Θα ήταν καλύτερα να μην έρχονταν ξένοι διαιτητές;

Χωρίς τυμπανοκρουσίες είναι αλήθεια, ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Μάριος Ηλιόπουλος επισκέφτηκε χθες τον πρόεδρο της ΕΠΟ Μάκη Γκαγκάτση για να του κάνει παράπονα για τις διαιτησίες που έχει η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα: η είδηση της επίσκεψης έγινε γνωστή από την ΕΠΟ και όχι από την ΑΕΚ. Οι οποίες διαιτησίες είναι η εξής μία: αυτή με τον Παναιτωλικό. Στα ματς με τον ΟΦΗ, τη Λαμία και τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ δεν είχε απολύτως κανένα παράπονο. Στα παιχνίδια με τον Λεβαδειακό, τον Βόλο και την Καλλιθέα παράπονα είχαν οι αντίπαλοί της, οι οποίοι άλλωστε εξέδωσαν και τις σχετικές ανακοινώσεις – ο Βόλος μάλιστα το έκανε στο ημίχρονο του παιχνιδιού ακριβώς όπως έκανε η ΑΕΚ το Σάββατο κατά τη διάρκεια του ματς με τον Παναιτωλικό. Ο αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά στην προχθεσινή του τοποθέτηση για τις φάσεις που η ΑΕΚ διαμαρτύρεται έδωσε δίκιο στους διαιτητές του παιχνιδιού. Αν ο πρόεδρος της ΕΠΟ έπαιρνε το μέρος του Ηλιόπουλου συμφωνώντας με τα παράπονα της ΑΕΚ θα έγραφε ιστορία: θα ήταν πιθανότατα ο πρώτος πρόεδρος που θα άδειαζε δημοσίως τους αρχιδιαιτητές της ομοσπονδίας, οι οποίοι μάλιστα έχουν τοποθετηθεί από την UEFA.

Γαλλικά

Ο Μάκης Γκαγκάτσης εξήγησε στον Ηλιόπουλο, που είναι καινούργιος στο ποδόσφαιρο, ότι η ΚΕΔ είναι αυτόνομη και ότι η ομοσπονδία ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κάνει παρεμβάσεις. Ο Ηλιόπουλος απάντησε στις δηλώσεις του με μια φράση στα αρχαία ελληνικά: «λόγοι γαρ έργων σκιαί εισί», που μεταφράζεται ως «τα λόγια κρύβουν τα έργα». Ενδεχομένως την επόμενη φορά που θα τον επισκεφτεί να του πει στα αρχαία ελληνικά και την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, αλλά το πράγμα δύσκολα θα αλλάξει. Διότι ο Γκαγκάτσης δεν μπορεί να μιλήσει στον Λανουά, όχι στα αρχαία ελληνικά αλλά ούτε και στα γαλλικά, που σίγουρα θα τα καταλαβαίνει καλύτερα.

Συνειρμός

Υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική διαιτησία; Προφανώς και υπάρχουν. Μέχρι τώρα έχουν βγάλει ανακοίνωση ή έχουν κάνει διαρροές σχεδόν όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος. Ωστόσο δεν είναι λύση το να ζητάει κάποιος από τον πρόεδρο της ΕΠΟ να κάνει παρεμβάσεις: ο πρόεδρος ούτε μπορεί να τις κάνει, ούτε επιτρέπονται – ο τελευταίος που τις έκανε ήταν ο Τάκης Μπαλτάκος προκαλώντας την παραίτηση του τότε αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ που όμως δεν είχε οριστεί από την UEFA. Αυτό που μπορεί να γίνει – και το λέω καιρό τώρα – είναι να φωνάξει ο πρόεδρος της ΕΠΟ τους αρχιδιαιτητές σε μία από τις συνεδριάσεις της Επαγγελματικής Επιτροπής της ομοσπονδίας (αυτής που ασχολείται με τα ζητήματα της Σουπερλίγκ) και να τους ζητήσει να κάνουν μια δημόσια τοποθέτηση για το πώς βλέπουν τη διαιτησία στο πρωτάθλημα, δεχόμενοι φυσικά και μία κριτική η οποία είναι απαραίτητη για να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της διαιτησίας είναι ότι κάποιος κυνηγάει την ΑΕΚ. Πρόβλημα είναι ότι ο μοναδικός διαιτητής που έχει τιμωρηθεί από το ξεκίνημα της χρονιάς είναι ο Πολυχρόνης για τα όσα έκανε και δεν έκανε στο παιχνίδι Λεβαδειακός – ΑΕΚ. Είναι ο μόνος που έχει κάνει λάθη; Προφανώς όχι. Το επίθετό του μου θυμίζει μάλιστα τη φράση εκείνου του αγανακτισμένου, που λέει στον Πολυχρόνη ότι «η λύση θα ήταν να γίνουνε εύζωνοι» – για την ακρίβεια «ευζώνοι». Αλλά δεν νομίζω ότι ο Πολυχρόνης τιμωρήθηκε γιατί το όνομά του δημιουργεί τέτοιους συνειρμούς.

Ρόλος

Στον πρόεδρο της ΕΠΟ το έχω επισημάνει εδώ και πολύ καιρό. Ο ρόλος του δεν είναι να παρεμβαίνει στη διαιτησία και ο ίδιος το γνωρίζει και προς τιμήν του δεν το κάνει κιόλας. Ωστόσο οφείλει να λειτουργεί ως προϊστάμενος της ΚΕΔ και να επιδιώκει οι αρχιδιαιτητες να τοποθετούνται για τα πεπραγμένα τους θεσμικά και όπως επιτρέπεται. Αλλιώς το οποίο πρόβλημα της διαιτησίας θα γίνει πρόβλημα της δικής του διοίκησης. Και αυτό είναι μάλλον άδικο, διότι μέχρι τώρα η διοίκησή του μόνο κακή δεν είναι.

Ζίμπερ

Φασαρία για τη διαιτησία έκανε και ο Παναθηναϊκός μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Στην περίπτωσή του όμως συνέβη κάτι σπάνιο. Ο Παναθηναϊκός θεωρεί ότι αδικήθηκε σε μία φάση που διαδραματίστηκε εντός της περιοχής του Τζολάκη στο 45ο λεπτό του αγώνα – λεπτό κατά το οποίο ο Παναθηναϊκός ισχυρίζεται ότι ο Ρέτσος έκανε πέναλτι. Το καταπληκτικό στην ιστορία είναι ότι δεν υπάρχει κανένας διαιτητής, ο οποίος στη φάση αυτή να βλέπει πέναλτι! Αναφέρομαι στους γερμανούς διαιτητές, τους παρατηρητές τους, τον αρχιδιαιτητή Στεφάν Λανουά, αλλά και τους τηλεδιαιτητές που κάνουν κριτική φάσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς το βράδυ της Κυριακής αλλά και στο Διαδίκτυο. Κανείς δεν είπε ότι η φάση είναι πέναλτι – και τέτοια σύμπτωση απόψεων δεν έχει ξαναϋπάρξει. Ωστόσο εγώ θα πάω κόντρα στο ρεύμα και θα πω ότι ο Παναθηναϊκός έχει δίκιο και ότι υπάρχει πέναλτι, αποβολή του Ρέτσου και ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει και δημόσιος λιθοβολισμός του διαιτητή και δεν ξέρω τι άλλο. Αλλά δεν καταλαβαίνω κάτι. Δηλαδή ο elite γερμανός διαιτητής Ζίμπερ πήρε εντολή να αδικήσει τον Παναθηναϊκό; Και από ποιον; Και τι άραγε θα ήθελε ο Παναθηναϊκός; Να μην έρχονται elite ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι και να τα διευθύνουν ο Φωτιάς, ο Παπαπέτρου και ο Σιδηρόπουλος; Θα ήταν άραγε καλό αυτό για τον Παναθηναϊκό; Δεν έχω τις απαντήσεις – εκφράζω απλές απορίες. Εχοντας την υποψία πως αν σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές, αν υπάρχει μια ομάδα που θα έχει τεράστιο πρόβλημα με αυτή την εξέλιξη, θα είναι ο Παναθηναϊκός.

Μακελελέ

Στο μεταξύ μετά τη φυγή του Μακελελέ ως χώρα γίναμε θέμα στην Ευρώπη και όχι μόνο στη Γαλλία, πράγμα που ήταν αναμενόμενο λόγω της δημοφιλίας του πρώην ποδοσφαιριστή. Ο Γάλλος έφυγε από τον Αστέρα Τρίπολης έπειτα από 21 μέρες, αλλά το θέμα είναι το πώς και το γιατί έφυγε. Οι άνθρωποι του Αστέρα με διαρροές ισχυρίζονται πως δεν ήταν συνεπής στη βασική του δέσμευση όταν ανέλαβε και που ήταν η προώθηση στην πρώτη ομάδα και η αξιοποίηση νεαρών παικτών – στην Τρίπολη καμαρώνουν για τις ακαδημίες της ομάδας. Ο ίδιος λέει ότι του έγιναν παρεμβάσεις τις οποίες για λόγους αξιοπρέπειας δεν μπορούσε να δεχτεί και φέρνει σαν παράδειγμα την περίπτωση του Νταρνέλ Μπίλε που του είπαν να μην τον χρησιμοποιήσει. Τα ακούω και ομολογώ την αμαρτία μου: δεν ξέρω ούτε καν ποιος είναι ο Μπίλε…