώτης Ρέτσος βρίσκονται στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδας για τα παιχνίδια του Nations League απέναντι σε Αγγλία και Ιρλανδία. Οι Ισίδωρος Κουτσίδης, Θεοφάνης Μπακούλας, Μπάμπης Κωστούλας, Χρήστος Μουζακίτης και Απόστολος Αποστολόπουλος κλήθηκαν στην Εθνική Ελπίδων. Ο Ρομάν Γιάρεμτσουκ και ο Λορέντσο Πιρόλα στην Ουκρανία και Ιταλία Κ21, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο Μαρόκο, ο Νταβίντ Κάρμο στην Ανγκόλα και ο Μάρκο Στάμενιτς στη Νέα Ζηλανδία. Αν προσθέσει κανείς και τους Τσικίνιο και Γουίλιαν που αντιμετωπίζουν μικροτραυματισμούς (έχασαν το ντέρμπι της Κυριακής) και λογικά δεν έχουν λόγο να «δοκιμάσουν» σήμερα; Συνολικά 16 οι απόντες.

Ετοιμοι

Το τεστ με τον Ατρόμητο λοιπόν, πέραν του Γιαζιτσί, θα έχει σημασία για αρκετούς που ψάχνουν ρυθμό (Ντάνι Γκαρθία, Κρίστοφερ Βέλντε, Σέρχιο Ολιβέιρα), άλλους που έχουν μείνει εκτός rotation (Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Ζουλιέν Μπιανκόν, Αντώνης Παπακανέλλος, Θανάσης Ανδρούτσος), ενδεχομένως και για τα παιδιά που θα ανέβουν στην πρώτη ομάδα από την U19 σε μια ευκαιρία από αυτές που παραδοσιακά οι προπονητές δίνουν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρεθεί για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα ο Λαμίν Σιλά που αποκτήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και σκόραρε το νικητήριο τέρμα της ομάδας Κ19 του Ολυμπιακού (2-1) στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την περασμένη Κυριακή.

Ο επόμενος ανήφορος

Ο Μεντιλίμπαρ έχει προγραμματίσει και αύριο προπόνηση στον Ρέντη. Επειτα προσφέρει στους ποδοσφαιριστές του ένα κανονικό break μιας και το επόμενο ραντεβού στο αθλητικό κέντρο είναι για το απόγευμα της Τρίτης. Με την προσθήκη του Κυπέλλου (Athens Καλλιθέα – Ολυμπιακός, 29/10) στον επόμενο αγωνιστικό κύκλο οι Ερυθρόλευκοι έχουν επτά αναμετρήσεις σε τρεις εβδομάδες (20/10 – 10/11). Ανάμεσά τους τα ματς με τη Μάλμε (εκτός) και τους Ρέιντζερς (εντός) για τη league phase του Europa League και το ντέρμπι με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, στην Τούμπα.  Πολύ λογικά ο Βάσκος λοιπόν θέλει σε όσους ποδοσφαιριστές μπορεί να μη δώσει μόνο την ευκαιρία να ξεκουραστούν σωματικά, αλλά και ψυχολογικά διότι ακολουθεί ένας ακόμη ανήφορος.