Σε μια φθινοπωρινή «κανονικότητα» έχει εισέλθει ο κορωνοϊός, ο οποίος, παρότι δεν σηκώνει… κύματα, κάνει αισθητή την παρουσία του όλο τον χρόνο. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας άγγιζαν σταθερά τις 100, διαγράφοντας μια ήπια αυξητική τάση, γεγονός που μαρτυρά πως ο SARs-CoV-2 δεν σταματά ποτέ την πορεία του στην κοινότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πλέον ευάλωτους.
«Πρόκειται για μια μόνιμη απειλή, δεδομένου πως ο SARS-CoV-2 δεν παρουσιάζει την εποχικότητα του ιού της γρίπης. Ο δεύτερος ομοιάζει με μια πυρκαγιά που καίει όλο το δάσος και έπειτα μηδενίζεται καθώς δεν έχει τίποτα να κάψει» σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Και συνεχίζει: «Η συνεχιζόμενη δραστηριότητα που οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη εποχικότητας είναι συνέπεια του ότι δεν επιτυγχάνεται μεγάλο ποσοστό ανοσίας (μέσω εμβολιασμού ή μέσω νόσησης) σε σύντομο χρονικό διάστημα, που θα οδηγούσε στην πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού πέραν του εποχικού κύματος».
Επιπρόσθετα, μια ακόμη σημαντική ιδιότητα του πανδημικού ιού, που τον κάνει ιδιαίτερα επίμονο στον χρόνο, είναι ότι τροποποιείται συνεχώς με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέες παραλλαγές, με πιο πρόσφατη τη XEC που γρήγορα εντοπίστηκε και στη χώρα μας. Μάλιστα και αυτή φαίνεται να χαρακτηρίζεται από αυξημένη ανοσιακή διαφυγή με συνεπακόλουθο τη συντήρηση των λοιμώξεων, αποτελώντας έναν ακόμη σημαντικό «κρίκο» στη μεταπανδημική εποχή.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα επίσημα δεδομένα δείχνουν πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν εξαπλασιαστεί οι νέες διαγνώσεις που οφείλονται στη νέα αυτή υποπαραλλαγή, με τους επιστήμονες να αποδίδουν την υψηλή μεταδοτικότητά της στις πολυάριθμες μεταλλάξεις που φέρει. Παρ’ όλα αυτά δεν διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά τη συμπτωματολογία που προκαλεί (υψηλό πυρετό, βήχα, αίσθημα κόπωσης και πόνο στις αρθρώσεις), αλλά ούτε και στη βαρύτητα της νόσου.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τους «σκληρούς δείκτες», καθώς ο αριθμός των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές με συνέπεια να κρίνεται απαραίτητη η διασωλήνωσή τους αλλά και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με τους ηλικιωμένους με συνοδά νοσήματα να συνεχίζουν να αποτελούν τον πλέον «αδύναμο κρίκο» στην αλυσίδα των μεταδόσεων.
Το πρώτο κρούσμα γρίπης
Γι’ αυτό και οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συστήνουν ανελλιπώς στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνουν στον γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, τον περιορισμό των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Εν τω μεταξύ και παρότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πρόσφατα το πρώτο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, με την κορύφωση να καταγράφεται συνήθως τον Ιανουάριο. Καθώς όμως η έναρξη του κύματος δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές της νόσου είναι κρίσιμος σύμμαχος – ιδίως για εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι επιβεβαιώθηκαν 149 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσηλευομένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 71 θάνατοι. Ενα ακόμη πιο σημαντικό δεδομένο εν τούτοις είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια είναι ήδη διαθέσιμα από τα φαρμακεία, ενώ για τα συμβατικά εμβόλια δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Εξαίρεση αποτελούν τα νέου τύπου, ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης τα οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.